Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Beremo - Arhiv

Miha Avanzo: Rorschach

Miha Avanzo se je v slovenskem literarnem prostoru uveljavil predvsem kot prevajalec, za prevod romana Hanifa Kureishija Buda iz predmestja je prejel tudi najvišje priznanje za prevajanje pri nas, Sovretovo nagrado.

Bojana Daneu Don: Begunec nikdar

Begunstvo je gorje, staro kot človeštvo. Šibkejši so vedno bežali pred močnejšimi, ki so se polaščali njihove zemlje in naravnih dobrin in uničevali vse, kar jim je bilo napoti.

Josef Škvorecký: Strahopetci

Strahopetci češkega pisatelja Josefa Škvoreckega so obsežen roman o osmih dneh pred osvoboditvijo češkega mesteca blizu Prage, kakor jih doživlja odraščajnik Danny, ki se mu vse vrti okoli džeza. In punc, te zapolnjujejo njegove misli še bolj kot vojna.

Andrej Tomažin: Izhodišča

Po naslovu pesniške zbirke Andreja Tomažina Izhodišča bi lahko pričakovali neke osnove in res se izkaže, da zbirka razgrinja temeljne resnice in prepričanje, iz katerih se hrani avtorjeva poetika.

Dušan Merc: Slepe miši

Slepe miši. Lahko so zabavna igra za otroke ali zahrbtno slepomišenje med odraslimi.

Štefan Kardoš: Stric Geza gre v Zaturce

Potopis Štefana Kardoša Stric Geza gre v Zaturce ni zgodovinska pripoved o stikih s Turki, ampak sodoben pisni nastavek za snemanje filma, ki bi ga zlahka lahko označili za nespregledljivo nadaljevanje Kardoševe prejšnje knjige Vse moje Amerike.

Danilo Kiš: Homo poeticus

Po pičlem prevodnem seznamu del Danila Kiša smo v slovenščini dočakali vsaj še knjigo esejev in intervjujev, ki jih je (iz različnih virov) zbrala in prevedla Dijana Matković.

Vinko Bandelj: Nebo je prazno

Poezija pesniškega prvenca Vinka Bandlja Nebo je prazno ima nekaj dobrih zasnov, ki pa jih porušijo preobložen jezik, pomanjkljiva razvitost podob in sama živost pesmi.

Guy Standing: Prekariat: nevarni novi razred

Knjigo Guya Standinga Prekariat: nevarni novi razred bi morali prebrati vsi: delodajalci in delojemalci, krojači javnih politik in njihovi izvajalci, politične stranke in sindikati, mladi in stari, ženske in moški …

Vinko Möderndorfer: Navodila za srečo

Le kdo bi se branil navodil, kako se čim bolj posrečeno in polnokrvno prebijati skozi življenje?

Andrej Medved: Talesova luna, The twilight zone of darkness in Harmid

Zbirke Andreja Medveda Talesova luna, The twilight zone of darkness in Harmid se po filozofski plati vračajo k starogrškim počelom bivanja.

Franci Novak: Vračanje pogleda

Zbirka pesmi Francija Novaka Vračanje pogleda, ki je svojevrstno odkritje. Sveže, na oko preprosto, skoraj pripovedno pesništvo, je posvečeno najbolj elementarnim pojavom, živi in mrtvi naravi.

Branko Gradišnik: Julij avgusta – strogo zaupno po Zakavkazju

Veš, poet, svoj dolg? Naj mi avtor oprosti ali ne, ampak škoda, ki jo dela literaturi, kulturi, medčloveškosti in ne nazadnje zdravi pameti, je toliko večja, kolikor imenitneje in bolj priznano zvenijo njegovo ime in reference.

Aleksandar Gatalica: Velika vojna

Velika vojna je obširen zgodovinski roman, v katerem so našteli sedemdeset oseb, ki so resnično živele.

Andrej Tomažin: Anonimna tehnologija

Anonimno tehnologijo Andreja Tomažina sestavlja razgiban konglomerat zgodb, ki večinoma govorijo o protislovnem razmerju med naravno in umetno inteligenco.

Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset

Malokateri literarni prvenec kakšnega slovenskega avtorja je dosegel tako velik bralski krog in takšno medijsko pozornost, kot roman Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj.

Jernej Županič: Mamuti

Romaneskni prvenec Jerneja Županiča Mamuti se bralcu ves čas izmika. Na vse mogoče načine ...

Nebojša Lujanović: Oblak kožne barve

Nebojša Lujanović je sorazmerno mlad pisatelj, toda njegov peti roman Oblak kožne barve je osupljivo, da, mojstrsko napisan, po vsebini in obdelavi izbrane tematike pa šokanten.

Jure Detela: Zbrane pesmi

Približno 1.300 strani verzov, dopolnjenih z več sto stranmi z akribijo izpisanih uredniških opomb in pojasnil pa še z informativno biografsko skico in poglobljeno spremno študijo za nameček.

Josip Osti: Kvadratura sarajevskega kroga

Josip Osti, bosensko-slovenski pesnik, esejist, literarni kritik, prevajalec, urednik in še kaj, ima izredno bogato bibliografijo, pa tudi nagrad in priznanj mu ne manjka.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...