132 David Toff Turšič o razpletu Super Bowla

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta nekaj ur po razpletu Super Bowla gostila Davida Toffa Turšiča, ki je več kot desetletje uspešno igral za Ljubljana Silverhawkse, pozneje je v tej ekipi opravljal tudi več trenerskih zadolžitev.

Sorodna novica Kansas City v podaljšku ubranil naslov prvaka

Reid pogosto preveč previden
Tekma se je končala po pravi drami in podaljšku, v katerem je slavil Kansas City (25:22), a začetek tekme je bil precej mirnejši, saj v prvi četrtini ni bila dosežena niti ena točka. Turšič je razložil: "Obe ekipi sta v napadu začeli ultrakonservativno. Trener Andy Reid je zgodovinsko gledano s svojo previdnostjo svojim ekipam velikokrat otežil delo, ampak če imaš v ekipi Mahomsa, mu moraš dati priložnost. Zdi se mi, da so se na začetku nekoliko ustrašili, ker napadalna linija Kansasa proti obrambi San Francisca ni mogla narediti skoraj ničesar. Meni osebno je obrambna igra zanimiva, a če morajo ekipe žogo stalno predajati po le treh akcijah, tudi meni ni več zabavno gledati. Rad imam dolge napade, teh pa v tretji četrtini ni bilo prav veliko."

Vabljeni k poslušanju

Mahomes izstopa kot Pogačar ali Dončić
MVP finala je postal podajalec Kansasa Patrick Mahomes, ki je blestel predvsem v zadnji četrtini in podaljšku. "Ob koncu tekme običajno (kot v vseh največjih športih) odločajo najbolj talentirani igralci. Ekipe sicer pomenijo veliko, ampak ko je tekma tesna, na koncu po navadi pretehtajo izjemni posamezniki. Mahomes je generacijski talent, mogoče bi ga v drugih športih lahko primerjali z našima Tadejem Pogačarjem ali pa Luko Dončićem," je gost potegnil vzporednico.

Mahomes je bil večji del tekme skromen, a v najpomembnejših trenutkih se ni skril, ampak preprosto blestel. Tudi pri teku, s 66 jardi je bil celo prvi tekač svoje ekipe. Foto: Reuters
Mahomes je bil večji del tekme skromen, a v najpomembnejših trenutkih se ni skril, ampak preprosto blestel. Tudi pri teku, s 66 jardi je bil celo prvi tekač svoje ekipe. Foto: Reuters

Večji del tekme odigral pod svojo ravnijo
Čeprav je večina strokovnjakov po tekmi izjemno hvalila 28-letnika, pa je Turšič opazil, da ni imel popolne igre, napak je bilo kar precej: "Za svoje standarde je odigral precej povprečno tekmo. Na koncu je pač naredil nekaj pomembnih potez, po čemer si ga bo na koncu zapomnila zgodovina, ampak dejansko je prve tri četrtine igral povprečno, predvsem zaradi konservativnih akcij trenerja, delno pa tudi zaradi svojih napak, igral je pod svojimi zmožnostmi. Nekako tako, ko rečemo, da je imel Dončić slabo tekmo, pa je vseeno dal 25 točk."

Kelce je bil v prvem polčasu frustriran
V prvem polčasu je bil popolnoma neviden tudi Travis Kelce, ki je ujel eno podajo za le en jard. Njegov 'vrhunec' je bil tako izbruh nad trenerjem Reidom. Turšič je pojasnil: "San Francisco je imel boljšo obrambno linijo v primerjavi z napadalno linijo Kansasa, zaradi česar se Mahomes v žepu ni mogel sprostiti. Ko na liniji izvajaš pritisk na podajalca in si sposoben ustaviti tek, potem je drugi ekipi težko razviti napad in podajalci postanejo živčni, s tem pa nervozni postanejo tudi lovilci. Dober primer je bil prav Kelce, ki se je znesel nad glavnim trenerjem Reidom, saj ni prejel skoraj nobene žoge. Pohvaliti velja odlično igro linebackerjev pri San Franciscu, a njihovi soigralci so to preslabo unovčili." Kelce je v nadaljevanju dobil precej več žog in končal s 93 jardi, s čimer je bil sploh prvi lovilec tekme.

