Luka Dončić in Goran Dragić sta bila prejšnji teden magnet za romanje 2.000 slovenskih navijačev. Foto: Reuters
Luka Dončić in Goran Dragić sta bila prejšnji teden magnet za romanje 2.000 slovenskih navijačev. Foto: Reuters

Glavni simbol teh je brez dvoma neuvrstitev košarkarske reprezentance na svetovno prvenstvo. Vstopnica za Kitajsko ni bila izgubljena v zadnjem hipu, že sredi razvlečenega kvalifikacijskega ciklusa je bilo jasno, da je svetovno prvenstvo zgolj utvara, niz osmih zaporednih porazov je bil zgovoren. Boleče klofute so padale tudi v regiji, oba predstavnika v jadranski ligi sta namreč končala na dnu lestvice. Dolgoletno propadanje Olimpije pušča številne posledice, pot od stabilnega evroligaša do kluba, ki v nekaterih tekmovanjih nastopa zgolj zaradi povabil, je žalostna.

Sorodna novica Dragić s trojnim dvojčkom odgovoril Dončiću za pomembno zmago Miamija

O tem smo na teh straneh že veliko pisali (in gotovo še bomo), kot optimist pa rad uporabljam tudi pozitivno prizmo. Jeseni je marsikdo z nejevero poslušal napovedi, da bo ob prvem srečanju med evropskima prvakoma Goranom Dragićem in Luko Dončićem na jugovzhod ZDA odpotovalo 500 Slovencev. Bolj kot je novinec ozaljšal svojo statistiko in navduševal s potezami, vse bolj je rasla napoved števila slovenskih romarjev, ki se je na koncu ustavila pri 2.000.

Navijanje, skandiranje, slovenske zastave, vzkliki in celotna kulisa se je morda še najbolje odražala v spontanem snemanju številnih ameriških novinarjev in obiskovalcev dvorane AmericanAirlines Arena, ki so dvigali telefone in se čudili dogajanjem na tribunah, kjer je razpoloženje običajno bolj gledališko. Temu so seveda sledili tudi številni članki, ki so poudarjali pomen prvega srečanja obeh D-jev v Ligi NBA.

Sorodna novica Anže Kopitar v klubu 1.000: Hokejist, prvak in ambasador

Nekaj dni pozneje je Anže Kopitar v rednem delu Lige NHL odigral svojo tisočo tekmo. Njegova zapuščina v Los Angelesu je neizbrisna, saj je glavni del jedra ekipe, ki je v letih 2012 in 2014 osvojila Stanleyjev pokal, nekaj, kar dve desetletji prej v istem mestu ni uspelo niti največjemu med največjimi Waynu Gretzkemu. Tihi lider je postal legenda Kraljev, ki v Staples Center ni prinesel le dveh naslovov, že v tem trenutku je namreč med najboljšimi petimi igralci v klubski zgodovini tako po številu tekem, golov, podaj in točk. Ni skrivnost, da kariero želi končati v tem klubu, s čimer bi vse številke le še obogatil.

Sorodna novica Čop spet razburja: Kateri športniki prinašajo slavo Sloveniji?

Glede na to, da se Luki Dončiću obeta nagrada novinca leta v Ligi NBA, nogometaš Jan Oblak pa se odkrito spogleduje s četrto zaporedno zamoro, se je spet treba vprašati o pomenu in vrednosti, ki jo prinašajo športniki v ekipnih športih. Omenjeni v zgornjih vrsticah me seveda takoj spomnijo na Iztoka Čopa in njegov diskurz primerjave športnikov v posameznih panogah (ki lahko osvajajo olimpijske medalje) in ekipnih (ki imajo za to precej manj možnosti). Vrhunec svojega negativnega odnosa do predstavnikov v ekipnih športih je lani demonstriral v Tarči.

Uravnilovke so morda v teoriji nekaj dobrega, v praksi pa to vsaj običajno ne velja (vprašajte le zaposlene v javnem sektorju). Tako je tudi nesmiselna uravnilovka v vrednotenju vrhunskih športnikov, kjer naj bi bil najpomembnejši dejavnik olimpijska medalja. Te zaradi najrazličnejših razlogov, denimo, nimajo Cristiano Ronaldo, Lewis Hamilton in Steph Curry. Nihče niti slučajno ne bi pomislil, da sta njihova kariera in vpliv na razvoj športa manj pomembna od katerega koli olimpijskega prvaka v trapu, trampolinu ali triatlonu (kar seveda ne pomeni, da so tekmovalci in prvaki v teh športih nepomembni).

Aktualni olimpijski prvak v modernem peteroboju je Rus Aleksander Lesun. Foto: EPA
Aktualni olimpijski prvak v modernem peteroboju je Rus Aleksander Lesun. Foto: EPA

Šport je s številnimi panogami neverjetno razvejan in bogat, piše neverjetne zgodbe in sporočila ter izpostavlja junake. Množičnost, konkurenca, medijska zanimivost in pokrivanost naredijo svojo selekcijo. A velika večina vrhunskih športnikov ‒ ne glede na to, ali poseže po medaljah ali ne ‒ mora med svojo kariero marsikaj žrtvovati, ne glede na to, ali gre za nogometaša ali modernega peterobojca. A ta razlika v pozornosti in ne nazadnje denarnih nagradah ne upravičuje zmanjševanja vrednosti uspehov tekmovalcev v ekipnih športih, ki imajo v teoriji težjo pot do olimpijske medalje, a svojo vrednost vsak teden potrjujejo v hudo izostreni mednarodni konkurenci (kot sta Ligi NBA in NHL ali La Liga).