8. nagrado Maksa Fabianija so za delo Velika planina, velik izziv prejeli Nuša Britovšek, Leon Kobetič, Tomaž Kmet, Manca Jug in Nina Lipušček iz podjetja Locus ter Sabina Cepuš, Matjaž Harmel, Eva Harmel, Matevž Premelč, Sašo Weldt, Klemen Strmšnik in Aleksandra Krajnc iz podjetja ZaVita ter Špela Polak Bizjak, pristojna za svetovanje, vodenje in izvajanje projektov.

Delo Velika planina, velik izziv je poleg Fabianijeve nagrade prejelo še nominacijo za evropsko nagrado ECTP (European Construction Technology Platform). Foto: Miro Štebe/MMC
Delo Velika planina, velik izziv je poleg Fabianijeve nagrade prejelo še nominacijo za evropsko nagrado ECTP (European Construction Technology Platform). Foto: Miro Štebe/MMC

O prejemnikih Fabianijevih nagrade in priznanj so odločali Jelka Hudoklin (predsednica žirije), Andrej Pogačnik, Alenka Fikfak, Matej Mljač in Mojca Šašek Divjak (nadomestna članica). Za bienalno nagrado se je potegovalo 10 del in pet del za študentsko priznanje. Žirija, ki jo je imenoval izvršni odbor društva, je ob nagradi podelila dve priznanji Maksa Fabianija in dve študentski priznanji Maksa Fabianija za leto 2021.

Najpomembnejši izzivi sodobnega časa na tem področju
Žirijo je ob izbiri prejemnikov odličij vodila misel, da morajo biti nagrajena dela primeri izjemno kakovostne planerske in urbanistične prakse, kot taka pa zgled za izdelovalce, pripravljavce in naročnike – predvsem na področjih, ki predstavljajo najpomembnejše planerske in urbanistične izzive sodobnega časa. Po ugotovitvah žirije prispela dela segajo na zelo različna področja prostorskega načrtovanja in predstavljajo primere metodoloških, raziskovalnih in publicističnih projektov, strategij, pa tudi urbanistično-oblikovalskih del, so sporočili iz Duppsa.

Zelena infrastruktura in urbanistična zasnova
Priznanje Maksa Fabianija 2021 za delo Strategija varstva in razvoja zelene infrastrukture v Ljubljanski urbani regiji so prejeli Petra Vertelj Nared, Urška Kranjc, Karla Jankovič in Vita Rehberger iz podjetja Ljubljanski urbanistični zavod ter Gaja Trbižan in Matej Gojčič iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Še eno priznanje Maksa Fabianija 2021 pa so za delo Priporočila za izdelavo urbanistične zasnove prejeli Barbara Mušič in Matej Nikšič z Urbanističnega inštituta RS, Bogdana Dražič iz podjetja BD Projektiranje in zunanja sodelavka Katja Repič Vogelnik. Soavtorji posameznih poglavij so še Jana Kozamernik, Simon Koblar in Boštjan Cotič z urbanističnega inštituta.

Kraška vas in kolesarska pot
Žirija je študentski priznanji Maksa Fabianija 2021 namenila študentkama drugostopenjskega magistrskega študijskega programa Urbanizem Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Kaja Žnidaršič ga je prejela za delo z naslovom Kompozicija kraške vasi ter Katarina Kuk za delo Kolesarska pot kot orodje za varstvo podobe in vzdržni razvoj Sorškega polja.

Podelitev Fabianijevih odličij, ki je bila predvidena za soboto, je zaradi epidemičnih razmer prestavljena na čas, ko bodo razmere to dopuščale, so še sporočili iz Duppsa.