Nika Prevc nekaj trenutkov po prvi zmagi v Beljaku. Foto: Zajem zaslona.
Nika Prevc nekaj trenutkov po prvi zmagi v Beljaku. Foto: Zajem zaslona.

Poznavalci tega res zanimivega in atraktivnega športa so že nekaj let opozarjali, da bo prej ali slej prišel trenutek, ko bo Nika Prevc skočila na sam skakalni vrh. Ne (le) zaradi genov družine Prevc, ampak (tudi) zaradi nespornega talenta, zavzetosti in delavnosti. "To je neizbrušen diamant," je pred leti v podkastu SOS-odmev pravilno napovedoval novinarski kolega Boštjan Reberšak.

Sorodna novica Nika Prevc brez prave tekmice v Beljaku skočila na vrh skupnega seštevka!

Zdaj se sveti, še kako se sveti! Nika Prevc je v 20 dneh nanizala (prve) štiri zmage za svetovni pokal in skočila v rumeno majico vodilne skakalke v svetovnem pokalu, s čimer je izpolnila svoje otroške želje. "To je bil eden mojih glavnih ciljev od malih nog. Sem srečna, upam, da jo bom nosila čim dlje," je v Beljaku v kamere TV Slovenija povedala v sredo po razpletu tekme, ki je napovedala, da bo dan pozneje prvič nosila eno najbolj čislanih majic v tem športu. Če je kdo opazoval njeno podobo brez zvoka, bi težko pomislil, da je ravno uresničila enega največjih življenjskih ciljev, kaj šele, da je srečna.

Seveda je bila srečna, le da je to pokazala na drugačen način. Ni treba biti znanstvenik, da bi ugotovil, da so ji pogovori z novinarji po koncu tekem odveč. Najbrž ne bi veliko zgrešil, če bi zapisal, da so ji v celotni verigi dogodkov, ki so jo pripeljali na ta oder (vsi tekmovalni skoki, preštevilni treningi, nabiranje kondicije ...), prav intervjuji na samem dnu prioritet ali užitkov in bi se temu najraje izognila, če bi se le dalo.

Sorodna novica Nika Prevc v povprečju zmaguje z rekordno razliko

Ujel sem nekaj kritik njenega vedenja kot tudi novinarjev, ki športnikom nekaj trenutkov po nastopih postavljajo "neumna vprašanja, ki so vsa po vrsti variacija istega vprašanja vaših občutkov". Tudi v tem primeru verjamem, da so razburjanja nepotrebna. Strogo odmerjeni termin takoj po tekmi dovoljuje le dve ali tri vprašanja, ki preprosto ne morejo iti daleč od samega (ne)zadovoljstva športnikov. Takoj po tekmi se sprašuje o tekmi, in ne ravno o življenjskih stališčih do določene teme. Delati dolge pogovore, ki omogočajo, da se gost sprosti, se mu ne mudi in ni obremenjen z drugimi opravki v istem trenutku, je čisti privilegij.

Ljudje smo si na srečo različni. Od ekstravertiranih ljudi, ki jih moraš miriti in včasih celo prekinjati, da sploh prideš do besede, do introvertiranih, kjer moraš vprašanja vleči iz petnih žil, pri tem pa te sogovornik mrko gleda in s tem jasno pokaže, da si ne želi biti ob tebi. Še enkrat, nič narobe, človek naj bo, kar je.

Sorodna novica Četrta zmaga družine Prevc v Engelbergu – Nika prvič na najvišji stopnički

Sam "težavo Nike Prevc" vidim drugje. Mediji so most, ki gradi zanimanje javnosti, to pa je (za marsikoga žal) nujni del športa. A tako pač je, prej se sprijazniš, bolje je. Pri tem bi morda pričakoval malce večjo podporo Smučarske zveze Slovenije, ki bi Niki Prevc olajšala prečkanje tega mostu. Marsikateri najstnik je potreboval tovrstno pomoč ali celo zaščito (spomnimo se le Luke Dončića in Benjamina Šeška ter odnos Reala oziroma Salzburga).

Z mediji se bo morala v takšni ali drugačni intenziteti ukvarjati vso svojo kariero, pri čemer ima odličen vzor v bratu Petru. Tudi sam je bil v podobnem položaju, ko je bilo na začetku kariere jasno čutiti, kako so mu mediji odveč. Pozneje je postal serijski zmagovalec, zaradi česar je moral več ur zaporedoma dajati številne intervjuje ena na ena (z najbrž precej podobnimi vprašanji) in opravljati nujne sponzorske obveznosti. Vsega se je priučil.

Najboljša skakalka te zime je precej bolj zgovorna s svojimi nastopi, kjer je neverjetno mirna, tu je le malo stvari spravi s tira. Po eni od svojih zmag je omenila celo, da se je med serijama dolgočasila. Tovrstna mirnost ji v tem primeru pride še kako prav. Ne gre pozabiti izjemnega statističnega podatka − vsako vodstvo po prvi seriji je pretvorila v končno zmago. Lahko se spomnimo tudi bolj izkušenih skakalcev, ki so v takih položajih (na katere niso bili vajeni) zmrznili in zakockali najboljše izhodišče.

Nika Prevc je tudi na tem področju nekaj posebnega.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.