Jugoslavija je proizvedla model arhitekture, ki ima kljub raznolikosti slogov v gradnji skupne imenovalce: cenovno dostopno stanovanjsko gradnjo, nove civilne in družabne ustanove, javne prostore, turistično infrastrukturo itd., predvsem pa prepoznavne avtorske poetike arhitekture poznega modernizma, beremo na spletni strani ZAPS-a.

Edvard Ravnikar: Trg republike, Ljubljana 1960‒74. Foto: Janez Kališnik/Arhiv MAO
Edvard Ravnikar: Trg republike, Ljubljana 1960‒74. Foto: Janez Kališnik/Arhiv MAO
MAO gosti Dan arhitektov

Med predavatelji so: Maroje Mrduljaš, Ivana Žalac, Daniela Škarica, Dejan Todorović, Saša Begović, Marko Studen, Boris Matić in Jernej Šipoš. Popoldanskim predavanjem sledi ob 19.30 podelitev priznanj z odprtjem razstave, naslovljene Slovenska arhitektura in prostor 2019.

Dan arhitektov je osrednji dogodek arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev, na katerem se srečajo člani ZAPS-ja in širša zainteresirana javnost.

Arhitektke in arhitekti ter teoretičarke in teoretiki iz držav na območju nekdanje Jugoslavije bodo na predavanjih med drugim skušali odgovoriti na vprašanji, kaj pa ti prostori in države danes ter ali je še živ potencial arhitekture za družbeni angažma in transformacijo.

Platinasti svinčnik arhitektu Nandetu Korpniku
Letošnji dobitnik platinastega svinčnika, arhitekt Nande Korpnik, od leta 1990 deluje v svoji arhitekturni pisarni v Celju. V prvih letih kariere se je ukvarjal tudi z moderno arhitekturno dediščino Velenja in med drugim prirejal predavanja. Kot piše na spletni strani ZAPS-ja, njegove zasnove in realizacije v prvi vrsti odlikuje uporabnost, obogatena s pripovedno umetniško vrednostjo.

Korpnik je prejemnik številnih priznanj in nagrad. Za hišo Acman v Grižah je prejel Plečnikovo nagrado in zlati svinčnik za odlično realizacijo, z nominacijo hiše v nacionalno selekcijo za mednarodno evropsko nagrado Mies van der Rohe pa je dosegel tudi mednarodno prepoznavnost. V njegovem obsežnem in raznolikem opusu sta prepoznavna tudi prodajni avtosalon Integra v Mariboru in poslovna stavba Menerga v Mariboru, ki sta bili uvrščeni v nacionalno selekcijo za nagrado Mies van der Rohe.

Arheološki paviljon v Celju. Foto: Osebni arhiv
Arheološki paviljon v Celju. Foto: Osebni arhiv

Zlati svinčnik za odlično izvedbo
Letošnji zlati svinčnik za odlično izvedbo je komisija namenila Telovadnici Stražišče avtorjev Aleša Vodopivca, Uroša Razpeta, Gašperja Medveška, Karin Rožman in Mateja Delaka. Kot piše v utemeljitvi, je telovadnica premišljeno vpeta v okolje. Arhitekti so vizualno mejo med obstoječim opečnim kompleksom šolskih stavb in novo telovadnico poudarili tudi z izbiro materialov.

Telovadnica Stražišče. Foto: planb.si
Telovadnica Stražišče. Foto: planb.si

Zlati svinčnik prejme tudi Poslovni center Vrelec avtorjev Andreja Strehovca in Roberta Potokarja. Ta je z dobrim oblikovanjem in izborom materialov, z dobro umestitvijo v ambient drobnejše obstoječe pozidave ter z izredno udobnim bivanjem v njem postal prepoznavni del Rogaške Slatine.

Poslovni center Vrelec. Foto: strehovecarchitecture.wordpress.com
Poslovni center Vrelec. Foto: strehovecarchitecture.wordpress.com

Komisija je zlati svinčnik namenila še Športnemu centru Trebelno in dozidavi podružnične osnovne šole Trebelno avtorice Mojce Gregorski. Dozidava in prenova šolskih prostorov sledita kakovostnim prvinam prvotnih objektov in omogočata sodobno izvajanje šolskih programov, ob tem pa dodajata osvežen in igriv oblikovalski pristop, ki ustvarja otrokom in zaposlenim prijazen in spodbuden ambient.

Športni center Trebelno. Foto: www.mojaobcina.si
Športni center Trebelno. Foto: www.mojaobcina.si

Četrti zlati svinčnik pa je komisija namenila prenovi Velodroma in atletski dvorani avtorja Marjana Zupanca. Velodrom je bil zgrajen leta 1996. Že tedaj je ekipa avtorjev naravno okolje novomeškega predmestja spremenila v čudovit in kultiviran športni park. Arhitekt prenove pa je harmonijo še nadgradil, piše na spletni strani ZAPS-a.

Velodrom. Foto: air-arhitekti.si
Velodrom. Foto: air-arhitekti.si

Posebno priznanje in naziv častne članice zbornice
Center slovenske Istre Ankaran avtorjev Mitje Zorca, Katje Ševerkar, Miklavža Tacola in Dušana Stuparja prejme posebno priznanje. Arhitektka in izredna profesorica na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani Anja Planišček pa bo deležna naziva častna članica ZAPS-a.

Center slovenske Istre Ankaran. Foto: center-db.si
Center slovenske Istre Ankaran. Foto: center-db.si