Luka Dončić je bil v kratki predsezoni spet navihan in nepredvidljiv. Lastnosti, ki jih kaže tudi, ko v rokah drži žogo. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil v kratki predsezoni spet navihan in nepredvidljiv. Lastnosti, ki jih kaže tudi, ko v rokah drži žogo. Foto: Reuters

30 ekip, a le ena bo sredi poletja prispela v cilj. Ko se ekipe gnetejo na štartni liniji, je jasno, da so prvi favoriti Los Angeles Lakersi. Ti so v mehurčku v Orlandu končali večletno sušo lova na 17. naslov, LeBron James pa je izpolnil tisto, po kar je prišel v Kalifornijo.

Lakersi so predlani videli, da le z enim zvezdnikom ne gre niti v končnico, kaj šele do konca. James je ob koncu kariere, zato si želijo, da jim kombinacija James – Davis prinese vsaj še en naslov. Foto: AP
Lakersi so predlani videli, da le z enim zvezdnikom ne gre niti v končnico, kaj šele do konca. James je ob koncu kariere, zato si želijo, da jim kombinacija James – Davis prinese vsaj še en naslov. Foto: AP

Ni ravno pogost razplet, da bi aktualni prvak med dvema sezonama še okrepil svoj igralski kader. Po prihodu Dennisa Schroderja, Montrezla Harrella, Wesleyja Matthewsa in Marca Gasola so Jezerniki vsaj na papirju še močnejši kot lani. Zgoščen urnik bo najbrž pomenil, da bo James, ki bo naslednji teden dopolnil 36 let, v rednem delu več počival in morda počasi predal Anthonyju Davisu štafetno palico.

Že lani so bili njihovi največji tekmeci sosedje v Staplesu − LA Clippersi, ki so bili po individualni moči korak pred Lakersi, a so zelo redko igrali zdravi in v popolni zasedbi. Odmevna menjava na trenerski klopi je ustoličila Tya Louja, ki že ima šampionski prstan. Harrella je zamenjal še boljši Serge Ibaka, a poglavitna bo kemija, ki jo bosta razvijala prva zvezdnika Kawhi Leonard in Paul George. Drugi je svoje sodelovanje že podaljšal, več svobode ima Leonard, ki bo po letošnji sezoni spet prost igralec. Clippersi so dolgo v globoki senci mestnih tekmecev, niti zveneča imena jim še niso zagotovila bistvenega koraka dlje. Domina Leonard bi lahko marsikaj porušila.

Sorodna novica Giannis Antetokounmpo z najvrednejšo pogodbo ostaja v Milwaukeeju

Na vzhodu je prvi favorit brez dvoma spet Milwaukee. Nikakršno presenečenje ni, da se je Giannis Antetokounmpo dolgoročno vezal prav na ekipo, ki ga je izbrala na naboru. Poteza je popolnoma v skladu z njegovim značajem. Vodstvo kluba je svoje naredilo s potrebnimi potezami (Jrue Holiday), da Jeleni stopijo korak dlje in gredo do konca. Antetokounmpo lahko postane prvi igralec po legendarnem Larryju Birdu, ki bo nanizal tri zaporedne MVP-nagrade, a hat-trick ne bo štel prav veliko, če napredku ne bo sledila ekipa. Grk v končnici ni tako dominanten kot v rednem delu. Sta kriva skoncentrirana obramba in omejen met z razdalje? Ali pa gre za klasično športno zgodbo, ko mora športni junak prejeti nekaj (precej?) bolečih udarcev, preden postane (serijski) zmagovalec? Letošnja sezona bo dala marsikateri odgovor, brez dvoma pa Milwaukeeju lahko pomaga tudi vrnitev v domačo dvorano.

Zelo vroč bi lahko bil tudi lanski prvak vzhoda Miami, ki je pričakovano hitro zadržal Gorana Dragića. Vročica je sestavljena premišljeno, na vseh položajih ima precej rešitev. Morda najširši kader ima še en pretendent takoj iz druge linije, to je Denver, kjer na kakšno minuto več upa fizično okrepljeni Vlatko Čančar.

Sorodna novica Temelji v Dallasu položeni, a čas konca gradnje se še malo zamika

Precej več minut bo seveda dobil Luka Dončić, srce in duša Dallasa. Lani je postal del košarkarske elite, po vseh možnih merilih se je zacementiral med najboljših pet na svetu, kjer lahko glede na videno ostane celo célo desetletje. Navijači Dallasa lahko le z velikim apetitom spremljajo ankete, ki Ljubljančana postavljajo v sam prestižni vrh (okrog katerega igralca bi klub gradil prihodnost; favoriti za nagrado MVP ...), a tekmovalni Luka bi gotovo večino nagrad raje zamenjal za ekipni uspeh.

Dallas je v teoriji na igralskem kadru naredil korak naprej. Lanska sezona je bila zgodovinska v napadu, a precej je škripalo v obrambi. Ekipa je opazno pridobila višino, prihod Josha Richardsona pa vpliva upanje na večjo stabilnost in napredek v obrambi. A nad ekipo visi temen oblak nevarnosti poškodb. Pretekla sezona je na tem področju prinesla precej neprijetnih novic, zgoščen program pomeni nevarnost, da ta oblak ne bo šel kar tako hitro proč. Dallas je lahko prvak z eno udarno dvojico in niti ne potrebuje tretjega zvezdnika. A ta izjava za uresničitev potrebuje še eno predpostavko, ki pa ni najzanesljivejša − zdravega Kristapsa Porzingisa.

Veliko vprašanj, a to je le vrh ledene gore: kako bo napredovala posrečena kombinacija v Bostonu? Kakšna bo vrnitev Kevina Duranta? Bo zmes v Brooklynu delovala? Kako (in kje) bo igral James Harden? Bo Steph Curry še Gospod Trojka? Kako bo nova sezona vplivala na tiste ekipe, ki so zunaj tekmovalnega ritma že od marca ... Naj se začne!

Sorodna novica Kaj je vaša najbolj tvegana napoved za Ligo NBA?

PS: Ponovimo vajo iz lanske sezone – tri najbolj tvegane napovedi za novo sezono:

– Milwaukee spet ne bo igral v konferenčnem finalu.

– James Harden (v zadnjih treh sezonah prepričljivo prvi strelec lige) letos ne bo kralj strelcev.

– Luka Dončić bo prejel nagrado MVP.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.