Raziskovalno-umetniški kolektiv sestavljajo Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec. Foto: Nonument Group
Raziskovalno-umetniški kolektiv sestavljajo Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec. Foto: Nonument Group

Skozi prostor raziskuje izmuzljivo mejo med arhitekturo, umetnostjo, spominom in dediščino, so zapisali ob postavitvi Nonument Group, ki je v Projektnem prostoru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na ogled od torka.

Posledice družbenih ali političnih sprememb
Osredotoča se na vprašanje fenomena nonument, kakor označujemo arhitekturo, spomenike, javne prostore in infrastrukturo, katerih pomen se je spremenil kot posledica družbenih ali političnih sprememb.

Foto: Nonument Group
Foto: Nonument Group

Nonument Group se na različne načine ukvarja s procesi spominjanja in pozabe v prostoru. Po eni strani se dejavnosti tičejo umetniških intervencij, po drugi pa ustvarjanja registra nonumentov. Raziskovalno-umetniški kolektiv sestavljajo Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec. Pri svojih projektih sodelujejo s številnimi soustvarjalci, raziskovalci in umetniki v mednarodnem kontekstu.

Razstava v MAO obiskovalce uvede v delo umetniško-raziskovalne skupine Nonument Group skozi predstavitev registra nonumentov in izvedenih umetniških intervencij ter skozi napoved dogodkov na terenu. Nonument Group namreč z analizami zgodovinskega konteksta, terenskimi označitvami in/ali umetniškimi intervencijami v svojem delu prepleta prostore preteklosti in sedanjosti, prostore vsakdana in umetnosti, piše v sporočilu za javnost.

Foto: Nonument Group
Foto: Nonument Group

Postavitev meri na predstavitev metode dela v treh sklopih, hkrati pa z njo tudi polemizira: "Z registrom, ki ni zaključen, odpira vprašanje arhiva, umetniške intervencije prikazuje zgolj kot fragmente izvedenih del, prihajajoče terenske označitve nonumentov povezuje z dogodki, ki se bodo odvili za časa trajanja razstave izven muzeja, dokumentarno gradivo pa bo dodano naknadno. Postavitev je zato zgolj nezaključena celota, ki se nenehoma dopolnjuje in, kar je bistveno, pozornost usmerja na teren, izven muzejskega prostora."

Odvijali se bodo tudi dogodki na terenu
V sklopu razstave v MAO se bodo odvijali tudi dogodki na terenu. Kot preddogodek ob odprtju Cukrarne bo 9. junija predstavljena zvočna vožnja z naslovom Severjeva garažna hiša TGH-48: Tukaj se nič ne more zgoditi, 29. junija bo organizirana terenska delavnica na Bloudkovi skakalnici, 23. julija pa bo v blejski Kavarni Belvedere potekal zaključni dogodek v sklopu ljubljanske razstave.

Postavitev bo na ogled do 25. julija.

Nonument group: postavitev Razstava je na terenu