Kakšno bi bilo razmerje moči v svetovnem nogometu, če Lionel Messi ne bi nikoli oblekel dresa Barcelone? Foto: EPA
Kakšno bi bilo razmerje moči v svetovnem nogometu, če Lionel Messi ne bi nikoli oblekel dresa Barcelone? Foto: EPA
Milenko Ačimović
Slovenska nogometna reprezentanca se je na svoji prvi dve veliki tekmovanji uvrstila (tudi) ob pomoči 'čudežnih golov' - prvega je proti Ukrajini 'pričaral' Milenko Ačimović, drugega pa proti Romuniji Milan Osterc. Foto: EPA
Anže Kopitar
Dežela z dobrimi 100 profesionalnimi hokejisti in manj kot desetimi ledenimi ploskvami ima prvaka v najbolj prestižni hokejski ligi na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Črni labod
Naključja so sestavni del teorije 'črnega laboda'. Lani smo na MMC-jevih straneh izvedli eksperiment v povezavi z angleškim nogometom in napovedovanjem prihodnosti. Foto: MMC RTV SLO

To velja za sleherno živo bitje na svetu. Če se določeni dogodki v preteklosti ne bi (naključno) zgodili, bi bila danes realnost povsem drugačna. Novice iz športa bi se lahko brale tudi takole:

- Cristiano Ronaldo je še petič zapored prejel Fifino nagrado za nogometaša leta. Portugalec se je s tem zapisal med nogometne legende.
- Slovenska nogometna reprezentanca bo kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji 2014 nadaljevala marca, ko bo gostila Islandijo. Varovanci Zdenka Verdenika so na lestvici svoje kvalifikacijske skupine tretji in so še vedno v boju, da se prvič v svoji zgodovini prebijejo na veliko tekmovanje.
- Avstrijka Anna Fenninger je na Semmeringu dobila šesti letošnji veleslalom za svetovni pokal. Ana Drev je osvojila 34. mesto, Tina Maze je bila 42., Tina Robnik pa 53.
- Za konec pa še zanimivost: Nekdanji hokejist Anže Kopitar je zmagal v resničnostni oddaji Gostilna išče šefa. Sin selektorja slovenske reprezentance Matjaža Kopitarja je šefa Bineta Volčiča prepričal s pripravo palačink na "gorenjski način"
.

Kako velik vpliv imajo naključja? Ogromen. Pomislite le, da se samo en človek v celotni zgodovini ne bi rodil. Svet in razvoj dogodkov bi bil bržkone drugačen, če denimo na svet ne bi prijokal Adolf Hitler.

Zdaj pa pomislite na nastanek svojega življenja. Koliko naključij se je moralo pripetiti, da ste se sploh rodili? Če se pradedek ne bi preselil iz Kriške vasi v Zgornje Palovče, ne bi spoznal bodoče žene. Če bi bil vaš oče sprejet na študij ekonomije, kot si je srčno želel, ne bi na koncu pristal na Fakulteti za matematiko, kjer je spoznal vašo mamo. Če vaša mama leta 1986 ne bi založila avtomobilskih ključev v desnem žepu nove jakne, ne bi zamudila na službeno zabavo ob koncu leta, a bi na Ljubljanski cesti trčila v modri renault, ki ga je takrat vozil pijani voznik ...

Naključja niso vplivala le na vaše rojstvo, ampak tudi na razvoj vašega življenja. To bi bilo drugače, če ne bi dobili službe v podjetju, kjer ste se sprva prijavili. Če bi se kakšna ljubezenska zveza drugače končala. Če bi pred leti odšli na potovanje v Laos, a ste se nato zadnji hip premislili ...

Zdaj pa isto logiko nepredvidljivosti in naključij prenesimo v šport. Zgornji izmišljeni dogodki bi se morda lahko pripetili, če bi ...
- Nogometni klub River Plate leta 1998 podpisal pogodbo z Lionelom Messijem, kot si je želel. A vodstvo kluba ni imelo denarja, da bi fantu vsak mesec plačalo 900 dolarjev za zdravljenje težav z rastnim hormonom. Messi morda nikoli ne bi zapustil domovine, nikoli ne bi razvil svojega talenta, nikoli ne bi podpisal za Barcelono, ta pa okoli Messija ne bi zgradila tako dominantne ekipe.
- Milenko Ačimovič na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za Euro 2000 ne bi s sredine igrišča zadel "nemogočega" strela. Na Euro bi odpotovala Ukrajina, Srečko Katanec bi morda zaradi (predčasnega) spora z Zlatkom Zahovićem odstopil že pred začetkom kvalifikacij za SP 2002. NZS ne bi dobila toliko sponzorskega denarja, ki bi ga vložila v mlade, tako se morda ne bi nikoli razvila generacija, ki se je leta 2010 uvrstila na svetovno prvenstvo.
- Tina Maze ne bi spoznala Andree Massija in se odločila za samostojno pot. Ves čas bi tavala v povprečju, kamor je padla leta 2007.
- Matjaž Kopitar ne bi verjel v svojega sina. Ne bi že v mladosti zgradil malega igrišča ob hiši. Ne bi na vsakem koraku psihično in fizično vlagal v sinovo kariero. Ne bi verjel v Anžetove sanje. Ne bi sina že med srednjo šolo pogumno poslal na Švedsko.

Naključja močno krojijo naša življenja. In naključja krojijo tudi življenja vrhunskih športnikov. Morda je kakšno preprečilo, da bi se v Sloveniji razvil kakšen vrhunski športnik več (poškodba ne bi predčasno končala kariere mladega športnika, določen trener z malo manj avtoritativnim slogom treniranja pri mladih ne bi pogasil ljubezni do športa ...), morda pa tudi manj.

Na nekatera izmed teh naključij se ne da vplivati, spet na druga pač lahko! Tina Maze in Anže Kopitar sta znala premagati vse ovire, ki so stale na njuni športni poti. Tina Maze je tako uspešno splezala iz brezna, v katerega je padla, Anže Kopitar pa je iz hokejsko miniaturnega prostora našel pot do Lige NHL in postal prvak, kar je bila še pred nekaj leti znanstvenega fantastika. In to dela razliko med dobrimi in vrhunskimi športniki - slednji najdejo pot in premagajo vse ovire na poti do zastavljenega cilja. Seveda, tudi s kančkom sreče.