Sereni Williams je ostal en sam neosvojen dosežek - koledarski grand slam. Foto: Reuters
Sereni Williams je ostal en sam neosvojen dosežek - koledarski grand slam. Foto: Reuters
Serena šestič osvojila Wimbledon

Brez kančka dvoma jo že zdaj lahko uvrščamo med največje. Primerjava s šampioni preteklega časa je po eni strani vedno nerelevantna (enostavno ne moreš enakovredno primerjati različnih časovnih obdobij, ki ponujajo različno konkurenco, opremo, slog igre ...), po drugi strani pa vseeno lahko najdemo nekaj številk, ki le še poudarjajo njeno veličino.

Običajno se vse začne pri štetju grand slamov. Tu je Serena le še korak (ali tri) od (absolutnega) rekorda.

IgralkaOdprta dobaVseh časov
Margaret Court1124
Steffi Graf2222
Serena Williams2121
Helen Wills019
Chris Evert1818
Martina Navratilova1818

Še pred tremi leti se je zdelo, da Serena ne bo nikoli v rangu tistih igralk, ki imajo vsoto osvojenih grand slamov blizu 20. Bila je pri 13-ici. Na Roland Garrosu 2012 je edinkrat v karieri turnirjev velike četverice doživela poraz v 1. krogu. Sledil je neverjeten niz osmih grand slamov, vse preostale igralke so jih v istem času skupaj zbrale pet.

Serena Williams je svoj prvi grand slam osvojila septembra 1999, zadnjega prejšnji teden v Wimbledonu, kar pomeni, da je razpon njenih zmag razpotegnjen na (skoraj) neverjetnih 16 let. Pri preostali veliki trojki odprte dobe - Steffi Graf, Martina Navratilova in Chris Evert - je od prvega do zadnjega naslova minilo natanko 12 let.

Še ena igra številk. Serena Williams ima zdaj v ogrlici letošnje sezone tako Melbourne, Roland Garros kot Wimbledon. To je že 16. primer iz odprte teniške dobe, ko je eni igralki v isti sezoni uspelo osvojiti vsaj tri grand slame. Povprečna starost ob tem uspehu je 24 let in pol. Serena je starejša skoraj za eno celo desetletje! Več kot 30 je bila stara le še Margaret Court (leta 1973 je štela 31 let). Zanimivo, na drugi strani skrajnosti je praktično Serenina vrstnica Martina Hingis, ki je dominirala leta 1997, ko je štela samo 17 let. Pri 22 se je prvič upokojila, dokončno pa pet let pozneje.

Sledi graf, ki kaže Serenino neverjetno kariero.

Če preklikate zgornje grafe, dobite uspeh štirih najuspešnejših igralk v odprti dobi grand slamov po starosti (pri tem niso upoštevani grand slami po koledarskem letu, ampak po starosti igralke - torej tisti štirje, ko je imela igralka isto let. Za Sereno za njeno 33. leto tako manjka še izkupiček točk v New Yorku 2015). Pri prvi trojici se izriše skorajda normalni Gaussov graf. Logično. Igralka počasi pride, začne dominirati in osvaja ogromno točk, te se ob koncu kariere zmanjšajo. Serenin graf je konfuzen. Nekaj skoraj lukenj kaže na občasne resnejše poškodbe in padec forme. Zbirka točk po 30. letu pa je neverjetna, z njo se ne more primerjati nobena druga igralka. In ja, v Wimbledonu je postala najstarejša zmagovalka turnirjev velike četverice.

Spet se vračamo v leto 2012, ko se je začelo novo dominantno obdobje. To je seveda še kako povezano z novim trenerjem Patrickom Mouratogloujem, s katerim je začela sodelovati po Parizu 2012. Psihoanalitiki bodo seveda vzrok za preporod našli tudi v njunem zapletenem dvojnem odnosu, saj sta bila nemalo časa tudi zasebni intimni par (ta kombinacija je dobro znana slovenskim ljubiteljem športa). Ta primer nakazuje tudi na to, da je včasih enostavno treba prekiniti odnos oče/trener - otrok. Pri Sereni Williams je to delovalo, morda bi tudi pri Rafaelu Nadalu (kjer je dolgoletni trener njegov stric).

Serenini uspehi so tlakovani še z drugimi dejavniki, eden ključnih je izjemna fizična pripravljenost in telesna konstitucija, ki ji omogočata enega najbolj dominantnih servisov v zgodovini ženskega tenisa. Spet drug vidik je psihična pripravljenost. Je edina igralka, ki je osvojila tri grand slame, potem ko je na istem turnirju rešila vsaj eno žogico za zmago nasprotnice. Mnogokrat se je rešila, ko je zaostajala za en niz, v drugem pa že izgubila servis (spomnimo se le letošnjega Pariza).

Vse oči bodo zdaj uprte v New York, kjer se ponuja priložnost enkrat na generacijo. Koledarski grand slam. To bi bila le še pika na i res izjemni karieri.

Serena šestič osvojila Wimbledon