V komisiji, ki je izbrala izdelke, so bili arhitekt in oblikovalec Vasa Perović, oblikovalka in pedagoginja Leonora Jakovljević, industrijski oblikovalec Jan Jagodič, kustosinja in oblikovalka Federica Sala, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan ter arhitektka in vodja programa Centra za kreativnost (CzK) Mika Cimolini.

Kokošnjak za samooskrbo. Foto: CzK/Facebook/Klemen Ilovar
Kokošnjak za samooskrbo. Foto: CzK/Facebook/Klemen Ilovar

Stanovanje, proizvodnja in prehranjevanje ...
Izbrani ustvarjalci si upajo pogledati onkraj sedanjosti in napovedati, kako bomo bivali čez 20 ali 30 let. Razstava [Tunel 29] - Oblikovanje za postapokaliptični svet je razdeljena na tri osnovne dejavnosti bivanja: stanovanje, proizvodnjo in prehranjevanje, so zapisali pri CzK-ju, ki deluje v sklopu Muzeja za oblikovanje (MAO).

"V scenariju, ki smo ga zasnovali še pred pandemijo in ga bomo letos predstavili na skupinski razstavi na tednu oblikovanja v Milanu, so naša naravna okolja uničena, zdaj živimo v Tunelu 29. Projekti, izbrani za predstavitev, predvidevajo temno prihodnost, postindustrijsko distopijo, kjer življenje vztraja le še v tesno nadzorovanem umetnem okolju, napolnjenem s pohištvom, ki smo si ga sami naredili iz reciklirane plastike, lesa invazivnih rastlinskih vrst in nabranih odpadnih kovin, preživeli pa gojimo svojo hrano," so še o projektu zapisali v CzK-ju.

V prvem segmentu, vezanem na stanovanje, se projekti ukvarjajo z mobilnostjo, z zadovoljenjem potreb po intimnosti in osnovno funkcionalnostjo ‒ spanje, izločanje, shranjevanje.

V segmentu proizvodnje je več projektov, ki so zasnovani po principu naredi sam, od stroja za predelavo odpadne plastike prek preprostih načrtov, kako iz lesa invazivnih vrst izdelati pohištvo, do receptov za izdelavo bioplastike iz papirja, ki ga sicer ni mogoče reciklirati.

V tretjem delu prikazujejo izdelke, ki se ukvarjajo s pridelavo zdrave in neoporečne hrane. "Kokošnjak za samooskrbo, 'pladenj' za kurjenje ognja, opletene steklenice za nošenje vode ali betonsko pohištvo za vrt ‒ ti izdelki so ne samo ekološki in funkcionalni, ampak tudi družbeno in ekonomsko potrebni za preživetje v prihodnosti," še piše v napovedi.

Z izdelki se predstavljajo:
Arne Vehovar in Urša Vrhunc / Martin Bricelj Baraga (Mota & Bellastock) / Dan Adlešič (Ansambel) / Darja Malešič / David Tavčar / Primož Jeza Studio With Donar / Eva Garibaldi / Gašper Fabijan / Grupo H / Iztok Lemajič (Idfl) / Kofein / Kronoterm With Gigodesign / Mashoni / Matej Štefanac / Lara Baler, Matic Komel, Boštjan Kopinšek / Monochrome / Nikolaj Salaj, Anja Mencinger (Folds) / Nina Mršnik in Nuša Jelenec / Oloop / Peter Štrukelj / Addid Plus (Rudi Andraž Vrhovšek in Blaž Škodlar) / Studio Moste / Tanja Pak / Floios Jewerly (Tina Košak)/ Tina Rugelj / Tojo.I.To / Trajna in Matija Biloslav Milkovič ter Katarina Lampič / Veronika Rožmanc / Vulgaris Woodcut / Ekipa Knjižnica Z Bio26.

Ob predsedovanju Svetu EU-ja
Pričujoča razstava je promocijski projekt slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Razstava je nastala v sodelovanju med CzK-jem, ministrstvoma za zunanje zadeve in kulturo ter slovenskim veleposlaništvom v Italiji. Letošnji teden oblikovanja v Milanu se bo odvil med 4. in 10. septembrom, slovenska razstava bo na ogled od 5. septembra.