Poučnih zlasti za slovensko opozicijo, ki ima ta hip en sam artikuliran skupen politični cilj. Nove volitve.

Pokazalo se je namreč, da sta epidemija in nenehna grožnja z morebitno okužbo in boleznijo družbo že spremenila. Povsod po Evropi so se vlade okrepile, njihova priljubljenost je zrasla. Razlogov je zagotovo več, a za dnevnopolitične potrebe je pomembno predvsem sporočilo, da si v negotovih časih ljudje bolj kot kdaj želijo močne države, ki bo poskrbela zanje.

Morda tista vlada, ki je trenutno na oblasti, za pomemben del volilnega telesa ni najboljša, morda dela očitne napake in morda številni državljani za nobeno stranko vladne koalicije ne bi dali svojega glasu. Vendar je tista oporna točka, ki med vsakodnevnim preštevanjem okuženih, obolelih in umrlih ponuja nekakšno obliko varnosti in smisla.

Tanja Starič. Foto: MMC RTV SLO
Tanja Starič. Foto: MMC RTV SLO

Za običajne čase to seveda ne bi bilo dovolj. V izrednih pa lahko odločilno prispeva k zmagi, tudi rekordni, kakršno je nepričakovano dosegla HDZ. Ali to pomeni, da so si levi in sredinski volivci premislili in "prestopili" na drugi politični breg? Malo verjetno. Volilni izid, ki je v nedeljo presenetil analitike, politike, anketarje in javnost, so očitno odločilno oblikovali tisti, ki na volitve sploh niso šli.

Seveda Plenković ni Janša in HDZ, ki se pod vodstvom sedanjega premierja očitno premika proti politični sredini, ni SDS. Toda če bo slovenska opozicija znova računala samo na odpor pomembnega dela volilnega telesa proti večnemu vodji desnice, se bo grdo uštela. Če ljudem ne bo znala ponuditi občutka varnosti in jo prepričati o svojih sposobnostih vladanja, če bo nadaljevala prestižne boje svojih "sezonskih" strankarskih voditeljev, je bolje, da se ji na volitve ne mudi. Levi in sredinski volivci seveda ne bodo prestopili na drugi politični breg, lahko pa pošljejo svojim predstavnikom zelo neprijetno sporočilo. Tudi s tem, da na volilni dan ostanejo doma.

Res je, da čas ni na strani opozicije. Aktualna vlada v senci koronske krize temeljito preureja podsisteme in koalicijski partnerji so tako blizu politične smrti, da so z vsako afero in z vsako krizo bolj odvisni od največje vladne stranke in njenega voditelja. Če bo opozicija zelo dolgo preštevala svoje vrste in če ji ne bo uspelo skleniti niti zasilnega zavezništva in bolj jasnega cilja, bo lahko izgubila svojo priložnost tudi za desetletje ali več.

Vlada je sporočila, da bi bile volitve v času epidemije neodgovorne in škodljive. V aktualnem političnem kontekstu bi bile maske, razkužila in dvometrska razdalja na voliščih za večino slovenskih strank, ki v novem "korona" svetu ostajajo natanko take, kot so bile, še najmanjši problem.