Kelce je v prvem polčasu le nemočno mahal ob igrišču. Foto: Reuters
Kelce je v prvem polčasu le nemočno mahal ob igrišču. Foto: Reuters

Dve različni načeli: Reid in Spagnuolo
Nekateri analitiki so bili prepričani, da bo prejel kakšno kazen, o čemer pa Turšič dvomi: "Reid je precej 'mehek' trener. Če bi se kdo tako obnašal do Billa Belichicka, bi ga verjetno odnesli na nosilih še pred koncem polčasa (smeh). Pri Reidu pa si igralci več dovolijo, ker se do njih obnaša kot neki dedek, pri njem do izraza pride mehka stran trenerstva. Ob sebi ima koordinatorja obrambe Steva Spagnuola, ki je popolnoma drugačen in tako v ekipi predstavlja nekako protiutež. Kelce je bil preprosto frustriran najbrž tudi zaradi vseh medijskih pritiskov in želje po dobri tekmi."

Stara šala "Ali so kickerji sploh nogometaši?"
Pri prvakih je dobro igral Harrison Butker, ki je zadel štiri proste strele. Na začetku je s 57 jardi zadel najdaljši strel v zgodovini Super Bowlov in Chiefse držal v igri, na koncu je zadel za podaljšek. A izvajalci strelov (t. i. kickerji) so v ZDA običajno dežurni krivci in so vedno kritizirani, Turšič je tako izpostavil znano šalo: "Ali so kickerji sploh nogometaši in ljudje (smeh)? Super Bowli so se velikokrat igrali zunaj, odločitve o brcanju so v vetrovnem vremenu še bolj konservativne, zato v finalih nikoli nismo videli prav dolgih strelov. Na tako pomembnih tekmah se pač redkeje tvega. Oba strelca sta imela na začetku kar pomembno vlogo. Liga NFL sicer ne ve natančno, v katero smer želi iti s strelci. Po eni strani jim veča pomembnost in dodaja akcije, ki so bolj pomembne, po drugi strani pa se včasih zdi, da se jih želijo znebiti."

Jake Moody. Foto: Reuters
Jake Moody. Foto: Reuters

Moodyjeva usodna napaka
Na drugi strani je najprej Jake Moody s 55 jardi popravil rekord Super Bowlov. Bil pa je tudi nesrečni junak, saj po zadetku za 16:13 ni zadel strela za dodatno točko. To je precej spremenilo dinamiko tekme, saj je bil Chiefsom dovolj lov na prosti strel, v nasprotnem primeru bi morali ob koncu tekme nujno iskati zadetek. Turšič je sporni strel ocenil kot Moodyjevo napako: "Strel je šel veliko prenizko, žoga se je prepočasi dvignila. Žoga mora zelo hitro pridobiti višino, on pa je očitno žogo narobe zadel in je šla prenizko v roke obrambe."

Trojna napaka 49ersov pri predaji žoge
Še večjo napako pa je San Francisco naredil v drugem polčasu pri predaji žoge, ko je tik pred svojo cono nespretno izgubil žogo, šele takrat je Mahomes začel dobro igrati. Turšič, specialist za obrambo, je v tisti akciji videl kat tri večje napake San Francisca: "V takih položajih bi moral sprejemalec glasneje zakričati, naj se soigralci umaknejo, a ga niso slišali. Po drugi strani je prišel preblizu žoge, ki ga je zadela, zadnja napaka sprejemalca pa je bila, ker se ni vrgel na žogo, ampak jo je šel pobirat. V takih primerih je treba akcijo hitro zaključiti. Vso tekmo smo videli kar nekaj manjših napak obeh ekip, ki sta delovali streseno. Napake je delal tudi Mahomes, ki je nekajkrat tvegal podiranje ali pa žogo panično vrgel na pamet po sredini in tvegal prestreženo podajo. Tudi sreča je bila na njegovi strani. Naj omenim še Christiana McCaffreyja, ki je vrhunski tekač, pa je že v uvodni četrtini izgubil žogo."

