Razstava izbora sodobnega slovenskega oblikovanja zajema izdelke lokalnega izvora in poudarja vlogo kulturnega in kreativnega sektorja kot gonil trajnostnega razvoja.

Številni oblikovalci, predstavljeni na razstavi, se ukvarjajo z uporabo tradicionalnih obrti na nov način. Foto: CzK
Številni oblikovalci, predstavljeni na razstavi, se ukvarjajo z uporabo tradicionalnih obrti na nov način. Foto: CzK

Poudarek razstave je tudi na internacionalizaciji slovenskega oblikovanja, na iskanju podjetniških priložnosti in mednarodnega sodelovanja, so sporočili s Centra za kreativnost, ki deluje v sklopu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Razstava bo v Tehničnem muzeju Nikole Tesle v Zagrebu na ogled do 26. septembra, 25. septembra bodo pozornost usmerili v slovensko oblikovanje, čemur se bo s pogovori in predavanji posvečal Slovenski dan.

Sorodna novica Od lesarstva do recikliranja: razstava slovenskega oblikovanja Prihodnost bivanja

Razstavo bodo predstavili na 25 lokacijah
Na Gradu Kischel v Budimpešti bodo v okviru Design Without Borders razstavo gostili od 9. oktobra do 28. novembra, predstavila pa se bo tudi na Nizozemskem na dogodku Dutch Design Week v mestu Eindhoven, ki bo potekal med 16. in 24. oktobrom.

Razstavo bodo predstavili na 25 lokacijah in dogodkih po svetu, posvečenih oblikovanju in kreativnemu gospodarstvu, ki smo mu v Sloveniji posvetili letošnje leto. Celoten projekt, ki je nastal v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve in ministrstvom za kulturo, je eden večjih promocijskih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Funkcionalnost ter strast do življenja in narave
"Predstavljeni izdelki in storitve združujejo ustvarjalnost s poslovno vizijo. Poudarjamo zgodbe majhnih blagovnih znamk, ki izražajo funkcionalnost, strast do življenja in narave, vključujejo inovativne načine uporabe lokalnih materialov, zlasti lesa, in nove tehnike proizvodnje, ki se opirajo na regionalno obrtništvo in napredne tehnike trajnostne proizvodnje,"
so zapisali.

Na razstavah predstavljajo izbor izdelkov iz nabora 90, ki so v zadnjih dveh letih prejeli znak odličnosti Made in Slovenia. Izdelki napovedujejo prihodnost bivanja, kjer surovih materialov ni več v izobilju, kjer je treba racionalizirati načine produkcije in uporabe človeških virov ter izdelke približati novi generaciji uporabnikov, ki si želijo njim prilagojene rešitve.