Udarna peterka slovenske reprezentance na teh dveh tekmah. Vseh pet igra letos v dobri formi in vsi imajo vloge nosilcev v svojih moštvih. Foto: www.alesfevzer.com
Udarna peterka slovenske reprezentance na teh dveh tekmah. Vseh pet igra letos v dobri formi in vsi imajo vloge nosilcev v svojih moštvih. Foto: www.alesfevzer.com

Sem že povedal, da se mi zdi normalno, da novinarji ali pa javnost želi, da se zamenja selektor. Pritisk sem pričakoval. ... Pritisk je prisoten, a raje vidim, da je na meni kot na igralcih, ki morajo biti svežih glav. Saj mora biti tudi trener, ampak lažje se bom jaz ubadal z njim kot oni, ki so pod pritiskom že v klubu. Je pritisk in s tem je treba živeti,

Selektor Trifunović

Evropski prvaki so si za cilj pred kvalifikacijami postavili prvo mesto. V konkurenci Madžarske, Avstrije in Ukrajine je to tudi razumljivo, četudi se v zdajšnjem sistemu kvalifikacij na posameznih tekmah opeče marsikateri favorit. Slovenija je začela s porazom na Madžarskem, v ponos evropskim prvakom pa kljub zmagi ne more biti niti predstava proti Avstriji, ki je roko na srce v primerjavi s Slovenijo košarkarski malček.

"Vem, da ste pričakovali lahko tekmo, mi pa smo morali, predvsem po porazu na Madžarskem, res garati za zmago. Vse ekipe zdaj igrajo košarko in tudi Avstrija jo igra. Veste, da se v teh kvalifikacijah dogajajo čudni rezultati. Tekma ni bila lepa za videti, daleč od tega, bila pa je prigarana zmaga. Čestitke igralcem za trud," je povedal selektor Rado Trifunović in dodal: "Se ponavljam, a nekateri igralci so v reprezentanco prišli po tednu, v katerem so odigrali več kot 200 minut. Prišli so in se morali na hitro v dveh treningih navaditi na sistem. Padli so tudi energetsko. Madžarska se je na primer odločila, da prekine pokal in ji je vseeno, če ga letos sploh ne odigra, samo da bo reprezentanca skupaj 14 dni. Verjemite mi, da je razlika, kot pa, če imaš le dva dni. Težko je igrati take tekme. Fantje prihajajo energetsko izpraznjeni. Žal mi je, da nismo zmagali na Madžarskem, saj verjamem, da ne bi le zgarali te tekme, ampak bi bila tudi lepša za gledati."

V tretji četrtini smo energetsko padli. Igralci, ki vemo, kaj se dogaja, to malo drugače gledamo kot tisti, ki spremljajo po televiziji ali pa tisti, ki so ob nas. Fantje, ki smo prišli v reprezentanco, smo imeli teden predtem pet tekem. Igral sem v soboto 45, v nedeljo 40 minut, v ponedeljek pa sem imel regeneracijski trening. Nisem na baterije. Energetsko bodo vse ekipe pred nami, ker imamo mi večje vloge v ekipah, bolj smo utrujeni, oni pa so bolj uigrani. Zagotovo to niso košarkarska imena, s katerimi bi se morali boriti, a tukaj ne pridejo tako do izraza. Oni so tudi košarkarji, ki trenirajo dvakrat dnevno. Znajo igrati košarko, čeprav jih vi ne poznate, ker ne spremljate te lige. Ni lahko igrati proti takim ekipam, ki se vsakič zberejo v istih postavah, imajo sistem in točno vedo, kaj delati. Mogoče se vam zdi smešno, ampak vse velike ekipe se bodo borile z majhnimi. Lahko tudi vidimo, kakšna presenečenja se dogajajo. Potrebujemo vas, da stojite za nami, kot ste, ko smo bili prvaki. Vem, da je to videti slabo, ampak že junija, ko se dobimo in bomo skupaj mesec dni, ko postavimo red, vodje, akcije in obrambo, bo videti čisto drugače. To obljubim, ne razdvajajte nas, saj moramo biti skupaj v dobrem in slabem.

Edo Murić, kapetan Slovenije

V prvem polčasu se je zdelo, da bo Slovenija proti Avstriji pričakovano upravičila vlogo favorita in zlahka vknjižila zmago, toda v tretji četrtini je sledil velik padec, ko so gostje v Kopru nasuli kar 35 točk, četrtino dobili za 15 in v le 12 minutah – še v 18. so Slovenci vodili z 41:23 – z -18, ko je bila domača vrsta na parketu popolnoma izgubljena, s klopi pa ni bilo ustrezne rešitve, prišli v vodstvo. V zadnjih desetih minutah je Slovenija z nekaj uspešnimi obrambami in napadalnimi akcijami, ko je do izraza prišla tudi individualna kakovost evropskih prvakov, le preprečila senzacijo.

"Avstrija je zelo borbena ekipa. Dovolili smo preveč skokov v napadu. Bili so čvrsti, mi pa preprosto nismo nudili pravega odpora v tistih trenutkih, ki jih je treba analizirati, ko se naslednjič dobimo, pa začeti trenirati in skušati te napake popraviti," je dejal Blažič, ki je v zadnji četrtini s trojko popeljal na varno dvomestno razliko, ob tem pa še samokritično pristavil: "Zavedamo se, da na teh dveh tekmah nismo pokazali dobre igre. Ta zmaga proti Avstriji je pomembna, ostalo bomo pa za naprej morali popraviti. V reprezentanci ni prisotne nervoze. Še vedno je energija dobra in tako potrebujemo tudi v nadaljevanju. Poraz proti Madžarski mora biti neka šola in cilj, da se ne ponovi več. Razlog za te padce je po mojem mnenju trening. Nametani smo z vseh vetrov, vsak iz svojega kluba z različnimi vlogami in težko je to v tako kratkem času dati v neko celoto. Lahko to uporabimo za izgovor, a poraza proti Madžarom si zagotovo ne bi smeli privoščiti."