Brock Purdy na ogrevanju pred tekmo. Foto: Reuters
Brock Purdy na ogrevanju pred tekmo. Foto: Reuters

Težko izmeriš 'neizmerljivo'
Posebna zgodba se je pletla tudi okrog Brocka Purdyja, podajalec San Francisca je bil namreč na predzadnjem naboru izbran kot zadnji, torej 262.! Kako je to mogoče, da nekdo, na katerega nihče ne računa, lahko pride do Super Bowla? "Pri podajalcih je preveč dejavnikov, ki se jih enostavno ne da izmeriti. Fantov, ki ustrezajo tem meram (fizične predispozicije, višina, teža, gibanje ...) je veliko. Na treningih najdeš igralce, ki so od daleč sposobni metati žoge natančno v koše za smeti. Spomnimo se izpred nekaj let JaMarcusa Russlla, ki je bil zame najboljši talent, ampak ni imel 'glave'. Fizično je bil res sposoben, ampak te 'neizmerljive' stvari na koncu vidiš šele na igrišču. Ti mladi igralci pridejo precej nerazviti. Pri košarki 19-letnik s svojim znanjem že lahko igra na članski ravni (spomnimo se Dončića, ki je videl vse akcije in obrambe), tega pri ameriškem nogometu na univerzi še ni, to spoznajo šele v Ligi NFL, kar se je na Super Bowlu videlo tudi pri Purdyju, ki v zadnji četrtini pred rdečo cono ni klical najboljših rešitev."

Nov televizijski rekord v ZDA

Super bowl 58 je bila najbolj gledana televizijska oddaja v zgodovini ZDA. Po podatkih Lige NFL si je neposredni televizijski prenos obračuna med Kansas City Chiefs in San Francisco 49ers v živo in na platformah za pretakanje v povprečju ogledalo 123,4 milijona ljudi (lanski finale Kansas City – Philadelphia si je ogledalo povprečno 115,1 milijona ljudi). Samo CBS je v povprečju zabeležil 120 milijonov gledalcev. Tekmo sta v ZDA prenašala tudi Nickelodeon in španski kanal Univision. Po podatkih ponudnika storitev Nielsen je vrhunec dogajanja spremljalo 202,4 milijona ljudi.

Napačna odločitev Shanahana
Ekipa iz Kalifornije je bila deležna tudi kritike glede izbire žoge pri podaljšku. To je bil Super Bowl, kjer je prvič lahko žogo dobila tudi ekipa, ki bi potencialno v prvem napadu prejela zadetek (v rednem delu je v tem primeru tekme konec). Trener Kyle Shanahan se je odločil, da njegovi fantje v napadu prvi prevzamejo žogo, kar je bilo po mnenju večine strokovnjakov napaka, podobno razmišlja tudi Turšič: "Sam bi žogo zagotovo najprej dal nasprotniku, da ta začne napad. Vzrok je predvsem v tem, ker veš, na kakšno akcijo odgovarjaš, se pravi ali ti je dovolj samo strel na gol ali potrebuješ zadetek. Ko je dal San Francisco v prvem napadu prosti strel, je Kansas preprosto vedel, da mora samo priti v razdaljo za prosti strel. Analitično je gotovo boljše, da daš žogo najprej nasprotniku in imaš drugo posest. Včasih pa se ekipe odločajo tudi na podlagi tega, ali imajo precej boljši napad ali obrambo in tisti del potem postavijo na igrišče."

