Marsikdo je prepričan, da bo LeBron James uspešen športni direktor. Foto: Reuters
Marsikdo je prepričan, da bo LeBron James uspešen športni direktor. Foto: Reuters

"Pravzaprav bi me presenetilo, če ne bi sezone končali s 70 zmagami. Samo poglejte, kakšno zasedbo imajo." To so besede Kendricka Perkinsa, ko je pred začetkom sezone razmišljal o potencialu Los Angeles Lakersov. Nekdanji košarkar Bostona je lastnik ene najbolj zgrešenih napovedi v zadnjem obdobju.

Dve tekmi pred koncem sezone imajo Lakersi namreč le 31 zmag, s čimer ne bodo prišli niti do polovice Perkinsove napovedi.

Naslov infografike: Lakersi

Opomba: Z rumeno so označene sezone, v katerih je za Jezernike igral James.

Graf prikazuje odstotek zmag Lakersov od sezone 2009 in 2010, ko so osvojili zadnja dva naslova z legendarnim Kobejem Bryantom. Od 2014 se je začel črni niz, ko se Jezernikom kar šest let zapored ni uspelo uvrstiti v končnico. Dolgoletna suša je prinesla vsaj nekaj dobrega − kar nekaj visokih izborov na naborih in s tem relativno široko jedro, na katero naj bi se naslanjala njihova prihodnost.

Sorodna novica Najdominantnejša sezona 37-letnika, a LeBron James ima očitno že nove načrte

A Lakersi so se odločili (ne prvič) za uporabo bližnjice, s čimer so se odločili za LeBrona Jamesa. Prva sezona s Kraljem je prinesla le minimalni napredek (še vedno ni bilo dovolj niti za preboj v končnico), jasno je bilo, da Batman potrebuje svojega Robina, kar je bil glavni razlog za prihod superzvezdnika Anthonyja Davisa. Cena ni bila prav majhna (oditi je moral del mladega jedra: Lonzo Ball, Brandon Ingram in Josh Hart).

Tretja (LeBronova) sezona je bila spet neuspešna, kar je pomenilo potrebo po novi kadrovski injekciji, ki pa je imela popolnoma napačno filozofijo: Russell Westbrook, Carmelo Anthony, Dwight Howard in DeAndre Jordan bi bili zelo dobre okrepitve leta 2011, ne pa le leta 2021. Cena pa je bila ... ne prav racionalna. Alex Caruso, Kyle Kuzma in Kentavious Caldwell-Pope so bili igralci, ki so dajali identiteto in smisel ekipi, drugi pa so igralci, ki skupaj niso tvorili ekipe. Morda na tekmi vseh zvezd, ne pa ekipe, ki bi imela odlično obrambo in jasno identiteto.

Sorodna novica Westbrook sestavlja napačne opeke: namesto s košarko se ukvarja z navijači

In prav identiteta je bila ves čas nejasna. Relativno stara ekipa je bila pričakovano nagnjena k poškodbam, kar je pomenilo veliko košarkarjev, ki so igrali v letu (24), razumljivo pa je bilo še več različnih začetnih postav (39). Najbolj konstantno prvo peterko ima Utah, ki je isto peterico na parket postal na 44 tekmah (povprečje celotne lige je 24). Lakersi? Njihova najpogostejša prva peterka je skupaj začela le na osmih tekmah.

To je LeBronova cena: staranje kadra, prodaja mladega in potencialnega kadra, kockanje potencialnih naborov, s čimer ekipa izgubi bližnjo prihodnost in je prisiljena graditi spet od začetka. Veste, koliko zmag manj so nabrale LeBronove ekipe v sezoni njegovega odhoda?

Cleveland, 1. odhod: -42 zmag
Miami: -17 zmag
Cleveland, 2. odhod: -31 zmag

Lakersi niso v rožnatem položaju, saj so vsesplošnemu padcu priča še pred LeBronovim odhodom.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.