Na razstavi je predstavljenih 43 izdelkov slovenskih oblikovalcev. Projekt sofinancirata EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Foto: CzK
Na razstavi je predstavljenih 43 izdelkov slovenskih oblikovalcev. Projekt sofinancirata EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Foto: CzK

Razstava v dunajski galeriji DesignAustria ob prikazu slovenske ustvarjalnosti poudarja vlogo kulturnega in kreativnega sektorja kot gonil trajnostnega razvoja. Leto 2021 je v Sloveniji namreč posvečeno prav kreativnemu gospodarstvu.

Tudi skrb za internacionalizacijo slovenskega oblikovanja
Postavitev je nastala v sodelovanju med Centrom za kreativnost (CzK), ki deluje v sklopu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO), slovenskim veleposlaništvom na Dunaju in Slovenskim kulturno-informacijskim centrom v Avstriji (Skica). Vključuje izdelke lokalnega izvora in sledi trajnostnim načelom, poudarek pa je tudi "na internacionalizaciji slovenskega oblikovanja, na iskanju podjetniških priložnosti in mednarodnega sodelovanja," so sporočili iz CzK-ja.

Predstavljeni izdelki in storitve združujejo ustvarjalnost s poslovno vizijo: "Poudarjamo zgodbe majhnih blagovnih znamk, ki izražajo funkcionalnost, strast do življenja in narave, vključujejo inovativne načine uporabe lokalnih materialov, zlasti lesa, in nove tehnike proizvodnje, ki se opirajo na regionalno obrtništvo in napredne tehnike trajnostne proizvodnje."

Povezovati, promovirati, podpirati in razvijati
Predstavljenih je 43 kosov iz nabora 90 izdelkov, ki so v zadnjih dveh letih prejeli znak odličnosti Made in Slovenia. "Kolekcija Made in Slovenia v mnogočem predstavlja prizadevanja Centra za kreativnost – povezovati, promovirati, podpirati in razvijati kulturni in kreativni sektor v Sloveniji ter ga aktivneje povezati z gospodarstvom, znanostjo in izobraževanjem," še piše v sporočilu za javnost.

Galerija DesignAustria v dunajski Muzejski četrti je prva postaja razstave Prihodnost bivanja, ogledati si jo je mogoče do 25. aprila.

Razstava slovenskega oblikovanja na Dunaju