Dokler odločitev ne bo padla, bomo priča manevrom SDS-a, kot je bil včerajšnji, ko so med strokovnjake, ki naj odločijo o Janševem mandatu, predlagali Milana Kučana. Foto: BoBo
Dokler odločitev ne bo padla, bomo priča manevrom SDS-a, kot je bil včerajšnji, ko so med strokovnjake, ki naj odločijo o Janševem mandatu, predlagali Milana Kučana. Foto: BoBo

S tem vztrajanjem preprečujejo ustanovitev komisije. Za večino drugih poslancev je namreč nesprejemljivo, da bi pravnomočno obsojeni poslanec nadziral obveščevalce.

Torej je najprej treba odločiti, ali je Janša sploh lahko poslanec? Kdo naj to odloči? Politika. Državni zbor - nihče drug. Za takšno odločitev je treba zbrati zgolj dovolj političnega poguma. Pravna podlaga naj bi bila v zakonu o poslancih. Če državni zbor ne bo odlašal s politično odločitvijo, bomo hitro dobili tudi pravni odgovor na vprašanje, ali volitve lahko izbrišejo pravnomočno obsodbo. Ker bo zadnjo besedo tako ali tako reklo ustavno sodišče. Takšnega primera še nismo imeli. In če bo odločilo, da je Janša kljub pravnomočni obsodbi lahko poslanec - tako tudi bo in bo veljalo tudi za vse morebitne prihodnje obsojence, ki bodo izvoljeni v državni zbor. Če z Janševim mandatom ni nič narobe, pa naj takoj ustanovijo nadzorno komisijo.

Dokler odločitev ne bo padla, bomo priča manevrom SDS-a, kot je bil včerajšnji, ko so med strokovnjake, ki naj odločijo o Janševem mandatu, predlagali Milana Kučana. In tako, kot jim je doslej uspelo popolnoma spolitizirati in razvrednotiti inštitute, kot so izredna seja, interpelacija in tudi referendum - tudi tokrat SDS poskuša že vnaprej znižati kredibilnost strokovnih mnenj. Dejstvo je, da državni zbor ne bo mogel normalno delati, dokler ne bo odločeno o Janševem mandatu.

Vse do takrat bo SDS na obsojenem poslancu - svojem predsedniku - v parlamentu koval politični kapital. Pa ji ni treba, vsaj ne na tak način. Zlasti če bo Janša - kot pričakujejo - na koncu vendarle oproščen.

Po nekaterih informacijah naj bi parlamentarna mandatno-volilna komisija že prihodnji teden odvzela poslanski mandat Janezu Janši. Predsednik komisije Mitja Horvat je danes povedal, da je vse odvisno od tega, kako hitro bodo pridobili stališča skupine strokovnjakov. Ti bodo pripravili mnenje o tem, ali mandat poslancu preneha, če je bil pravnomočno obsojen na zaporno kazen več kot 6 mesecev, še preden je bil izvoljen v parlament. To pa bi lahko trajalo tudi kakšen teden ali dva.