Peter Prevc se je v poletnem delu sezone vselej uvrstil med najboljših pet. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Peter Prevc se je v poletnem delu sezone vselej uvrstil med najboljših pet. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Peter Prevc
V smeh ga je spravilo poslušanje posnetka iz Bischofshofna (glej spodnji citat). Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Boštjana Reberšaka sem nekajkrat že poslušal za nazaj, ker so mi ga ljudje priporočali. Slišati radijskega komentatorja, ko ti tako opiše tekmo, je res neverjetno. Tudi sam zelo rad po radiu poslušam prenose tekem.

Prevcu smo zavrteli zadnji skok iz Bischofshofna, kjer je potrdil zmago na novoletni turneji.
Peter Slatnar
Elanovo proizvodnjo je prevzel Peter Slatnar, nove smuči se po njem tudi imenujejo. Foto: BoBo
Peter Prevc
Prevc je v treh dneh po koncu lanske sezone sodeloval na kar 47 dogodkih (sprejemi, intervjuji ...). Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Postaviti cilj se mi zdi čudna besedna zveza, saj si daš ultimat, da moraš nekaj doseči. Želja pa pomeni, da če tega ne dosežeš, se življenje zaradi tega še ne konča. Se pravi, da imam željo narediti neki velik rezultat z ekipo na nekem tekmovanju. To je pomembno tudi za klimo v reprezentanci.

Razlika med ciljem in željo.
Peter Prevc
Peter Prevc je v svetovnem pokalu slavil 30 zmag, od tega devet na ekipnih tekmah. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Peter Prevc
Kliknite na sliko za ogled asociacij v višji ločljivosti. Foto: EPA
Razvoj svetovnega rekorda v smučarskih poletih
Na X-osi so leta, na Y-osi pa daljava. Z modro črto je prikazan razvoj spremembe svetovnega rekorda, s črno pa linearna funkcija napredka. Če bi se ta nadaljeval v tem tempu, bi meja 300 metrov padla enkrat okrog leta 2040. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Do začetka nove sezone je še slab mesec, zato smo v podkast Številke povabili junaka lanske zime - smučarja skakalca Petra Prevca. Vabljeni k branju kratkega povzetka, celotnemu pogovoru pa prisluhnite na spodnji povezavi.


Vesel zaradi širokega občinstva

Smučarski skoki so bili v zadnji sezoni pravi hit, gledanost se je vrtela tudi okrog številke pol milijona. Samo zadnji skok Petra Prevca v Planici je na TV Slovenija 2 videlo kar 731.000 ljudi. "Ko slišiš tako informacijo, si zadovoljen in vesel, da se ukvarjaš s športom, ki ga spremlja veliko ljudi. Po drugi strani pa to tudi hitro odmisliš. To je podatek, ki ti pove, da si nekaj ustvaril, da z ekipo skupaj nekaj ustvarjaš in ti da zagona za čas, ko je hudo," je v svoji maniri skromen Peter Prevc.

Postal otroški zamrzovalnik
Prevcomanija je pozimi zajela tudi najmlajše. Po spletu so zaokrožili posnetki številnih otrok, ki so oponašali zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala. "Postal sem otroški 'zamrzovalnik'. Ko pridem do otroka in ta vidi, kdo sem, malo zamrzne, malo skoči nazaj, včasih se zgodi, da skoči name in me objame, kakšen otrok se prestraši in noče ničesar povedati. Lepo je, da si vzor otrokom. Slaba stvar tega je, da se je kakšen otrok kdaj poškodoval, ko me je posnemal," je v smehu priznal 24-letnik.

Pol leta po padcu ni upal skočiti prav daleč
V Številkah sta gostovala glasbenik tudi Tomi Meglič in matematik Uroš Kuzman. Oba sta v otroštvu trenirala smučarske skoke, a sta zaradi strahu (prvi pred višino, drugi pred hitrostjo) hitro odnehala. Prevc teh težav v učnih letih ni občutil, izpostavil pa je en dogodek iz članske konkurence: "Morda je nekaj strahu prišlo v mojo podzavest po padcu na velikanki v Oberstdorfu. Približno pol leta po tem dogodku nisem upal skočiti prav daleč."

