Patrick Mahomes ima zdaj tri naslove prvaka. Foto: Reuters
Patrick Mahomes ima zdaj tri naslove prvaka. Foto: Reuters

Ubranitev naslova v Ligi NFL je dokaj redka. To je bil 58. odigrani Super Bowl in šele devetič se je pripetilo, da je prvak ubranil naslov (odstotek je torej nižji od 16). Še več, nobeni ekipi do zdaj (v obdobju Super Bowlov) ni uspelo slaviti trikrat zapored.

StatistikaNFLNBANHL
Število sezon5776105
Ubranitve naslova92327
Odstotek15,830,325,7
Trojčki055
Najdaljši niz285

Opomba: Številke za NFL veljajo v obdobju Super Bowlov.

Sorodna novica Mahomes lahko ujame Bradyja, a bo moral pri tem zamenjati več generacij soigralcev

Skratka, uspeh Kansasa je redkost. Vzrokov je več, o njih je v podkastu SOS-odmev razmišljal David Toff Turšič. Res pa je, da je vse vsaj v teoriji precej lažje, če je vloga dirigenta igre zaupana takemu talentu, kot je Patrick Mahomes. Generacijski talent, ga je opisal Toff Turšič. Številke to tezo samo podpirajo, Mahomes je v šestih letih igranja (v vlogi prvega podajalca) Chiefse vselej popeljal vsaj v konferenčni finale, njegovo razmerje zmag in porazov je izjemno (15-3). V končnici je izgubil vsega trikrat, pa še to dva poraza v podaljških, konkretno nemočen je bil le enkrat, na Super Bowlu pred tremi leti, ko je prejel lekcijo Tampe in neuničljivega Toma Bradyja.

Ta je s sedmimi naslovi tudi postavil letvico, ki več kot očitno tako motivira Mahomesa. Oba velikana te igre povezuje precej lastnosti in odlik. Nekatere od njih dobro povežejo številke, spet druge pa neizmerna motivacija in lakota po "naslednjem Lombardijevem pokalu". Ni čudno, da oba kakšen dan po osvojenem Super Bowlu vedno govorita, kako trdo bosta delala v relativno dolgem odmoru med sezonama in skušala splesti čim večjo kemijo s svojimi lovilci.

Sorodna novica Kansas City v podaljšku ubranil naslov prvaka

To razkriva tudi naravo tega športa, kadri so namreč izjemno široki (vsaka ekipa ima več kot 50 nogometašev), prevetritev igralskega kadra je izrazito hitra. Tu je še salary cap, ki onemogoča gradnjo superekip, le redkokatera ima hkrati vrhunski napad in obrambo. Mahomes, ki je pravi čarovnik v napadu, je imel letos najbrž najmanj raznolik in kakovosten kader v napadu, po drugi strani pa še nikoli ni imel tako kakovostne obrambe. Chris Jones in Jarius Sneed sta denimo izjemno kakovostna igralca v obrambi, obema letos poteče pogodba, logično je pričakovati, da ju čaka precejšnja povišica, kar bo vodstvu Kansasa prineslo ogromno težav, če ju bo želelo zadržati.

Patrick Mahomes je imel v nedeljo večino časa v resnici dokaj povprečno tekmo, ko je le stežka pridobival prve poskuse. Vse se je odprlo šele po ogromni napaki 49ersov, ki so izgubili žogo pri puntu, preostalo je zgodovina. Vključno z nekaj spektakularnimi teki, ko je razplet finala visel na nitki. V pravem trenutku je imel prave odgovore. Kot dober poznavalec zgodovine je takoj po podelitvi že pogledal v novo sezono, zaveda se, kako redko imajo ekipe sploh priložnost se boriti za trojček – in to je zdaj njegova naslednja prioriteta.

Sorodna novica Taylor in Travis s strastnim poljubom kronala zmago Chiefsov - in zasenčila Usherja

V športu, kjer ni naključij, kjer ogromni kader premišljuje in preigrava na tisoče scenarijev, pa so me presenetile izjave nekaterih igralcev San Francisca, da se niso pogovarjali o spremenjenem pravilu podaljška. Ta je zagotavljal, da bosta obe ekipi dobili priložnost za en napad. Če je v običajnih podaljških (kjer ta možnost ni zagotovljena) s tem veliko bolj pametno izbrati prvi napad, pa je logika malce drugačna na Super Bowlih. Kdor ima drugi žogo, natančno ve, kaj mora doseči, s tem pa je logična uporaba četrtih poskusov, kar v prvem napadu ni tako samoumevno. Ta odsotnost premisleka me je v tako premišljenem športu precej presenetila.

Zdaj nas čaka dolgi odmor, nova sezona se tradicionalno namreč začne šele septembra.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.