Po neprepričljivih predstavah je, razumljivo, največjih kritik deležen trener oziroma selektor. Trifunoviću v bran je odločno stopil Edo Murić, selektor pa je po srečanju povedal, da o odstopu ne razmišlja, da bo pa pravočasno javnost izvedela, kaj se pogovarjajo z vodstvom Košarkarske zveze Slovenije. "Sem že povedal, da se mi zdi normalno, da novinarji ali pa javnost želi, da se zamenja selektor. Pritisk sem pričakoval. Daleč od tega, da je kar tako, sem ga pa pričakoval. Pritisk je prisoten, a raje vidim, da je na meni kot na igralcih, ki morajo biti svežih glav. Saj mora biti tudi trener, ampak lažje se bom jaz ubadal z njim kot oni, ki so pod pritiskom že v klubu. Je pritisk in s tem je treba živeti," je povedal Trifunović, pri katerem smo znova pogrešali nekoliko samokritičnosti.

Ko je Avstrija nadigrala Slovenijo v tretji četrtini, je bila boljša v skoku. Na koncu je bil boj za odbite žoge z 39:40 v avstrijsko korist, glavna težava pa je bil predvsem napadalni skok, saj so jih Avstrijci zbrali kar 16. Foto: www.alesfevzer.com
Ko je Avstrija nadigrala Slovenijo v tretji četrtini, je bila boljša v skoku. Na koncu je bil boj za odbite žoge z 39:40 v avstrijsko korist, glavna težava pa je bil predvsem napadalni skok, saj so jih Avstrijci zbrali kar 16. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija ni zaigrala v polni postavi, a tudi ta ekipa je dobra in je tudi v tej zasedbi kar nekaj zelo kakovostnih posameznikov, ki so v karieri že igrali oziroma igrajo na zelo visoki ravni. Ob tem je v zasedbi peterka evropskih prvakov, od katerih je večina pred dobrima dvema letoma v Carigradu imela pomembno vlogo pri pohodu na tron stare celine. Če se Sloveniji močno pozna odsotnost vsakega vrhunskega igralca, koliko se šele Avstriji, ki teh res nima veliko. V Koper je prišla oslabljena. Pred kvalifikacijami se je namreč poškodoval njihov prvi mož Rašid Mahalbašić, Jeseničan, ki ima tudi slovensko državljanstvo, v tej sezoni pa igra izvrstno in je statistično najboljši posameznik Evropskega pokala. Četudi se je kitajsko prvenstvo zaradi novega koronavirusa prekinilo, pa na pomoč ni prišel Američan avstrijskih korenin Sylven Landesberg, sicer nekdanji košarkar Maccabija.

Slovenija je na zadnjih 14 uradnih tekmah zmagala le štirikrat. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je na zadnjih 14 uradnih tekmah zmagala le štirikrat. Foto: www.alesfevzer.com

Severni sosedi ne bi smeli biti dostojen nasprotnik evropskih prvakov. Avstrijci namreč že vse od leta 1977 niso zaigrali na evropskem prvenstvu, hkrati pa imajo na voljo le peščico košarkarjev, ki igrajo na resni ravni. Na lestvici Fibe so trenutno 57., Madžarska, ki tudi ne sodi v najvišji kakovostni razred, pa je 40. Na zadnjem EuroBasketu, ki ga je osvojila Slovenija, je zasedla 16. mesto, predtem pa je od leta 1969 naprej na evropskem prvenstvu zaigrala le še enkrat. Tudi morebitna gladka zmaga nad Avstrijo bi tako težko bistveno popravila vtis, ki so ga evropski prvaki pustili na uvodni postaji branjenja naslova. Četudi manjka vsaj peterka košarkarjev, Slovenija vseeno premore dovolj kakovosti, da si takšnih spodrsljajev ne bi smela privoščiti. Ob tem je vsaj polovica trenutne reprezentance v dobri formi, na pomoč pa je prišla še nova naturalizirana ameriška okrepitev, ki je sicer eden tistih z najvišjo oceno na teh dveh tekmah.

Naslednja reprezentančna akcija bo junija, ko bodo evropski prvaki na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu lovili zgodovinsko prvo uvrstitev na olimpijske igre, ki bodo konec julija in začetek avgusta v Tokiu. Slovenija bo v Litvi nastopila v precej močnejši zasedbi na čelu z enim najboljših košarkarjev na svetu Luko Dončićem, Zoranom Dragićem, Gašperjem Vidmarjem, Vlatkom Čančarjem, Žanom Markom Šiškom in morda z Anthonyjem Randolphom, a tudi nasprotniki bodo tam precej kakovostnejše reprezentance. Priložnost je velika, popotnica pa ni spodbudna. Tudi temelj za uspeh v Carigradu leta 2017 je bil postavljen že leto poprej v kvalifikacijah, ko je Slovenija suvereno opravila nalogo s šestimi zmagami brez poraza. Kako naprej ve vodstvo KZS-ja, ki je na potezi.

Selektor Trifunović kljub kritikam želi nadaljevati delo