Med pridržanimi so bili tudi nekateri predstavniki Medicoengineeringa. Foto: BoBo
Med pridržanimi so bili tudi nekateri predstavniki Medicoengineeringa. Foto: BoBo
Simon Vrhunec
Hišne preiskave naj bi potekale tudi na domu direktorja UKC-ja Simona Vrhunca. Foto: BoBo
Kriminalisti obiskali Simona Vrhunca
Ozadje kriminalističnih preiskav v zdravstvu

Vrhunec je za TV Slovenija potrdil, da so kriminalisti preiskovali spornost pogodbe za vzdrževanje operacijskih miz proizvajalca Maquet. Vrhunec je tako prepričan, da absolutno še lahko opravlja delo direktorja UKCL-ja. Prav tako ne vidi razlogov za svojo objektivno odgovornost, ker je sprejel vse potrebne ukrepe, ko je bil seznanjen z relevantnimi dejstvi.
Kriminalisti so čez dan opravili hišne preiskave v ljubljanskem kliničnem centru (UKCL) ter pri Medicoengineeringu in njegovi direktorici Tanji Frantar Zabretovi, ki je bila ena izmed pridržanih. Poleg Vrhunca sta bili pridržani še dve osebi iz UKCL-ja. Neuradno sta to bila UKCL-jev pomočnik generalnega direktorja za komercialne zadeve Bojan Uran in vodja razpisa za nakup spornih miz Karmen Tršelič. Pridržan pa naj bi bil tudi mož Frantar Zabretove in solastnik podjetja Igor Zabret.

Nerealen razpis
Preiskovalec NPU-ja Roberta Slodeja je povedal, da so današnje hišne preiskave usmerjene v zbiranje dodatnih dokazov glede javnega naročila, ki se nanaša na servisiranje medicinske opreme. "Obstaja sum, da je gospodarska družba zdravstvenemu zavodu poslala listine, na podlagi katerih je bilo objavljeno javno naročilo," je povedal Slodej in dodal, da je predlagana ocenjena vrednost naročila nastala na podlagi teh listin. Sama vrednost pa ni bila realna tržna vrednost, zato je predmet naše preiskave, je dodal.

Po Slodejevih besedah predtem ni bila narejena raziskava tržišča ali pridobljene konkurenčne cene. Višina posla pa naj bi bila previsoka za nekaj manj kot pol milijona evrov oz. bi bil UKC oškodovan za 448.000 evrov.

Ob tem je Slodej še poudaril, da je ista gospodarska družba v preteklosti opravljala isto storitev bistveno ceneje.

Ponoven zaplet z operacijskimi mizami
Podjetje Medicoengineering se je pojavljalo v nekaterih aferah glede nabave dragih operacijskih miz v začetku in sredi prejšnjega desetletja. Ljubljanski klinični center pa je decembra lani z njimi podpisal pogodbo za vzdrževanje 41 operacijskih miz znamke Maquet, za kar bi v prihodnjih treh letih plačal 771 tisoč evrov oziroma 18 tisoč evrov na eno mizo.

V. d. generalnega direktorja Simon Vrhunec je nato odredil interni nadzor nad izvedbo vseh postopkov v zvezi s sklenitvijo vzdrževalne pogodbe za operacijske mize, saj naj bi s tem začel razčiščevati vse sume v zvezi s tem poslom.



Kriminalisti obiskali Simona Vrhunca
Ozadje kriminalističnih preiskav v zdravstvu