Cinični nasmeh Jürgena Kloppa, ko je sodnik Stuart Attwell ob koncu tekme dosodil 11-metrovko v korist Brightona. Foto: Reuters
Cinični nasmeh Jürgena Kloppa, ko je sodnik Stuart Attwell ob koncu tekme dosodil 11-metrovko v korist Brightona. Foto: Reuters

Angleški nogometni prvak Liverpool je na uvodni sobotni tekmi državnega prvenstva proti Brightonu remiziral (1:1), po obračunu pa se je trener Jürgen Klopp z novinarjem BT Sportsa Desom Kellyjem zapletel v enega najbolj fascinantnih in iskrenih intervjujev, kar smo jim bili priča v tem nenavadnem letu 2020.

Sorodna novica Gross v 93. minuti z bele točke odščipnil dve točki Liverpoolu

Intervjuji takoj po koncu tekme za nosilca TV-prenosov običajno trajajo dve, tri minute. Ko je že kazalo, da bo pogovora konec, je novinar (ne)hote dregnil: "In James Milner? Poškodba kolena, kajne?" 34-letni Anglež se je namreč poškodoval četrt ure pred koncem rednega dela. Začelo se je iskriti.

"O, ja, čestitke," je cinično odvrnil Klopp.

"Meni osebno?" se je začudil novinar.

"Ne vam osebno, a vi delate za njih. Poškodba kolena, presenečenje. A tudi Brighton je imel težave s poškodbami. Časi so res težki, a kar vprašajte Chrisa Wilderja, kako bi se temu lahko izognili," je novo tarčo našel nemški trener.

"Mislim, da napadate napačne ljudi," je odvrnil Kelly.

Klopp: "Prosim?"

Novinar je razložil: "Televizijske hiše delujemo v skladu s pravilnikom tekmovanja. Premier league je tista, ki določa pravila. Ali ne bi raje sodelovali z ekipami iz te lige in izvršnimi direktorji?"

Klopp je ponovil svojo staro misel: "Ne vem, kolikokrat moram še povedati. Vi ste izbrali začetek tekme ob 12.30. Ne vi osebno, ampak vaša televizija. Do novega leta nas čaka še en tak scenarij, da bomo po sredini tekmi spet igrali v soboto ob 12.30."

Kelly: "A ko pravite, da smo izbrali tekmo ob 12.30, ne smete pozabiti, da je Premier league tista, ki omogoča ta termin. Ta termin je z razlogom na voljo, saj je pomemben za vodstvo tekmovanja."

Klopp: "Večkrat sem ponovil, da so to res težki časi."

Kelly: "Res so težki časi, stadioni so prazni. V teh neugodnih časih smo prav televizijske hiše tiste, ki podpiramo tekme."

Sorodna novica Podatek več odžene paniko in nejasnost preč

Pogovor se je nadaljeval še nekaj minut z nizanjem podobnih argumentov. Klopp ima v marsičem prav, tudi s ključno predpostavko o zdravju in izogibanju poškodbam. Pandemija je v marsičem zapletla športno življenje. Popolna večmesečna ustavitev v prvem valu je ustvarila velike zamude, ki jih želijo funkcionarji čim bolj izničiti in se čim prej vrniti v normalne časovne tirnice. To pa pomeni precej krajše premore med dvema sezonama, manj premorov je v Ligi prvakov, kar spored le še dodatno zgošča. S tem pa je vse večja tudi verjetnost poškodb.

Ena od rešitev, ki bi lahko vsaj deloma zmanjšala vpliv poškodb, je možnost uporabe petih menjav, a je angleški prvoligaši niso sprejeli. Večina klubov si je tega želela, ne pa vsi. V taboru največjih nasprotnikov je Chris Wilder, ki ga je Klopp izpostavil. Argument trenerja Sheffielda Uniteda je jasen − več menjav bi pomagalo največjim in najbolj premožnim klubom, ki imajo na voljo tudi več nogometašev. Jasno je, da vsak vpleteni gleda predvsem in izključno na svojo korist. Vprašanje pa je, ali gledajo vsi na zdravje športnikov.

Boštjan Nachbar v podkastu SOS-odmevu

Podobno dilemo je v sveži epizodi podkasta SOS-odmev odprl Boštjan Nachbar. Nekdanji vrhunski košarkar, zdaj pa generalni direktor sindikata košarkarjev Evrolige, je poudaril, da so v času prvega vala na igralce zelo pritiskali, da bi nadaljevali tekmovanje, košarkarji pa so bili večinoma proti. Ne, ker bi se morda bali virusa, ampak predvsem poškodb, ki bi se zgodile zaradi prekratkega pripravljenega obdobja na ponovni začetek (v morebitnem mehurčku v Litvi) in zaradi zgoščenega urnika tekem.

Obstajajo različni interesi in želje, od uspešne kariere in dovoljšnega zaslužka do uspeha in tržne uspešnosti tekmovanj. A če pogledamo na najmanjši skupni imenovalec, se tam najbrž znajdejo zdravi in kakovostni igralci, mar ne? Brez njih ni ne enega ne drugega.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.