Pogosti krvavi madeži (in številni posnetki obvezanega telesa pred tekmami) so kazali, da je bil Luka Dončić poškodovan in daleč od idealnega zdravja, a temu vsaj v javnosti ni nikoli dajal prevelikega pomena ali pa iskal izgovorov. Foto: Reuters
Pogosti krvavi madeži (in številni posnetki obvezanega telesa pred tekmami) so kazali, da je bil Luka Dončić poškodovan in daleč od idealnega zdravja, a temu vsaj v javnosti ni nikoli dajal prevelikega pomena ali pa iskal izgovorov. Foto: Reuters

Na naših spletnih straneh (in seveda predhodniku teletekstu) smo vedno precej podrobno spremljali najmočnejše košarkarsko tekmovanje na svetu, ki je s prihodom Luke Dončića napredovalo v neko popolnoma novo dimenzijo. Kdo bi si mislil, da bomo sredi noči spremljali prav vsako četrtino Dallasovih tekem?

Sorodna novica Boston z izjemno obrambo do rekordnega 18. naslova prvaka

To besedilo ni namenjeno analizi zaključka finala, kjer je Boston pokazal in unovčil vse svoje prednosti, zanesljivo dobil serijo s 4:1 in se zasluženo veselil 18. naslova. Želim se osrediniti na medijsko poročanje, ki se vrti okrog Dončića.

Pri spremljanju celotnega cirkusa je težko spregledati kritike, ki jih je deležen Ljubljančan. Uvertura se je v resnici začela že v rednem delu sezone, ko smo spremljali navidezni boj največjih asov v boju za nagrado MVP. Včasih sem z največjim začudenjem preveril aktualno lestvico pretendentov in zgolj presenečeno opazoval Dončićev tedenski padec, čeprav je prav v tistih dneh in tekmah prikazal najbolj zgodovinske predstave.

Seveda, logično je, da ima večina spremljevalcev pri nas (vključno z menoj) rahlo premaknjeno izhodišče, a to ni nič nenavadnega. Seveda je razumljivo, da (vsaj) večina spremljevalcev iz nekega okolja pač intenzivneje spremlja športnike iz tega okolja. Sicer bi lahko na evropskem prvenstvu namenili posebno podstran, kjer bi spremljali samo gruzijsko reprezentanco. Recimo. Verjamem, da ravno zato v Srbiji intenzivneje spremljajo Denver in Nikolo Jokića, v Grčiji Milwaukee in Janisa Andetokumba ...

Sorodna novica Dončić po grenkem porazu (še) ni želel govoriti o reprezentanci

Učinek z imenom "vpliv zadnjega trenutka" je posledica ogromne količine informacij in dogodkov, ki smo jim izpostavljeni. Preprosto ni časa, da bi vse mirno podoživeli, premislili in analizirali. Informacija na informacijo. Nemalo ljudi, ki ustvarjajo informacije (morda v želji, da so bolj slišane), gre pri tem v ekstreme in svoje misli poudarijo z epskimi primerjavami. Kot recimo, da je "Dončićeva predstava popolnoma nesprejemljiva". Ali da je Luka "najslabši all-star", kar je po finalu zatrdil LeSean McCoy, nekdanji igralec ameriškega nogometa.

Ta članek definitivno ni namenjen branjenju lika in dela slovenskega košarkarja, a zgolj malo brskanja ponudi jasne podatke o njegovi igri in vplivu na igro. Ne nazadnje je postal prvi igralec v zgodovini Lige NBA, ki je končnico končal na vrhu lestvice po točkah, skokih, podajah in ukradenih žogah. No, pa tudi potencialnih podajah, ki štejejo, kolikokrat košarkar pripelje soigralca v položaj, da bi lahko dosegel koš. Daleč od tega, da bi bil briljanten, a tudi daleč od tega, da ne bi prevzel odgovornosti nase ali zgolj sebično polnil svojo statistiko.

Sorodna novica Zmagovalna okna v Ligi NBA niso odprta prav dolgo, treba je izkoristiti vsako priložnost

Razplet finala me je spominjal na tistega iz leta 2015, ko je Golden State premagal Cleveland, pri katerem je vse ležalo na plečih LeBrona Jamesa, ki je statistično prevladoval podobno kot Dončić. MVP finala je postal Andre Iguodala, ki je imel v seriji skromen povprečni indeks 19,2. Letos je nagrada romala v roke Jaylenu Brownu (16,5). Povprečje od leta 2012 znaša 28,8 (če ne štejemo Iguoadale in Browna, ko je bilo kar 30,8). Ampak v bran zgornjih dveh košarkarjev − to je pravzaprav bistvo košarke. To je ekipni šport, kjer zmaguje moštvo in ne posameznik.

Luka Dončić je v šestih letih prehodil marsikatero stopnico, sprejel kar nekaj porazov in se učil lekcije za prihodnost. Ne pozabimo, Dončić in Dallas sta v 12 mesecih naredila ogromno korakov naprej. Lani so ostali celo brez kvalifikacij za končnico, letos so najboljša ekipa na zahodu, pri čemer je izločila kar tri ekipe s 50 zmagami. Kdo je to realno pričakoval pred začetkom sezone? Mavsi so se dokazali in se razvili kot ekipa. Razplet zadnje serije (se pravi vpliv zadnjega trenutka) ne sme prekriti velikega koraka v boju proti kakovostnemu vrhu. Kot tudi ne sme biti alibi za morebitno stopicanje na mestu.

Za Dončićem je šest sezon. Počitek, analiza in priprava na sedmi letni krog. Ne pozabimo, toliko sezon je Michael Jordan potreboval za prvi prstan ...

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.