Žar? Za zdaj še ne ...
Uroš Kuzman se ukvarja tudi s stand-up komedijo, sodeloval je tudi pri ustvarjanju televizijskih oddaj na žaru, v Številkah je povedal, da bi lahko nekoč na žaru pekli tudi Prevca. Smučarski skakalec ta hip ne bi bil pripravljen sodelovati v takšni oddaji, a v prihodnosti ne zapira vrat: "Trenutno še nisem za tak format oddaje, nisem še dovolj sproščen, hkrati pa moram še narediti kakšno neumnost, da bo več materiala, iz katerega se bomo lahko delali norca. Za zdaj sem tak, da se najlažje delati norca iz svojih napak, saj se ne morem nikomur zameriti."

Za številke bo čas po koncu kariere
Lanska sezona je bila v marsikaterem pogledu rekordna. A junak lanske zime se s številkami (zdaj) še ne obremenjuje: "Sem še premlad, vse se prehitro dogaja. Nekoč, ko se bodo stvari umirile, ko se bom lahko hvalil v vaški gostilni ali pred vnuki, kaj sem počel v mladosti. Zdaj sem še tako mlad, da mi te številke ne sedejo v spomin. Morda pa tudi nisem tak tip človeka, da bi se s takimi zadevami hvalil."

Konkurenca nikoli ne počiva
Večkrat je poudaril, da ga ne zanimajo le zmage, ampak - v slogu Nejca Zaplotnika - večna pot. V prihajajoči sezoni je skoraj nemogoče napredovati v skupnem seštevku točk, zmagovalec 21 tekem za svetovni pokal še ne ve, kaj bi se moralo zgoditi, da bi sezono ocenil kot napredek: "Sezona se mora najprej šele začeti, sam si takšnih vprašanj sploh še nisem postavljal. Sredi sezone se bom spraševal, ali sem napredoval ali ne. Dejstvo je, da se človek razvija iz leta v leto, konkurenca še bolj. Če stagniraš, na sezono izgubiš sedem mest. Če se rezultatsko vrtiš štiri mesta navzdol, nato pa navzgor, je zame to stagnacija."

Recept za zbranost skozi celo sezono
Bolje je sezono pred 12 leti začel le Janne Ahonen, ki je na prvih 12 tekmah zmagal desetkrat, dvakrat pa je bil drugi. Finec je takrat v drugi polovici sezone popolnoma popustil, Prevc pa je lani vrhunsko formo držal vse do finala v Planici. Športnik leta pravi, da je ključ v glavi: "Ta mora delovati, da imaš fokus zgolj na skoke. Kar naenkrat se začne dogajati ogromno stvari, vsi bi te radi imeli. V tistem trenutku potrebuješ človeka, ki ti postavi zid, ki te ščiti pred zunanjimi vplivi. V mojem primeru je ta filter Tomi Trbovc (SZS), ki o(ne)mogoči, kdo bo z medijske strani prišel do mene. Doma potrebuješ družino, ki ti po vsaki vrnitvi ne pripravlja sprejema, ampak te sprejme tako kot prej - s toplo besedo in položnico za telefon. Potrebuješ tudi trenerje, ki jih uspehi preveč ne privzdignejo, niso prehitro zadovoljni in vedno hočejo več. Ta želja po več ti daje motivacijo in fokus, da si osredotočen na tekmo. Ko prideš v tak ritem tekmovanj, ni veliko stvari, ki te lahko vržejo iz tira."

