Festival, ki ga Zavod Big organizira v prostoru L56 na Litostrojski cesti, se bo dotaknil nekaterih aktualnih tem s področja arhitekture in oblikovanja, ogledati pa si bo mogoče tudi najrazličnejše inovacije.

Festival BIG Arhitektura v prostorih L56 na Litostrojski cesti

Arhitekturni festival na enem mestu povezuje arhitekte, notranje oblikovalce, inženirje, urbaniste, pa tudi odločevalce, investitorje in študente arhitekture. Program prinaša med drugim mednarodno konferenco na temo V iskanju lepote: Med tradicijo in inovacijo, kjer bodo gostje spregovorili o arhitekturnih zgodbah onkraj ustaljenih okvirov.

Pod okriljem zavoda Big se v prostoru L56 na Litostrojski cesti odvija dvodnevni festival Big Arhitektura Ljubljana. Foto: Zavod Big
Pod okriljem zavoda Big se v prostoru L56 na Litostrojski cesti odvija dvodnevni festival Big Arhitektura Ljubljana. Foto: Zavod Big

Nagrade odličnim, a pogosto prezrtim ustvarjalcem
Festival bo obenem ponudil priložnost za spoznavanje več kot 70 razstavljavcev na sejmu, ki so ga naslovili Premiera inovacij. V sklopu festivala Big Arhitektura bodo podelili tudi nagrade BIG SEE za najvidnejše dosežke s področja arhitekture in oblikovanja, so sporočili z zavoda Big, v katerem si prizadevajo povezati države Jugovzhodne Evrope in izpostaviti odlične, a pogosto prezrte ustvarjalce.

V platformo BIG SEE je vključenih 21 držav iz regije, ki predstavljajo 350-milijonski trg in številne možnosti za povezovanje. Po njihovih navedbah bodo tako zanimiv vpogled ponudile okrogle mize predstavnikov različnih z arhitekturo prepletenih področij, ki prihajajo z območja Jugovzhodne Evrope in širše. Obiskovalci bodo lahko na petih razpravah prisluhnili pogovorom strokovnjakov iz regije.

Obiskovalci bodo na mednarodni konferenci V iskanju lepote: Med tradicijo in inovacijo lahko prisluhnili domačim in tujim gostom. Foto: Katja Štok
Obiskovalci bodo na mednarodni konferenci V iskanju lepote: Med tradicijo in inovacijo lahko prisluhnili domačim in tujim gostom. Foto: Katja Štok

Prva okrogla miza bo namenjena italijanskemu oblikovanju in pogovoru o vključenosti, inovativnosti in trajnosti v proizvodnji. Dekani fakultet iz Jugovzhodne Evrope bodo spregovorili o neformalnih pristopih v formalnem izobraževanju ter se dotaknili eksperimentalnih metod v arhitekturni pedagogiki, mednarodna skupina kustosov in urednikov bo raziskala načine, kako z uporabo digitalnih medijskih platform učinkovito komunicirati o arhitekturi s splošno javnostjo, mestni arhitekti pa bodo razpravljali o kompleksnem odnosu med politiko in arhitekturo. Na sklepni okrogli mizi bodo predstavniki arhitekturnih zbornic govorili o pristopih in organizaciji arhitekturnih natečajev v različnih lokalnih skupnostih, napovedujejo organizatorji.

Festival se začenja danes, prvi dan pa se bo sklenil s t. i. SEEnergy Party, na kateri bodo za glasbeno kuliso poskrbeli kvartet kontrabasistov Bassomania in DJ August Braatz. Festivalsko dogajanje se bo končalo v četrtek zvečer s slavnostno podelitvijo nagrad BIG SEE.