Tema tokratne Tarče: zdravstvo. Foto: BoBo
Tema tokratne Tarče: zdravstvo. Foto: BoBo
Špela Šipek
Kolumna urednice Tarče Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Niso skorumpirani zdravniki nasploh, dobavitelji in proizvajalci ne ponujajo podkupnin kar povprek, niso vsi ministri pokvarjeni in tudi vse zavarovalnice ne uporabljajo mafijskih metod kar tako.


So posamezniki na vsakem od teh ravni, ki veselo izkoriščajo slabo vodena ministrstva, slabo vodene in nadzorovane bolnišnice in druge zdravstvene ustanove ter šibkost posameznikov, ki so nagnjeni k situaciji, ko prilika dela tatu. In teh posameznikov je nedvomno preveč.

Nocoj smo v Tarčo, kjer bomo razdelali vprašanje, ali je obstoj zdravstvene mafije realnost ali pa le priročen izgovor za vse, ki ničesar ne želijo spremeniti, ker vsem - razen davkoplačevalcem - sistem ustreza, takšen, kot je, vabili direktorja UKC-ja Simona Vrhunca. Z veseljem bi se udeležil oddaje, so nam povedali predvčerajšnjim, vendar je nocoj na pomembni konferenci v Sarajevu. Očitno bo v Ljubljani, saj so ga ravnokar odpeljali od doma, kjer opravljajo hišne preiskave.

V Tarči seveda zadnje informacije v zvezi z današnjimi preiskavami. In predvsem diagnoza, razlogi in rešitve za korupcijo v zdravstvu.

V studio prihaja predstojnik Pediatrične klinike UKC-ja dr. Rajko Kenda, ki pravi, da bi morale biti cene, ki jih bolnišnice plačujejo za materiale, opremo in zdravila, dostopne vsem direktorjem bolnišnic in da potem ne bi prihajalo do tudi 100 ali več odstotkov razlik v cenah, po katerih bolnišnice kupujejo materiale. Učinkovit nadzor nad svojim osebjem ima direktor bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre: kaj je naredil, bo povedal v Tarči. Posneli smo intervju z direktorjem hrvaške bolnišnice, ki je prekinil prakso financiranja izobraževanj in potovanj na relaciji zdravnik – dobavitelj in uvedel skupna javna naročila. Izkupiček je neverjeten, korupcija zatrta. Precej natančno diagnozo problema ter rešitve ponuja Iniciativa zdravnikov, iz katere prihajata verjetni kandidat za ministra dr. Danijel Bešič Loredan in dr. Erik Brecelj, ki bo naš gost. Do kam gredo pri prepričevanju, naj kupijo njihove produkte, proizvajalci in dobavitelji opreme in materialov?

Iskreno, pravi, bo tudi o tem govorila predsednica združenja proizvajalcev Mojca Šimnic Šolnic. In, seveda, Samo Fakin, direktor zdravstvene zavarovalnice. Je dopolnilno zavarovanje res pošast, ki je sposobna ustaviti in odstopiti vsakega ministra, ki se loti ukinitve dopolnilnega zavarovanja v obstoječi obliki? Ko smo povprašali vse dosedanje ministre za zdravje, kako so se lotili te pošasti, smo prišli do zanimive ugotovitve, kje se je ustavilo. Vabljena je tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat, da pove, ali je strateški svet, ki ga je oblikovala predsednica vlade, obrodil sadove tudi v konkretnih akcijah ali pa zdaj, ko operativnega ministra za zdravje ni, vse stoji na mestu?

Raziskovali smo tudi, kaj so ti strašni pritiski, ki jih ministrica Trop Skaza ni mogla prenesti, in kaj je pravi razlog za odstop – samo posel njenega moža v zvezi z gradnjo urgence v ptujski bolnišnici pač ne more biti razlog, saj sta oba natančno vedela, da urgence ne bo mogel graditi, če bo žena ministrica za zdravje. Moralo je biti še kaj več.

Pa so to res mafijski prijemi, kot si jih predstavljajo številni po izjavah odstopljenih ministrov, da gre torej za grožnje s fizičnim nasiljem, izsiljevanje na najbolj krut način? Enemu od nocojšnjih gostov so res grozili v smislu posel ali pištola. Slišali boste, kako se je spopadel s tem. V večini primerov pa gre za perfidne oblike posrednega izsiljevanja v smislu: Ti veš, da jaz vem. Zato vem, da se boš prav odločil.

Sistem za presekanje korupcije potrebuje ljudi, ki nimajo šibkih točk, imajo pa trdo kožo: potrebuje takega ministra, take direktorje bolnišnic (ki so hkrati tudi izjemno dobri pogajalci, poznavalci zakonodaje in trga) in take predstojnike oddelkov.

Ker so taki ljudje v našem zdravstvenem sistemu prej izjema kot pravilo, mafijski prijemi niti niso potrebni.

Tarča
Tarča