Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Beremo - Arhiv

Yasmina Reza: Blagor srečnim

Beremo Yasmina Reza: Blagor srečnim

10.8.2022

Francosko avtorico Yasmino Reza poznamo predvsem po dramskih besedilih, saj so bila številna uprizorjena tudi pri nas; večinoma v ljubljanski Drami: Art, Bog masakra, Bella figura, En španski komad, Kako poveš, kar si odigral, Naključni človek.

Lela B. Njatin: Samski blok

Beremo Lela B. Njatin: Samski blok

9.8.2022

Roman Lele B. Njatin Samski blok uokvirjata poglavji v kurzivi. Prvo in zadnje poglavje sta umeščeni v pandemsko sedanjost, dogajalni čas poglavij med njima pa vseskozi prehaja med sedanjostjo in avtoričinim otroštvom v stanovanjski stavbi v Kočevju.

Vesna Vuk Godina: Zablode feminizma

Beremo Vesna Vuk Godina: Zablode feminizma

8.8.2022

Teoretske zagate knjige Vesne Vuk Godina Zablode feminizma se začno že pri naslovu. Edninski zapis v sodobnem kontekstu že implicira manko razumevanja študij spola in feminizmov kot heterogenega polja.

Nina Majer: Roža za konfliktno osebo

Beremo Nina Majer: Roža za konfliktno osebo

5.8.2022

Knjižni prvenec Nine Majer, z izzivalnim naslovom Roža za konfliktno osebo vsebuje devet kratkih zgodb.

Villy Sørensen: Tiger v kuhinji in druge nenevarne zgodbe

Beremo Villy Sørensen: Tiger v kuhinji in druge nenevarne zgodbe

3.8.2022

Danski pisatelj Villy Sørensen (1929–2001) je debitiral leta 1953 z zbirko Čudne zgodbe, dve leti pozneje pa je objavil še eno, nič manj uspešno pripovedno zbirko Nenevarne zgodbe.

Avgust Demšar: Tajkun

Beremo Avgust Demšar: Tajkun

2.8.2022

Knjiga Avgusta Demšarja Tajkun je drugi del trilogije Vodnjaki – prvi del, Cerkev, je izšel leta 2020, tretji, z naslovom Estonia, naj bi prihodnje leto.

Mojca Kumerdej: Gluha soba

Beremo Mojca Kumerdej: Gluha soba

27.7.2022

Po kritiško in bralsko odlično sprejetem romanu Kronosova žetev se Mojca Kumerdej vrača h kratki prozi, ki jo je bržkone tudi zapisala med vidnejša imena domače literature.

Andraž Polič: Kirka na Jadranu

Beremo Andraž Polič: Kirka na Jadranu

26.7.2022

"Verjamemo, da se nam na kopnem ni potrebno več ničesar bati," pravi pesnik Andraž Polič v pesmi Dugi otok v svoji štirinajsti pesniški zbirki Kirka na Jadranu. Spet drugje, v pesmi Brioni, piše, da na kopnem čaka "nezaceljen spomin".

Tomo Virk: Zakaj je literatura pomembna

Beremo Tomo Virk: Zakaj je literatura pomembna

25.7.2022

Zbirka Toma Virka Zakaj je literatura pomembna vsebuje eseje, napisane med letoma 1987 in 2016.

Ace Mermolja: Lukov greh

Beremo Ace Mermolja: Lukov greh

18.7.2022

Pesnik, kulturni delavec in publicist Ace Mermolja je v pesniški zbirki Lukov greh v izjemnem slogu in ritmu skoraj pripovedovanja ali kar poeme ubesedil večni dvoboj individuuma s presežnostjo.

Ur. Danijel Grafenauer: Koroški plebiscit – 100 let kasneje

Beremo Ur. Danijel Grafenauer: Koroški plebiscit – 100 let kasneje

17.7.2022

Posebnost monografije Koroški plebiscit – 100 let kasneje je v tem, da je to zbir besedil za znanstveni simpozij, ki ga ni bilo. 

Miklavž Komelj: Prva kresnica

Beremo Miklavž Komelj: Prva kresnica

16.7.2022

Prva kresnica je zbirka kratkih, zgoščenih in pronicljivih zgodb. Miklavžu Komelju uspeva na nekaj straneh ustvariti svet, za katerega se zdi, da se razteza čez meje strani, čeprav se konča z zadnjo besedo, in hkrati zajeti razmišljanja, vredna romana.

Glorjana Veber: Razkošje

Beremo Glorjana Veber: Razkošje

15.7.2022

Glorjana Veber je vsestranska ustvarjalka, subtilna pesnica in ustanoviteljica Inštituta IRIU, v katerem razvija inovativne pristope na področju branja in pisanja.

Iván Repila: Deček, ki je Atili ukradel konja

Beremo Iván Repila: Deček, ki je Atili ukradel konja

12.7.2022

Po Freudu so otroci po naravi polimorfno perverzni, kar pomeni, da otrok pred vzgojo v civilizirani družbi ne bo upošteval pravil. Temu pritrjuje tudi kratka, na devetdeset strani strnjena pripoved Deček, ki je Atili ukradel konja.

Vid Kmetič: Blues

Beremo Vid Kmetič: Blues

11.7.2022

Knjiga pesmi Vida Kmetiča, naslovljena z glasbenim terminom Blues, dokazuje, da napoči čas zrelosti, ko se pesnik razkrije, ko si upa s svojimi pesmimi priti ven.

Kóstas Hatziandoníu: Agrigento

Recenzije Kóstas Hatziandoníu: Agrigento

8.7.2022

Literarne novosti z jezikovnih področij, ki so sicer geografsko blizu, a prevodno žal prepogosto v ozadju, so vedno dobrodošla prevetritev in obogatitev bralskega prostora.

Jurij Meden: Kaj je kinoteka?

Beremo Jurij Meden: Kaj je kinoteka?

7.7.2022

V zadnjih dveh letih so kinematografi doživeli silovit pretres: za več mesecev so ugasnili in zadnji člen v kinematografski verigi, ki skrbi za prikazovanje filmov, je moral najti "digitalno pot" do občinstva.

Anja Radaljac: Punčica

Beremo Anja Radaljac: Punčica

6.7.2022

Roman Punčica Anje Radaljac je časovno in dogodkovno izjemno zgoščena in napeta pripoved, ki se na pičlih stotih straneh dotika vseh kompleksnih in aktualnih družbenih tem današnjega časa.

Ur. Kristina Kočan: Po toku navzgor

Beremo Ur. Kristina Kočan: Po toku navzgor

4.7.2022

V Kolumbovem času je na današnjem ameriškem ozemlju obstajalo približno 350 jezikov oziroma narečij in kulturnih skupin, ki so se med seboj zelo razlikovale.

Tone Peršak: Praznovanje

Beremo Tone Peršak: Praznovanje

29.6.2022

Pisatelj Tone Peršak, rojen na Ločkem Vrhu leta 1947, se je kot nezakonski otrok in mladostnik brez pravega doma z veliko voljo in nadarjenostjo prebijal iz revščine in zaznamovanosti zaradi takratnih predsodkov ter si pridobil visoko izobrazbo.

Stran 1 od 64
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov