Luka Dončić si je v Brooklynu najprej nadel rdečo čepico Atlante, nato pa jo je zamenjal s temnomodro Dallasovo. Foto: MMC RTV SLO
Luka Dončić si je v Brooklynu najprej nadel rdečo čepico Atlante, nato pa jo je zamenjal s temnomodro Dallasovo. Foto: MMC RTV SLO
Ko se je Luka rodil, je Dirk Nowitzki že igral za Dallas. Bo slovenski mladenič njegov naslednik? Foto: EPA
Odkar je lastnik Mark Cuban, je Dallas ena izmed najboljših organizacij v ligi. Foto: EPA
Rašo Nesterović in Dirk Nowitzki na teksaškem dvoboju med San Antoniom in Dallasom. Foto: EPA
Luka Dončić stopil na največji oder
Prvi komentarji po Dallasovem izboru Dončića

Na naboru Lige NBA je bil Dončić izbran tretji po vrsti od Atlante, ki pa ga je nato zamenjala z Dallasom. "Po mojem mnenju je Dallas najboljša izbira zanj. Že prej sem rekel, da je to najboljša možnost poleg San Antonia, a pri Spursih sem nekoliko pristranski, hkrati pa bi bila potrebna velika menjava, da bi ga lahko dobili, in realnih možnosti na naboru niso imeli. Imel bo odličnega trenerja, enega najboljših v ligi. Odkar je pred 20 leti klub prevzel Mark Cuban, je organizacija na res vrhunski ravni. Tudi tu so med najboljšimi v ligi. Hkrati imajo izkušnje z odličnimi evropskimi igralci zaradi Dirka Nowitzkega. Od mednarodnih košarkarjev je bil nekoč tam tudi Steve Nash. Vedo, kaj delajo, imajo dovolj izkušenj in res je to dober izbor za Luko," je dejal Nesterović.

Kaj so za MMC o Luki Dončiću povedali:
- Mike Schmitz
- Boštjan Nachbar
- Beno Udrih
- Primož Brezec
- Matjaž Smodiš

Generalni sekretar košarkarske zveze je v NBA-ju preživel skoraj 12 let in je bil prvi Slovenec, ki se mu je v najmočnejši ligi na svetu uspelo uveljaviti. Najprej je zaigral za Minnesoto, nato pa je oblekel dres San Antonia, s katerim je leta 2005 osvojil šampionski prstan. Tako kot Spursi tudi Mavericksi bivajo v Teksasu: "Dallas je precej večje mesto. Tudi zelo lepo. Nič mu ne bo manjkalo. Kar je pa najpomembneje, je, da je organizacija kluba na vrhunski ravni. Na najvišji, kar je mogoče. Zdaj ga čaka na navajanje na novo kulturo, večja mesta, gnečo, težave bodo tudi s hrano … Na igrišču se že navadiš na malce hitrejšo igro, se hitro klimatiziraš."

Dallas ima sicer za sabo zelo slabo sezono, celo najslabšo v zadnjih 20 letih, odkar je na čelu franšize Cuban. Trener Rick Carlislie, o katerem vsa liga govori z izbranimi besedami, je po naboru jasno dejal, da bodo z Dončićem potrpežljivi, obenem pa so navdušeni, da so ga dobili, in od njega tudi veliko pričakujejo. Vendarle gre za uspešno organizacijo, ki ne začenja popolne prenove, ampak ima temelje že postavljene in se bo kmalu znova borila za mesta v končnici. S številko tri na naboru prihajata tudi zagotovljena priložnost in konkretna minutaža. "Najhuje je, da nekoga izbereš kot tretjega, pa mu ne pustiš igrati. Ne bom rekel, da deluješ neumen, nesposoben pa zagotovo," je ob tem dodal Nesterović.

