Odhod prvega ministra Šarčeve ekipe napoveduje težave, ki se bodo pokazale ob prvih resnih vladnih preizkušnjah. Foto: Televizija Slovenija
Odhod prvega ministra Šarčeve ekipe napoveduje težave, ki se bodo pokazale ob prvih resnih vladnih preizkušnjah. Foto: Televizija Slovenija
Tanja Starič
Tanja Starič Foto: MMC RTV SLO

Ta je poosebljal težave, ki jih prinašata prihod novih, v državni politiki neizkušenih "obrazov" na eni strani in tradicionalna strankarska delitev pomembnih položajev na drugi. Po tem ključu je v vsaki vladi doslej vsaj en resor zasedel kandidat, za katerega je bilo že na začetku jasno, da ga za ministrsko delo kvalificira predvsem ali celo izključno strankarska pripadnost.

Bandelli ni bil podoben tistim predhodnikom, ki so na iztek mandata tiho počakali v zavetrju pomembne funkcije, ampak je nenehno vzbujal pozornost javnosti. Če ne drugače, pa s spornimi zapisi na družbenih omrežjih. Zanimivo je, da do konca ni pokazal, da razume težo "prekrška", ki ga je zagrešil s svojim pismom lokalnemu županskemu kandidatu.

V njem je namreč napovedal, da se bodo evropski denar in infrastrukturni projekti delili po strankarskem ključu. Tako odkritosrčne "samoovadbe" v slovenski politiki še nismo videli. Hujše od napovedane strankarske zlorabe državne funkcije je le še dejanje samo – če torej ministra zasačijo, da ne deluje v skupno dobro, ampak pomaga le političnim prijateljem in škoduje tekmecem. Kar je seveda ena najhujših oblik korupcije, o kateri se v javnosti veliko govori, a zelo težko dokaže.

Pri Bandelliju teh zadreg očitno ne bi bilo. Če ne drugače, bi se s svojimi dejanji pohvalil na Facebooku. Seveda ne trdimo, da bi bil Bandelli, če bi dovolj dolgo ostal na položaju, koruptiven minister. Vsekakor pa njegovi zapisi kažejo, da ne ločuje najbolje, kaj je v politiki prav in kaj zares strogo prepovedano.

In zato je Marjan Šarec lahko prvo ministrsko zamenjavo izpeljal brez težav, celo z bolj ali manj glasno podporo političnih tekmecev in javnega mnenja. Še več, Bandelli je hkrati vsaj začasno oslabil položaj Alenke Bratušek, najbolj glasne in za predsednika vlade očitno doslej tudi najtežavnejše koalicijske partnerice.

Hkrati pa odhod prvega ministra Šarčeve ekipe napoveduje težave, ki se bodo pokazale ob prvih resnih vladnih preizkušnjah. Bratuškova, ki že od začetka ne kaže pretiranega navdušenja nad mlajšim naslednikom na premierskem položaju, političnega poraza ne bo zlahka prebolela in sobivanje pisane koalicije bo zagotovo še napornejše kot doslej. Marko Bandelli bo poslanec in bo imel zaradi šibke vladne večine, pri kateri šteje dobesedno vsak glas, nešteto možnosti za maščevanje Šarcu in dosedanjim ministrskim kolegom.
Ima pa zgodba, ki jo je radovedna javnost lahko spremljala v živo kar na Twitterju in Facebooku, še eno zanimivo sporočilo. Očitno bi svežim kandidatom za ministrske položaje silno koristila vsaj dva tečaja. Prvi o tem, česa član vladnega kabineta v nobenem primeru ne bi smel početi. In drugi, da po prevzemu funkcije res ni vseeno, kaj napiše na družbenih omrežjih.