Jalen Brunson in Luka Dončić sta se na novinarski konferenci v American Airlines Centru predstavila medijem v Dallasu. Foto: Reuters
Jalen Brunson in Luka Dončić sta se na novinarski konferenci v American Airlines Centru predstavila medijem v Dallasu. Foto: Reuters

Rad imam izzive. Ko trdijo, da mi bo spodletelo, vzamem to kot izziv. Ko stopim na parket, moram pokazati, kaj znam. In to moraš storiti ne glede na to, kdaj si bil izbran na naboru.

Luka Dončić
Dončić bo po zagotovilih trenerja Ricka Carlisla krstno sezono čez lužo začel v začetni peterki Dallasa. Foto: Reuters
Dragić onstran luže že težko čaka na Dončića

v Dallasu na novinarski konferenci v American Airlines Centru tudi uradno predstavil medijem. Skupaj z Jalenom Brunsonom sta odgovarjala sedmi sili.

Pri Dallasu so izjemno zadovoljni z izkupičkom na letošnjem naboru Lige NBA. V ekipo so pripeljali Dončića in Brunsona, ki je bil izbran kot 33. Oba sta rojena zmagovalca, Dončić je v Evropi osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, Brunson je bil dvakratni prvak študentske Lige NCAA z Villanovo.

"Rad bi se zahvalil Dallasu za lepo dobrodošlico. Zelo sem vesel, da sem tukaj. Za menoj je izjemen teden. Že kot otrok sem sanjal o osvojitvi naslova prvaka in o igranju v Ligi NBA. Uresničile so se mi sanje," je uvodoma dejal 19-letni Ljubljančan.

MVP rednega dela in zaključnega turnirja Evrolige je priznal, da o Teksasu ne ve veliko, pozna pa Dallas Cowboyse in Lige NFL. "V ZDA sem bil v Los Angelesu in Santi Barbari. Tu je zelo vroče, v moji domovini je velikokrat zelo mrzlo. Tu mi je zelo všeč," je povedal.

Dončić: Ne želim se primerjati z drugimi
Dončić je kljub prvovrstnim uspehom v evropski košarki še vedno neznanka ameriški športni javnosti, ki na evropske košarkarje vselej gleda zviška. Na vprašanje, kdaj je prvič pomislil, da utegne biti dober košarkar, je Dončić odgovoril: "Profesionalni košarkar sem že od 15. leta starosti. Eno leto sem igral s Salahom Mejrijem (nekdanji član Reala Madrid, zdajšnji igralec Dallasa, op. a.). Ko sem igral proti takšnim košarkarjem, sem prvič pomislil, da lahko postanem dober, če bom prisluhnil vsem nasvetom, ki mi jih bodo dali." Kot vse dobre košarkarje tudi Dončića primerjajo s številnimi zvezdniki Lige NBA, iz preteklosti in sedanjosti. Tudi z nekdaj izjemnim organizatorjem igre Stevom Nashem.

"Prejel sem Stevovo sporočilo. Vseeno pa sem osredotočen le na svojo igro. Nočem se primerjati z drugimi, saj so igralci v Ligi NBA na zares visoki ravni," je povedal in dodal: "V Ligi NBA pravijo, da evropska košarka ni dovolj kvalitetna. Vseeno v Evroligi igra veliko nekdanjih igralcev iz NBA-ja in menim, da je liga zelo težka. Toda NBA je le povsem druga raven, tu igrajo res najboljši košarkarji na svetu, na katere moraš biti pripravljen. Velik izziv bo igrati proti njim."

Slovenski reprezentant je priznal, da je igra v Ligi NBA precej hitrejša kot v Evroligi. "Tudi na parketu je več prostora kot v Evropi. Rad igram hitro, takšen način igre mi zelo odgovarja," je pojasnil.

Zametki Petrovića, Kukoča, Ginobilija ...
Visok izbor na naboru prinaša tudi visoka pričakovanja širše športne javnosti. Tega se slovenski as še kako dobro zaveda, v Evropi je navsezadnje večkrat dokazal, da je kos pritisku tudi na največjih tekmah. "Rad imam izzive. Ko trdijo, da mi bo spodletelo, vzamem to kot izziv. Ko stopim na parket, moram pokazati, kaj znam. In to moraš storiti ne glede na to, kdaj si bil izbran na naboru," je poudaril Dončić, ki po mnenju trenerja Ricka Carlisla lahko igra na štirih različnih položajih, v njem pa vidi zametke nekaterih največjih košarkarjev, ki se niso rodili v ZDA: "V devetdesetih letih sem treniral Dražena Petrovića in menim, da ima Luka nekaj elementov njegove igre. Ima nekaj elementov igre Tonija Kukoča in Manuja Ginobilija. Vseeno je pomembno, da ga ne primerjamo s komer koli, naj bo to, kar je. Naj pokaže, kaj zna. Pustili bomo, da vsi ti igralci zrastejo skupaj kot ekipa."

Carlisle, ki je z Mavericksi leta 2011 osvojil šampionski prstan, je še razkril, da Dončića v novi sezoni Lige NBA vidi v začetni peterki Dallasa.

Rad imam izzive. Ko trdijo, da mi bo spodletelo, vzamem to kot izziv. Ko stopim na parket, moram pokazati, kaj znam. In to moraš storiti ne glede na to, kdaj si bil izbran na naboru.

Luka Dončić
Dragić onstran luže že težko čaka na Dončića