Beremo
slice
Emily Dickinson: Ta svet ni konec, pesmi in pisma
Mladinska knjiga, Ljubljana, 2017, 18. februar 2018 ob 10:41 Knjigo Ta svet ni konec sestavljajo tri medsebojno ujemajoče se enote; sosledju sto štirih pesmi Emily Dickinson sledijo njena izbrana pisma, kot jih je leta 1891 v kritičnem prepisu zajel njihov ...
2
Nataša Velikonja: Preveč vljudna
5
13. februar 2018 ob 12:03 Pred menoj je najbolj izzivalna knjiga leta 2017, ki se ji na noben način ne morem upreti. Govorim o pesniški knjigi Preveč vljudna Nataše Velikonja.
Vlado Žabot: Sveti boj
6. februar 2018 ob 16:20 Novi Žabotov roman Sveti boj , zadnji del trilogije, v katero spadata še roman Ljudstvo lunja in epska pesnitev Sveta poroka , govori o velikih temah.
Ana Pepelnik: Tehno
1
30. januar 2018 ob 09:06 Tehno je naboj, je energija, je glasba, v kateri se lahko izgubiš ali najdeš. To se je zgodilo Ani Pepelnik, ki je svojo peto pesniško zbirko usidrala v to hipnotično glasbeno zvrst.
Louis Althusser: Predavanja o Rousseauju
1
29. januar 2018 ob 09:20 Jean Jacques Rousseau, francoski filozof švicarskega rodu, je bil sopotnik razsvetljenstva in pobudnik romantičnega protesta proti tej filozofski smeri in gibanju v 18. stoletju.
Agata Tomažič: Tik pod nebom Romaneskni prvenec Agate Tomažič, nekdanje novinarke časopisne hiše Delo, Tik pod nebom zagotovo ni presenetljiv, še posebej če pomislimo, da je delo obračun z medijsko krajino na Slovenskem.
Miklavž Komelj: Liebestod Pesniška zbirka Miklavža Komelja preseneča vsaj po dveh plateh: po obsegu in vsebini.
Katja Gorečan: Neke noči neke deklice nekje umirajo Katja Gorečan je nase opozorila že z zbirko Trpljenje mlade Hane , kjer je očiten navdih Goethejev Werther, med drugim pa je bila zbirka označena tudi za nekakšno slovensko različico Punc ( Girls ).
Branko Gradišnik: Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali V knjigi pisatelja, prevajalca, publicista in potopisca Branka Gradišnika s premišljeno zagonetnim naslovom Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali so zbrane raznorodne živalske zgodbe iz ...
5
Ėtienne Gilson: Heloiza in Abelard Zgodba o ljubimcih Heloizi in Abelardu je zapisana v analih evropske zgodovine čustev. Živela sta v 12. stoletju, v visokem srednjem veku, in njuna zgodba razkriva drugačno podobo tega časa.
Petra Koršič: Furlanka je dvignila krilo Petro Koršič poznamo kot literarno kritičarko in izvirno moderatorko pogovorov s pesnicami in pesniki. S knjigo Furlanka je dvignila krilo se slovenski javnosti prvič predstavlja kot pesnica.
1
Sabine Buchwald: Ali je kaj pošte zame? Slovenci v svetovni vojni niso bili dejavno udeleženi le kot partizani in domobranci - kot bi bilo mogoče zelo površno sklepati po sto in sto naslovih strokovne, spominske in druge literature o tem ...
Richard Flanagan: Ozka pot globoko do severa V očeh evropskega bralca je druga svetovna vojna največkrat zreducirana na staro celino, zaradi ameriškega kulturnega hegemonizma morda še na Pacifik.
2
Sarival Sosič: Starec in jaz V dovršenih skladbah starih mojstrov uvodni takti nakažejo smer razvoja melodične linije, njeno ozračje, prevladujoči ritem in dominantno tonaliteto, v katero se skladba v zaključku povrne.
Dubravka Ugrešić: Evropa v sepiji Evropa v sepiji, knjiga lanske vileniške nagrajenke Dubravke Ugrešić, ki živi na Nizozemskem, prihaja iz Hrvaške, njena mama pa je bila bolgarskega rodu, bi morala postati obvezno branje za vse, ki ...

Citat
link
Carl Gustav Jung
19. februar 2018 ob 21:55 Vsaka oblika zasvojenosti je slaba, ne glede na to ali je opojna substanca alkohol, morfij ali pa idealizem.
Več novic ...
Videonovice
Izbor
Kazalo