Tehmološko središče Elles. Foto: Miran Kambič
Tehmološko središče Elles. Foto: Miran Kambič

Tehnološko središče ELES je sistemsko zahteven objekt in hkrati pomemben evropski strateški projekt. Kot piše v utemeljitvi, avtorji naročnika niso prepričali z idejami svoje natečajne rešitve, s katero so zmagali na mednarodnem natečaju, temveč s pozneje razvito jasno urbanistično shemo, ki omogoča centralizacijo delovanja, možnost neoviranega sodelovanja med znanstvenimi, nadzornimi in vodstvenimi strukturami, preglednost in varnost, dostopnost ter racionalizacijo delovanja. Realizirana stavba po oceni komisije razkriva občutljive avtorje, ki se zavedajo pasti izpraznjenosti arhitekture v zgolj racionalnih zasnovah in stavijo na moč osebne, avtorske izpovednosti. Komisija je v njej prepoznala poglobljeno arhitekturno teoretsko znanje, avtorsko disciplino, kreativnost, sposobnost vodenja izvedbe in iskreno empatijo.

Projekt Hiša Celovška 01 je prejela Plečnikovo medaljo. Foto: Odprte hiše/Damjan Švarc
Projekt Hiša Celovška 01 je prejela Plečnikovo medaljo. Foto: Odprte hiše/Damjan Švarc

Medalji za hišo in wellness
S Plečnikovo medaljo nagrajena Hiša Celovška 01 stoji na ozki in podolgovati parceli, kar v največji meri določa njene gabarite. V vseh pogledih je nenavadna in unikatna, najbolj s svojo vitkostjo. Moč njene zasnove je, da lahkotno premosti izbrane težavne pogoje, prav ta proces pa ustvari edinstven in zanimiv objekt v narativnem, izvedbenem in tudi estetskem smislu. Kot piše v utemeljitvi, je žirija hiši tudi zaradi procesa, ki je pripeljal do njenega nastanka, namenila Plečnikovo medaljo. Družinski wellness Termalia je zadnja grajena struktura v dramaturgiji doživetij v Olimju, ki se naslanja na prenovljeni zdraviliški objekt iz leta 1980 z notranjim bazenom, recepcijo, servisnim delom in savnami. Komisija arhitektoma Plečnikovo medaljo podeljuje za dosledno zasnovo in izpeljavo konstrukcijsko ter tehnično zahtevnih prostorskih ambientov, ki znotraj danih projektnih okvirov dodajajo vrednost celotnemu kompleksu sprostitvenih term Olimje, piše v utemeljitvi.

V Termah Olimia so lani odprli nov del, namenjen družinam z majhnimi otroki. Foto: Terme Olimia
V Termah Olimia so lani odprli nov del, namenjen družinam z majhnimi otroki. Foto: Terme Olimia

Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture je žirija namenila pregledni razstavi in katalogu Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955‒1985 avtorjev Adama Breznika, Timoteja Jevšenaka, Monike Vešligaj, Domna Ermenca in Pie Klančar. Kot je zapisala žirija, Tendence ne bogatijo samo arhitekturne kulture, temveč družbo kot tako. Celje je z njimi dobilo dokument, ki bi moral vplivati na nadaljnji razvoj mesta.

Plečnikova medalja za strokovno publicistiko pa je pripadla Petru Šenku za knjigo Capsules: Typology of other architecture. Avtor je za angleški prevod revidiral slovensko izdajo knjige Kapsula: Tipologija druge arhitekture, ki je pri založbi ZRC SAZU izšla leta 2015. Knjiga je lahko po prepričanju komisije pravi generator bodoče mednarodne arhitekturne teorije in produkcije v arhitekturni praksi.

Študentsko Plečnikovo priznanje je pripadlo Davidu Grolegerju za magistrsko nalogo Najemniški hektar: nadgradnja obstoječe stanovanjske politike in idejna zasnova vrtnega mesta.