Dallas je med tistimi, ki je že ostal brez načrtovane tekme. Foto: EPA
Dallas je med tistimi, ki je že ostal brez načrtovane tekme. Foto: EPA

Nekatera nogometna tekmovanja se že spopadajo z naraščajočimi okužbami, s tem pa tudi karantenami in osiromašenim igralskim kadrom. Kar nekaj tekem v angleškem nogometnem prvenstvu je bilo že preloženih. Zdi pa se, da največ težav čaka Ligo NBA.

Sorodna novica Tekma med Dallasom in New Orleansom preložena zaradi številnih okužb

Pravzaprav je kar malce ironično, kako se je svet za najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu obrnil na glavo. Pravzaprav pričakovano. Liga NBA je bila poleti svojevrstni vzor organizacije brez napak. Mehurček v Orlandu se je morda zdel sterilen in kot oblika zapora, a je bil uspešen. Večmesečni eksperiment je deloval, še vedno je fascinantna številka 0. Niti en košarkar, trener, sodnik ali kako drugače vpet v floridski mehurček ni bil pozitiven na novi koronavirus.

Eksperiment je uspel, po drugi strani pa je pomenil precejšnjo ceno, ki se nam zdi samoumevna – življenje in vsakodnevni stik s svojo družino in najbližjimi. To je eden od argumentov, s katerim je komisar Adam Silver večkrat poudaril, da novega mehurčka ne bo.

Sama narava Lige NBA ima v obdobju pandemije dva velika naravna minusa, ki sta izrazita (le) v teh posebnih razmerah. Prvi je ogromno tekem, ki v običajnem življenju ni nič posebnega, v tem času pa zgoščen urnik, številka potovanja pomenija predvsem večjo verjetnost za prenos okužb. Strogi protokoli namreč pomenijo, da morajo izolirani igralci ostati v mestih okužbe (kar se je pripetilo npr. Dallasu in Chicagu).

Sorodna novica O zaustavitvi Lige NBA za zdaj še ne razmišljajo

Drugi naravni minus pa izvira iz igralskega kadra. Košarka je igra, v katereo je vpetih relativno malo igralcev, vsaj v primerjavi z nogometom, da ne omenjam ameriškega nogometa. Vsak vdor v slačilnico pomeni le korak do prisilnega odmora neke ekipe. Število prestavljenih tekem počasi raste, precej bolj pa število težav, ki od tam izvirajo. Koledar je na vse bolj majavih nogah, urnik je ubijalski, prostih lukenj je malo, po drugi strani pa se tudi odpira vprašanje legitimnosti ali smiselnosti.

En pogled na celotni položaj je popolnoma brezčustven, ekipa pač igra brez tistih, ki so odpisani za posamezno tekmo, kar velja za vsako poškodbo ali drugo bolezen. A koronavirus pač ni običajni zvin gležnja, je bolj kot domina na začetku vrste, ki grozi, da bo padla na vse igralce, ki jih čakata padec in zvin gležnja.

Potem pa je še drugi pogled − finančni, ki grozi z visokimi izgubami. Če izpad dela plač milijonarjev najbrž velike večine pretirano ne vznemirja, je drugače pri tistih, ki so v ligo vpeti z običajnimi službami in bi ustavitev pomenila izgubo njihovih delovnih mest.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.