Beremo
slice
Geoff Dyer: But Beautiful (Knjiga o jazzu)
Cankarjeva založba, 2018, prevedla Tina Mahkota, 14. junij 2018 ob 12:11 Obstajajo različni načini spoprijemanja z umetniškimi oblikami; najdemo toge, akademsko zadrte analize, drugič smo deležni lahkotnih, ljubiteljskih oblik kritiškega mišljenja.
Novica Novaković: Podtoni
2
12. junij 2018 ob 10:32 Naslov pesniške zbirke Novice Novakovića Podtoni je zelo dobro izbran.
Evelina Umek: Odtisi v času
7. junij 2018 ob 08:30 V Trstu leta 1939 rojena Evelina Umek tudi v novem proznem delu, zbirki dvanajstih kratkih zgodb Odtisi v času , ostaja zvesta svojemu dosedanjemu literarnemu načinu.
Denis Škofič: Seganje
5. junij 2018 ob 19:43 Denis Škofič je z drugo pesniško zbirko Seganje nadgradil osrednje motive, ki jih je poudaril v prvi zbirki Sprehajalec ptic.
Olga Tokarczuk: Jakobove bukve
30. maj 2018 ob 09:24 V primeru poljske pisateljice Olge Tokarczuk je bila velika mednarodna literarna nagrada, kot je letošnji man booker, zgolj vprašanje časa.
Stojan Špegel: Če ne ve, ve, če ve, ne ve Pesniška delavnica Stojana Špegla je rudarsko okolje, ki vpliva na njegov vsebinsko in oblikovno povezan literarni in likovni izraz.
Nataša Sukič: Bazen "Želim si, da nam ne bi bilo treba nikdar odrasti," pravi Iza, ena od treh glavnih junakinj romana Nataše Sukič Bazen.
"Pridnost" je precenjena: feministične pravljice za upornice in revolucionarke prihodnosti V slovenskem prevodu je izšla zbirka "pravljic", ki pometejo z vsemi stereotipi o princeskah v rožnatih tutujih in njihovih princih na belih konjih.
34
Urša Zabukovec: Vseživo Naslovnico zbirke esejev Vseživo Urše Zabukovec krasi petelin. A ne kateri koli petelin, temveč Picassova risba iz leta 1918. Preprost, narejen z eno samo na videz osnovno potezo.
Uroš Zupan: S prsti premikamo topel zrak S prsti premikamo topel zrak , najnovejša zbirka Uroša Zupana, bržčas ključnega pesnika poosamosvojitvenega obdobja, bi bila le težko manj modna oziroma manj usklajena s tesnobnim, razrvanim duhom ...
7
Vinko Möderndorfer: Druga preteklost Fant sreča dekle, dekle sreča fanta, tako se začne vsaka zgodba, ugotavlja avtorju bližnji pripovedovalec obširnega in čez nekaj desetletij, vse tja od časov agrarne reforme v kraljevini Jugoslaviji ...
1
Miriam Drev: Tirso Pesmi Miriam Drev, zbrane v pesniški zbirki Tirso , so potovanje in zaradi tega gibljiva snov, ki ji avtorica išče ravnovesje.
1
Marko Tomaš: Zbogom, fašisti: rane in sol Marko Tomaš, danes eden najbolj razvpitih pesnikov z območja nekdanje Jugoslavije, v pesniški zbirki Zbogom, fašisti , ostaja zvest ljubezenski tematiki.
Marie NDiaye: Ladivine Če iščete psihološko kriminalko prvega reda, potem ni treba dlje kot do prevoda zadnjega dela Marie NDiaye, francoske Senegalke, ki z romanom Ladivine nadaljuje tradicijo nejasnih pripovednih lokov, ...
Aleš Šteger: Neverend Neverend Aleša Štegra je milo rečeno nenavadna knjiga. Avtor je v intervjuju za Delo dejal, da so najprej nastale vojne zgodbe, ki tvorijo gravitacijsko točko.

Citat
link
Lila Prap
20. junij 2018 ob 19:17 Če se umetnik niti domačega občinstva (pa ni najbolj butasto na svetu) ne zna dotakniti, verjetno tudi v tujini ne bo postal zvezda.
Več novic ...
Izbor
Kazalo