Luka Dončić je le nekaj ur po naboru v Dallasu že prvič odgovarjal novinarjem. Foto: Reuters
Luka Dončić je le nekaj ur po naboru v Dallasu že prvič odgovarjal novinarjem. Foto: Reuters
Luka Dončić
V Dallasu bo igral s številko 77. Foto: Reuters
Dončića izbrala Atlanta, igral bo za Dallas
Luka Dončić na poti med zvezde

Specializirana ameriška javnost, ki proučuje mlade upe, ga je bolj množično spoznala na evropskem prvenstvu, kjer je s Slovenijo osvojil zlato medaljo, uvrščen pa je bil tudi v idealno peterko prvenstva. Sledili so redni vrhunci tekem Evrolige in španskega prvenstva, ki so nakazali, da so genialne poteze pogosto na njegovem repertoarju.

Ko si v igri za številko 1, se lahko pojavi strah, da boš pristal v franšizi, ki je, blago rečeno, disfunkcionalna. Izrazito slabo razmerje zmag in porazov ni vedno le plod slabšega igralskega kadra in/ali vodenja, ampak pogosto tudi organizacijskih težav in, milo rečeno, nenavadnih kadrovskih odločitev (vprašajte le Sacramento).

V preseku izjemne nadarjenosti in potencialnega kluba je Luka Dončić pristal v odličnem okolju. Organizacija nikoli ni bila sporna (kljub ostremu jeziku lastnika Marka Cubana, zaradi katerega se pogosto spre z novinarji in pri tem običajno blesti). Igralski kader ni tako slab, kot nakazuje razmerje zmag in porazov 24-58. Na eni strani je superveteran Dirk Nowitzki, ki v tej ligi in klubu začel igrati, še preden se je Dončić rodil. Na drugi strani je mladi organizator Dennis Smith, s katerim bi lahko Dončić tvoril dinamičen branilski par, najboljši strelec je Harrison Barnes, največ vprašanj pa se odpira pri vprašanju centrov. Telički imajo pri financah dovolj manevrskega prostora, da se podajo na lov za najbolj elitnimi centri, ki bodo na trgu (DeMarcus Cousins, DeAndre Jordan, morda Clint Capela).

Ravno povpraševanje po centrih razloži Dončićev položaj na naboru. Številni strokovnjaki so prepričani, da prav Dončič prinaša najboljši paket med vsemi 60 igralci, ki so bili prejšnji teden izbrani. A dominantni centri postajajo vse redkejši, zato ni bilo presenetljivo, da sta Phoenix in Sacramento posegla ravno po tem igralskem položaju (Phoenix in Deandreja Aytona vežeta tudi centrovo predhodno izobraževanje in igranje, ki je potekalo v isti zvezni državi).

Še en ugodni gradnik zgodbe pa je uspešen trener Rick Carlisle, ki je znan po svojem delu z mladimi igralci. Njegov prvi odziv je več kot zgovoren: "Smo zelo srečni. Pred naborom smo si želeli prav njega. Dobili smo osrednji kos, na katerem se bo gradila prihodnost našega kluba."

Dončić je pod okriljem Dallasa le nekaj dni, prve poteze pa že kažejo, kako previdno bodo ravnali s svojim draguljem. Na prošnjo iz slovenskega tabora po igranju v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo so pričakovano rekli "ne", skoraj zagotovo pa naj bi izpustil poletno ligo v Las Vegasu.

Kakšna prihodnost čaka slovenskega najstnika? V klubu bodo prav gotovo storili vse, da nadarjenost in potencial slej ali prej pretopijo v dejanski uspeh. Res le peščica košarkarjev je takoj v prvi sezoni izrazito izstopala, zato je pričakovati krivuljo rasti tudi pri igralcu, ki bo v NBA-ju igral s številko 77. V Evropi je v kratkem času dokazal, da se iz napak zna učiti. Morda se še kot največja nova nevarnost zna pojaviti v podobi spremenjenega življenjskega okolja, ki ponuja nemalo siren, ki mamljivo prepevajo na nevarnih skalah. Ravno zato bo Luka Dončić vesel, da bo njegov prvi kapitan Dirk Nowitzki. Večina pričakuje, da bo kmalu zatem sam prevzel Dallasovo krmilo.

PS: Jubilejna 200. kolumna govori o Luki Dončiću. Koliko jih bo posvečeno temu igralcu v naslednji stotici?

Dončića izbrala Atlanta, igral bo za Dallas
Luka Dončić na poti med zvezde