Brady – Mahomes 7:3. Foto: EPA
Brady – Mahomes 7:3. Foto: EPA

Brady še vedno precej spredaj
Mahomes ima zdaj tri naslove, daleč spredaj je še vedno Tom Brady (razmerje v prstanih je 7:3). Nogometni analitik meni, da Mahomes ima možnosti, da velikana lahko ujame: "Ampak še vedno mu manjkajo kar štirje Super Bowli, torej ni niti na polovici. Za sedem naslovov bo moral vsaj enkrat, če ne dvakrat, zamenjati generacijo soigralcev. Ti ne moreš z istim tekačem pričakovati, da boš Super Bowl osvojil tudi čez pet let. Razen, če pričakujemo štiri zaporedne osvojene naslove (smeh). Se pravi – ne. Brady je zamenjal na nekaterih mestih celo štiri generacije." Turšič je to ilustriral s primerom Jeroda Maya, ki je v Ligo NFL prišel, ko je imel Brady že tri naslove prvaka, zdaj pa je že glavni trener Patsov.

Taylor Swift – vrata do novega občinstva
V podkastu so se dotaknili tudi fenomena Swiftomanija, svetovna glasbena zvezda Taylor Swift je Kelcejevo dekle, zaradi česar je bila pogosto na tekmah Chiefsov. Turšič ugotavlja, da ameriški nogomet s tem osvaja novo občinstvo: "Sicer slabo spremljam pop kulturo, ampak pravijo, da so swiftieji postali pravo gibanje. Zanimivo je, da so zajeli demografsko skupino, ki praktično Lige NFL prej ni poznala. Do zdaj so to tekmovanje gledali "očetje" ob nedeljah, zdaj pa so zraven tudi 13- in 14-letnice, ki so kar naenkrat ob nedeljah hotele sedeti zraven in gledati nogomet. Liga NFL že vsa leta vedno najde neko pot, s katero se utrjuje kot družinski šport, ki ga spremlja cela družina ob nedeljah. Pri nas lahko morda to primerjamo s smučarskimi skoki. Skratka, fenomen Taylor Swift odpira novo demografsko skupino, ki bo spremljala to ligo."

Prvi par športno-glasbene scene v ZDA. Foto: Reuters
Prvi par športno-glasbene scene v ZDA. Foto: Reuters

Naslednje leto prvič v Madridu
Za konec pa še beseda o prihodnosti lige na globalni ravni. Ta že nekaj časa v Evropi obiskuje London, letos se je ustavila v Nemčiji, prihodnje leto se bo še v Madridu. "Liga NFL je že okrog leta 2000 poskušala z NFL Europe, kjer je imela neke vrste razvojno ligo, a se je izkazalo, da Evropa finančno še ni zrela za ameriški nogomet. To se je zdaj spremenilo z razvojem interneta in pretočnih vsebin, tudi v Evropi gledamo več ameriških športov, Liga NFL je danes izjemno pomembna sploh v Nemčiji in v Avstriji. Ameriški nogomet je izjemno pomemben in priljubljen. Franšiza na evropskih tleh? To je še kar oddaljen cilj, v nasprotju z Ligo NBA pa bo v Evropi vse več tekem. Organizatorjem gre na roko, da se tekme igrajo le ob koncih tedna, pa tudi to, da je vsaka ekipa lahko en teden prosta," je Turšič končal pogovor.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, kjer je govor še o naslednjih temah:
− ali so bili dogodki na Super Bowlu zrežirani;
− lahko Kansas imenujemo za dinastijo;
− zakaj so obrambe ob koncu tekem običajno bolj utrujene;
− Kansas je imel večji del sezone težave pri nizkih snapih;
− zakaj je tako težko hkrati imeti odličen napad in odlično obrambo;
− vrednost Billa Belichicka;
− prednosti in slabosti Lamarja Jacksona, ki je MVP lige;
− zakaj je trajalo kar 19 let, da je ena ekipa ubranila naslov;
− ali se bo Andy Reid po koncu sezone upokojil;
− za našega gosta je trenutno najboljši košarkar na svetu Luka Dončić;
− kdo bo osvojil Tour 2024;
− zanimivost o številki (1)32.