Slovenija je na Fibini jakostni lestvici leta 2017 zasedala 7. mesto, zdaj je 16. Evropski prvaki so pod vodstvom Trifunovića na 14 uradnih tekmah zmagali štirikrat. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je na Fibini jakostni lestvici leta 2017 zasedala 7. mesto, zdaj je 16. Evropski prvaki so pod vodstvom Trifunovića na 14 uradnih tekmah zmagali štirikrat. Foto: www.alesfevzer.com

Začetek kvalifikacij za EuroBasket 2021 je s prizme evropskega prvaka slab. Vsak drugačen pogled je zgolj iskanje izgovorov. Poraz proti Madžarski in tesna zmaga nad Avstrijo je slab izkupiček, tako na točkovnem področju, še bolj pa na estetskem področju, igra je bila slaba.

Sorodna novica Trifunović: Bolje, da je pritisk na meni kot na igralcih

Premalo časa za priprave, utrujenost nosilcev, manjkajoči igralci, motiviranost tekmecev ... to so izgovori. Z vsem spoštovanjem do slovenske košarke in vseh tekmecev v kvalifikacijah, gre ze Madžarsko in Avstrijo!

Gre za reprezentanci, ki sta na Fibini lestvici na 40. in 57. mestu, ki sta v času slovenske samostojnosti skupaj zbrali dva nastopa na EuroBasketu, Avstrija je v 90. letih celo igrala na evropskem prvenstvu majhnih držav.

Selektor Rado Trifunović je po težko izbojevani zmagi nad Avstrijo razlagal: "Mi smo majhni. Nam se vsak igralec pozna precej bolj, kot se pozna drugim reprezentancam, recimo Franciji, Turčiji ali Španiji. Nam se pozna desetkrat ali dvajsetkrat bolj." Dobro, če sledim tej logiki, se je potem Avstriji odsotnost Rašida Mahalbašića in Sylvena Landesberga poznala stokrat bolj. Mahalbašić, ki ima sicer slovensko državljanstvo, bi zlahka zaigral v prvi postavi (trenutne) Slovenije. Eden od kandidatov za MVP-ja EuroCupa v postavi skromne Avstrije res dela ogromno razliko.

Sorodna novica Slovenci ob koncu le strli odpor Avstrijcev

A miselni izgovori in sestavljanje optimalnih teoretičnih peterk, kjer bi bil prostor tudi za Luko Dončića, je seveda nesmiseln.

Vsekakor pa je smiselno vprašanje, ali vztrajati naprej s Trifunovićem ali ne. V igri namreč niso kvalifikacije za EuroBasket 2021 (Slovenijo bi moral na eno od prvih treh mest popeljati vsak trener iz prve državne lige, vsaj če ima dolgoročne ambicije), ampak seveda kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu. Vprašanje je, kdaj bo Slovenija spet tako blizu olimpijskih iger, ki je edini turnir, na katerem še nikoli ni igrala.

Čas. Tako selektor kot kapetan Edo Murić sta govorila o potrebnem času za razvoj sistema. Trifunović ga je v resnici imel precej. To vlogo opravlja več kot dve leti, rezultat 4 zmag in 10 porazov mu res ne more biti v ponos. Zavedam se vseh neprijetnih okoliščin in sprememb kvalifikacijskih oken, a kakor koli obrnemo, si z razmerjem 4-10 preprosto ne zasluži pozitivne ocene.

Sorodna novica Madžari šokirali razglašene Slovence

"Ne razdvajajte nas, saj moramo biti skupaj v dobrem in slabem," je na srečanju z novinarji poudaril kapetan, ki je reagiral na neprijetna poročanja v javnosti. Morda je bila kriva razgreta kri po slabem uvodu, morda je v te besede kanaliziral nezadovoljstvo (in spoznanje) lastne nemoči.

Vsi, ki so kakor koli vpleteni v slovensko košarko, si želijo, da bi se razcvet slovenske košarke nadaljeval. Argumentirano spraševanje o kapitanu nasedle ladje ni razdvajanje.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.