Dallas je dolga leta zaman iskal Dončićevo številko 2. Jo je zdaj našel? Foto: Reuters
Dallas je dolga leta zaman iskal Dončićevo številko 2. Jo je zdaj našel? Foto: Reuters

Kar nekaj klubov z Zahodne konference, ki imajo visoke ambicije, se je tako okrepilo z igralci z druge strani države. V Brooklynu je razpadel veliki trojček. James Harden je obupal že lani, v nekaj dneh pa sta Netse zapustila tudi Kevin Durant in Kyrie Irving, prvi je okrepil Phoenix, drugi pa Dallas. Ni skrivnost, da si je zadnjega močno želel tudi LeBron James, ki verjame, da z Lakersi lahko še enkrat osvoji naslov prvaka.

Sorodna novica Irving v dresu Dallasa debitiral s 24 točkami in zmago nad Clippersi

Ni skrivnost, da so delnice Phoenixa nemudoma poletele v nebo, veliko bolj nepredvidljivo (in za ljubitelje Lige NBA v Sloveniji) pa je vprašanje potenciala Dallasa. Od krutega boja za končnico se je kar naenkrat znašel med glavnimi favoriti za uvrstitev v konferenčni finale, kjer pa je bil − ne pozabimo − že lani.

Čeprav je CV Irvinga (vsaj za zdaj) uspešnejši od Dončićevega, pa je vsem v Dallasu jasno, kdo je temelj ekipe. "Razumemo, da je to Lukova ekipa, in tako bo tudi ostalo," je Jason Kidd komentiral prihod enega najbolj spretnih košarkarjev, za katerega se včasih zdi, da žogo vodi s posebnim lepilom.

Dallas je imel na naboru leta 2018 precejšnjo srečo, da je od enega evropskega velezvezdnika takoj začel dobo drugega, ki ima potencial, da še preseže predhodnika. A navijači Mavsov ne smejo samodejno predvidevati, da bo Dončić klubu brezpogojno ostal tako zvest, kot je bil Dirk Nowitzki. Nemec je bil pogosto pripravljen sprejeti manj denarja, kot bi ga lahko dobil kje drugje.

Sorodna novica Kyrie Irving: Trdo delam in želim spoštovanje

Misel na morebitno Dončićevo selitev v prihodnjih letih seveda ne izvira iz morebitne (finančne) pogoltnosti, ampak iz preprostega vprašanja konkurenčnosti. Luka je eden izmed tistih igralcev, ki ne hlepi toliko po individualnih presežkih (čeprav jih kaže), ampak zmagah. Preprosto sovraži poraze. Če bi se nekoč znašel pred tehtnico, ki bi mu na eni strani ponujala rekordne zaslužke (z njimi pa povprečno ekipo, ki ne bi mogla računati na naslove), bi takoj posegel po drugi strani. Le da bi imel realne možnosti, da se bori za sveti gral.

V Dallasu so že v prvi njegovi sezoni pripeljali Kristapsa Porzingisa in upali na dominantni evropski duo, ki bi Ligi NBA vladal desetletje. Iz te moke ni bilo kruha, to že vemo, a bistveno spoznanje je bilo, da vodstvo kluba po tem poskusu ni več tvegalo in eksperimentiralo. Jedro ekipe je ostalo sila podobno in zapravilo čas, v katerem so imeli neserijskega igralca na začetni pogodbi.

Sorodna novica Irving bo Dončičev soigralec!

Novi športni direktor Nico Harrison je zato tvegal, lani se je "znebil" Porzingisove pogodbe, zdaj pa je tvegal še z Irvingom. Če poslom v prejšnjih letih lahko mirno rečemo, da so bili brez presežkov, ki bi usodno dvignili kakovost ekipe, je bila tokratna poteza drugačna. Luka Dončić ima zdaj končno soigralca, ki je na njegovi ravni, predvsem pa lahko sam nekaj naredi z žogo in na tem področju razbremeni Ljubljančana. Do te točke vse lepo in prav.

A Irving s seboj prinaša veliko vprašanj. Tveganje. Znana je misel, da težko pričakuješ drugačen razplet, če ponavljaš poteze, kar ima v tem konkretnem primeru dvojni pomen. Ja, Dallas ni šel po isti poti povprečja in je tvegal, po drugi strani pa skrbi Irvingov CV. Na začetku vseh njegovih epizod je bila dobra volja, smeh, optimizem in sprejetost. Kar pa se je skrhalo tako v Clevelandu, Bostonu kot zdaj Brooklynu (ploščate Zemlje in antisemitizma raje sploh ne bom načel). Sam pravi, da si želi predvsem spoštovanja, ki ga ob koncih svojih epizod ni več čutil. A nikoli se ni vprašal, zakaj se je to prišlo in kakšna je bila njegova vloga. Lahko torej pričakujemo, da bo tokrat drugače in bo dobra volja trajala dlje kot mesec (leto ali dve)?

Odmevna kadrovska okrepitev za Luko Dončića torej pomeni dobro novico, saj bi moral biti vsaj delno razbremenjen (kar bi se lahko obrestovalo v končnici), a zdi se, da ga čaka vsaj tako zahtevna naloga pri gradnji kemije (ki naj bi delovala dlje kot do konca sezone). Izziv.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.