Mentor najboljši Evropejec v Ligi NBA do zdaj
"Seveda bodo kmalu napadli končnico, imajo pa to luknjo in potrebujejo prav takega igralca, kot je Luka. Zanj je to fantastično, saj ne bo prišel v ekipo, ki je na dnu, ampak je že dobro organizirana. Mislim, da je, čeprav nisem veliko spremljal drugih igralcev, eden redkih na naboru, ki lahko nemudoma stopi na igrišče in takoj igra pomembno vlogo. Običajno moraš čakati nekaj let, še posebej te visoke igralce, da se razvijejo in začnejo dajati, kar se od njih pričakuje. Tozadevno je Luka že na tej ravni in že takoj lahko nekaj da," je povedal nekdanji kapetan slovenske reprezentance.

Nesterović je bil na naboru izbran leta 1998. Kot 17. ga je izbrala Minnesota. Od Slovencev sta bila višje le Boštjan Nachbar leta 2002 (15.) in zdaj Dončić, ki se je rodil leto pozneje, kot je bil izbran Rašo. Istega leta kot Nesterović je na naboru sodeloval tudi Dirk Nowitzki, legendarni nemški košarkar, ki je dres Dallasa oblekel, še preden se je Dončić rodil. Zdaj bosta z najuspešnejšim Evropejcem v NBA-ju soigralca, Dirk pa bo lahko Lukov mentor in mu nato tudi predal mesto obraza franšize.

"Zelo pomembno je, da mlad košarkar dobi takšnega mentorja v prvi sezoni. V bistvu je to najpomembneje. Ko sem šel sam v NBA, ni bilo veliko mednarodnih igralcev v ligi. Zdaj so v vsaki ekipi, ne le Evropejci, tudi iz drugih delov sveta. Pomembno je, da imaš takega, ki razume, kaj potrebuješ, saj je to že izkusil, ti lahko razloži, kaj je dobro in kaj ne. Dirk ga bo lahko vzel pod svoje okrilje. Potreboval bo nekaj časa, a ima kakovost in vse, da postane novi Nowitzki oziroma prevzame ekipo od njega," je prepričan Nesterović.

Igralec, ki lahko sam napolni dvorano
Dodaja, da vodstvo Dallasa, kjer je zdaj GM Donnie Nelson, ki je v preteklosti kot najstnika že novačil Nachbarja, podrobno pa je spremljal tudi Bena Udriha, točno ve, kaj želi z Dončićem. Tako je bilo tudi z Nowitzkim, saj so izbirali šesti, vzeli Roberta Traylorja, a ga zamenjali s številko devet, ki jo je imel Milwaukee, izbrali pa Nemca. "Mislim, da bo veliko igral, sicer ga ne bi vzeli," je dejal Nesterović. "Hvala bogu, da se je pojavil tak igralec. Vedno to poudarjam, da je k sreči prišel tak igralec, ki lahko sam napolni dvorano. Če rečeš, da pride Luka, bodo na tekmo prišli tudi iz tujine. Tega nikoli nismo imeli. Hrvati so imeli Dražena Petrovića, Srbi tisto generacijo, mi pa moram to zdaj izkoristiti."

Kot košarkar z veliko NBA-kilometrino lahko Rašo za popotnico, ki je z vsemi lovorikami in individualnimi priznanji na najvišji evropski ravni že tako izjemna, da Luki še nasvet: "Da ne bo obupal. Naj pozabi, kaj je bilo do zdaj, saj to zanje ne obstaja. Naj pozabi Evroligo in EuroBasket. Zdaj obrača čisto nov list. Sicer zdaj že malce gledajo in vedo, kaj se dogaja, a jih ne zanima. NBA je svoj svet. Z ničle se bo moral začeti dokazovati. Sicer se je veliko pisalo o njem, je najboljši Evropejec in veliko bo takih, ki ga bodo neposredno napadali. Se bo moral znati ubraniti. Mislim, da to ne bo težava. Te gene, da se zna prilagoditi in izvleči iz težkih situacij, ima po očetu."

Luka Dončić stopil na največji oder
Prvi komentarji po Dallasovem izboru Dončića