Japonski arhitekt Riken Jamamoto se je rodil leta 1945 v Pekingu na Kitajskem. Dve leti pozneje se je družina vrnila na Japonsko, opustošeno v drugi svetovni vojni. Foto: AP
Japonski arhitekt Riken Jamamoto se je rodil leta 1945 v Pekingu na Kitajskem. Dve leti pozneje se je družina vrnila na Japonsko, opustošeno v drugi svetovni vojni. Foto: AP

Žirija je v utemeljitvi posebej izpostavila "pomirjujoč slog" arhitekture Rikena Jamamota. Njegovo dolgoletno kariero zaznamuje osredotočenost na "množenje priložnosti za spontano srečanje ljudi z natančnimi, racionalnimi strategijami oblikovanja," še piše v utemeljitvi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Je arhitekt, ki pomirja in ki v vsakdanje življenje vnaša dostojanstvo. Normalnost postane izjemna. Umirjenost vodi v sijaj," je povedal predsednik žirije Alejandro Aravena, sicer dobitnik Pritzkerjeve nagrade v letu 2016. "Ena od stvari, ki bo v prihodnosti mest najbolj potrebna, je s pomočjo arhitekture ustvariti razmere, ki povečujejo priložnosti za združevanje in interakcijo ljudi. S skrbnim brisanjem meje med javnim in zasebnim Jamamoto pozitivno prispeva k omogočanju skupnosti," je še dodal Aravena.

Jamamoto s sodelavcem v svojem arhitekturnem biroju v Tokiu. Foto: AP
Jamamoto s sodelavcem v svojem arhitekturnem biroju v Tokiu. Foto: AP

"Prepoznati prostor zame pomeni prepoznati celotno skupnost," je dejal Jamamoto, ki je 53. prejemnik Pritzkerjeve nagrade in deveti iz Japonske. "Trenutni arhitekturni pristop poudarja zasebnost in zanika nujnost družbenih odnosov. Vendar pa lahko še vedno spoštujemo svobodo vsakega posameznika, medtem ko živimo skupaj v arhitekturnem prostoru," je še dodal.

Nagrado sta leta 1979 ustanovila ameriški poslovnež Jay Pritzker in njegova žena Cindy, da bi z njo počastila arhitekte, katerih dela izkazujejo kombinacijo talenta, vizije in predanosti. Ob letošnji razglasitvi nagrajenca so posebej poudarili, da Pritzkerjeva nagrada za arhitekturo v svetu velja za najvišje priznanje v arhitekturi. Dodali so, da so Jamamota iz Jokohame na Japonskem izbrali predvsem zato, ker jih je spomnil, da morajo biti v arhitekturi, tako kot v demokraciji, prostori ustvarjeni z odločnostjo ljudi.

"Jamamoto razvija nov arhitekturni jezik, ki ne ustvarja le prostorov za življenje družin, ampak ustvarja skupnosti za skupno življenje družin," je povedal Tom Pritzker, sin ustanoviteljev nagrade in predsednik fundacije Hyatt, ki sponzorira nagrado. Nagrajenčeva dela so po Pritzkerjevih besedah vedno povezana z družbo, velikodušna v duhu in častijo trenutek človeka.

Leta 1945 je rojeni Jamamoto ustanovil podjetje Yamamoto & Field Shop. Med letoma 2000 in 2011 je bil profesor na japonski nacionalni univerzi Jokohama in na podiplomski šoli za inženirstvo univerze Nihon. Trenutno poučuje na univerzi Nihon, kjer je leta 1968 tudi sam diplomiral, tri leta pozneje je magistriral na tokijski univerzi. Ob v uvodu navedenih delih, ki jih je zasnoval, velja kot njegova najbolj reprezentativna dela omeniti še stavbo Rotunda (Jokohama, 1981) in stavbo Hamlet (Tokio, 1988) ter stanovanjske bloke Rjukoentoši (Jokohama, 1992).

Jamamotu bodo nagrado izročili spomladi v Chicagu. Prejel bo 100.000 dolarjev (nekaj manj kot 92.000 evrov) in bronasti medaljon na dogodku, ki ga običajno pripravijo na arhitekturno pomembni lokaciji.

Prvi Pritzkerjev nagraje

Pritzkerjev nagrajenec je japonski arhitekt Riken Jamamoto

nec je bil ameriški arhitekt Philip Johnson. Med preteklimi nagrajenci so med drugim še britanski arhitekt Norman Foster, japonski Arata Isozaki, nizozemski Rem Koolhaas, indijski Balkrišna Vithaldas Doshi in britanska arhitektka iraškega rodu Zaha Hadid. Lani je nagrado prejel Britanec David Chipperfield.


Muzej umetnosti v Jokosuki na Japonskem. Foto: EPA
Muzej umetnosti v Jokosuki na Japonskem. Foto: EPA
Mestna hiša v mestu Fussa na Japonskem. Foto: Wikipedia
Mestna hiša v mestu Fussa na Japonskem. Foto: Wikipedia
Univerza v japonskem mestu Hakodate. Foto: Wikipedia
Univerza v japonskem mestu Hakodate. Foto: Wikipedia