Umik Elana ga je zelo presenetil
Smučarski skoki so ostali v središču zanimanja tudi po koncu sezone, ko je Elan sporočil, da se umika iz tega športa. Ta odločitev je Prevca zelo presenetila: "Bilo je ravno po vrnitvi iz Vietnama. Bil sem doma, ko sem dobil klic, da moram nujno v Elan. Mina me je vprašala, kaj se dogaja. Odgovoril sem ji, da ne vem, da so najbrž prenehali izdelovati smuči. To je bil edini razlog, da so me v tistem času želeli imeti v Elanu. Tam so mi potem to sporočili. Šokiran nisem bil preveč, saj se s takimi situacijami hitro sprijaznim in začnem iskati rešitve."

Material je lahko kvečjemu le boljši
Proizvodnjo je prevzel Peter Slatnar, menjava ni vplivala na kakovost materiala, saj je po Prevčevih besedah razlika le v imenu, ki se blešči na smučkah: "Spremenila se je le embalaža, vse drugo je isto. Mogoče ima Slatnar malo več nadzora nad kakovostjo, ki pride iz podjetja. Morda je zdaj kakšen filter več, preden skakalec dobi smučko na nogo. Ni strahu, da je kakovost slabša, material je lahko kvečjemu boljši."

Pokal narodov ni cilj, ampak želja
Cilji Petra Prevca so znani, glavni trener Goran Janus pa je že večkrat bolj ali manj odkrito priznal, da nekoč želi s Slovenijo osvojiti pokal narodov. To za najstarejšega brata Prevc ni cilj, ampak želja: "Postaviti cilj se mi zdi čudna besedna zveza, saj si daš ultimat, da moraš nekaj doseči. Želja pa pomeni, da če tega ne dosežeš, se življenje zaradi tega še ne konča. Se pravi, da imam željo narediti neki velik rezultat z ekipo na nekem tekmovanju. To je pomembno tudi za klimo v reprezentanci."

300 metrov? Zakaj pa ne!
Ob koncu pogovora smo svetovnemu prvaku v poletih pokazali graf napredka svetovnega rekorda v poletih (glej slika na desni strani). Skozi vso zgodovino te atraktivne discipline se je zdelo, da je zgornja meja dosežena, a ta se je vedno premikala še višje. Še več, gre za dokaj jasno linearno funkcijo, po kateri naj bi meja 300 metrov padla okrog leta 2040. Je to realnost ali le matematična napoved brez realne osnove? "Mislim, da bo šlo počasi naprej. Spreminjata se tako tehnika kot oprema. Potrebna pa so leta, da se tekmovalci na to navadimo na tehniko in opremo, da se bodo zgradile večje naprave, ki jih bomo skakalci znali izkoristiti. 300 metrov leta 2040? Zakaj pa ne? Bilo bi fino, a takrat bom jaz težko še skakal," je Peter Prevc v smehu končal pogovor.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem Peter Prevc govori o tem, kako je treniral v otroštvu in si želel skakati na večjih napravah, kakšen odnos ima do matematike in statistike, o občutkih, nirvani, kam je spravil globus, kako je v treh dneh po koncu sezone opravil 47 dogodkov, o dopustu v Aziji, kako se skakalec odloči za znamko smuči, o odnosu do vetrne izravnave, v katerem delu dneva raje skače ...

Boštjana Reberšaka sem nekajkrat že poslušal za nazaj, ker so mi ga ljudje priporočali. Slišati radijskega komentatorja, ko ti tako opiše tekmo, je res neverjetno. Tudi sam zelo rad po radiu poslušam prenose tekem.

Prevcu smo zavrteli zadnji skok iz Bischofshofna, kjer je potrdil zmago na novoletni turneji.

Postaviti cilj se mi zdi čudna besedna zveza, saj si daš ultimat, da moraš nekaj doseči. Želja pa pomeni, da če tega ne dosežeš, se življenje zaradi tega še ne konča. Se pravi, da imam željo narediti neki velik rezultat z ekipo na nekem tekmovanju. To je pomembno tudi za klimo v reprezentanci.

Razlika med ciljem in željo.
Peter Prevc: Postal sem otroški zamrzovalnik
Peter Prevc: Postal sem otroški zamrzovalnik