MVK o mandatu Janše še ni odločil. Foto: BoBo
MVK o mandatu Janše še ni odločil. Foto: BoBo
DZ je oblikoval skoraj vsa delovna telesa. Foto: BoBo
SDS zapletel oblikovanje komisije
SMC čakajo novi pogovori o sestavi vlade
Cerar postal 12. slovenski predsednik vlade

Kandidat za predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je Branko Grims (SDS). Ker je za člana v tej komisiji predviden tudi v zadevi Patria obsojeni predsednik SDS-a Janez Janša, so odločanje o sestavi tega delovnega telesa poslanke in poslanci na pobudo SMC-ja preložili na čas po tem, ko bo mandatno-volilna komisija presodila o njegovem poslanskem mandatu.


Tonin in Hanžek ne bi čakala
Temu je ugovarjal vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin. Zaradi enega poslanca po njegovem mnenju ni smiselno prelagati odločanja. Poleg tega bi Janši, če bi mu bil poslanski mandat odvzet, prenehala tudi funkcija v komisiji, je poudaril. Izpostavil je tudi njegove izkušnje s področjem obveščevalnih in varnostnih služb.

Po mnenju poslanca ZL-ja Matjaža Hanžka je Janševa kandidatura za člana omenjene komisije, kar se tiče varnosti Slovenije in blaginje državljanov, zelo dvomljiva. Ne strinja se tudi s preložitvijo glasovanja, saj je treba stvari razrešiti čim prej.

Za Grimsa škandalozno
Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko pa je na seji dodal, da bi državno-volilna komisija, če bi bilo z Janševim mandatom kar koli narobe, zagotovo že ukrepala. Prav tako bi lahko tisti, ki so menili, da je s postopkom njegove izvolitve kar koli narobe, o tem poročali komisiji, a se to ni zgodilo, je opozoril.

Grims je sklep označil za "izjemno slabo in škandalozno ravnanje vladajoče koalicije, ki se spreneveda". Po njegovem mnenju se s tem želi doseči samo eno; preprečiti, da se vzpostavi parlamentarni nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami. Grims pričakuje, da bo koalicija ponovno pretehtala to odločitev in že na naslednji izredni seji vzpostavila komisijo.

Da je Janševa kandidatura za člana komisije prenagljena, pa je opozoril vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han. Predsedujoči SD-ju Dejan Židan pa ga je dopolnil, da je sodelovanje Janše v tej komisiji "strašno neobičajno". Tudi po mnenju predsednika DeSUS-a Karla Erjavca ni dobro, da Janša postane član komisije. Sam namreč meni, da bi se morala prej zadeva Patria končati na vseh sodiščih.
DZ bo imel 20 delovnih teles
SMC-ju pripada sedem predsedniških mest v delovnih telesih, po tri imajo v SDS-u in DeSUS-u, po dva v NSi-ju in ZaAB-ju, po enega pa v SD-ju, ZL-ju ter poslanec narodne skupnosti.
Mandatno-volilno komisijo (MVK) bo v tem mandatu vodil Mitja Horvat (SMC), komisijo za poslovnik Matej Tašner Vatovec (ZL), komisijo za narodni skupnosti Roberto Battelli, komisijo za nadzor javnih financ Andrej Šircelj (SDS), komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak (DeSUS), komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti pa Eva Irgl (SDS).

Predsednica odbora za gospodarstvo je postala Margareta Guček Zakošek (SMC), predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor pa Igor Zorčič (SMC). Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo vodila Iva Dimic (NSi), odbor za finance in monetarno politiko Urška Ban (SMC), odbor za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi), odbor za pravosodje Andreja Katič (SD), odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pa Lilijana Kozlovič (SMC).

Odbor za obrambo bo vodil Peter Vilfan (ZaAB), odbor za zdravstvo Tomaž Gantar (DeSUS), odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS), odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mirjam Bon Klanjšček (ZaAB), odbor za kulturo Dragan Matić (SMC), odbor za zadeve EU-ja Kamal Izidor Shaker (SMC).

SDS zapletel oblikovanje komisije
SMC čakajo novi pogovori o sestavi vlade
Cerar postal 12. slovenski predsednik vlade