Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Beremo - Arhiv

Branko Gradišnik: V raj in nazaj

Beremo Branko Gradišnik: V raj in nazaj

6.2.2023

Nadžanrski pisec, popotnik, prevajalec, ljubitelj psov in vsestranski mislec Branko Gradišnik je avtor številnih potopisov o potovanjih po Irski, Korziki, Portugalski in Zakavkazju.

Bina Štampe Žmavc: Ljubeznitve

Beremo Bina Štampe Žmavc: Ljubeznitve

4.2.2023

Pisateljica, režiserka, dramatičkarka in seveda pesnica Bina Štampe Žmavc se je vrnila k poeziji. V zbirki Ljubeznitve, ki obsega 40 pesmi, se je sprehodila po posameznikovi intimi.

Alojz Ihan: Karantena

Beremo Alojz Ihan: Karantena

2.2.2023

Lani smo dobili kar nekaj bolj ali manj literarnih del, ki jih predpisujejo, pardon, podpisujejo domači zdravniki.

David Zupančič: Življenje v sivi coni

Beremo David Zupančič: Življenje v sivi coni

31.1.2023

Pripadniki zdravniškega ceha so v marsičem posebna poklicna skupina. Mnogi so iz dneva v dan priča tanki ločnici med življenjem in smrtjo. Od njihove prisebnosti, znanja in izkušenj je pogosto odvisno, na katero stran se bo prevesila tehtnica.

Daniel Defoe: Dnevnik kužnega leta

Beremo Daniel Defoe: Dnevnik kužnega leta

29.1.2023

Recentna pandemija je na plano potegnila in znova aktualizirala kopico bolj ali manj znanih literarnih del na sorodno tematiko, od Alberta Camusa in J. G. Ballarda do Stephena Kinga in Daniela Defoeja, popularnega, produktivnega in raznovrstnega pisca.

Cvetka Bevc: Sled ognjenega svinčnika

Beremo Cvetka Bevc: Sled ognjenega svinčnika

27.1.2023

Pesnica, pisateljica, muzikologinja in scenaristka Cvetka Bevc je v pesniški zbirki Sled ognjenega svinčnika premišljeno oblikovala svojevrsten žanr lirične biografije pisateljice, publicistke in feministke Zofke Kveder.

Tadej Golob: Koma

Knjižna recenzija Tadej Golob: Koma

25.1.2023

Novo delo pisatelja Tadeja Goloba z naslovom Koma bi zvrstno lahko označili za kriminalni roman, vendar je vsebinsko in formalno še veliko več, lahko bi ga imeli tudi za družbenokritični roman in celo neke vrste mestni roman.

Frederik Peeters: Oleg

Beremo Frederik Peeters: Oleg

24.1.2023

Na začetku stripa Oleg je začetek stripa: skica protagonista, ki ga pripovedovalec, tudi sam stripar, ustvari po svoji podobi. Avtor kot junak je vselej konstrukt, podvržen pripovedni učinkovitosti.

Iztok Osojnik: Nenavadne zgodbe dona Jesusa Falcaa

Beremo Iztok Osojnik: Nenavadne zgodbe dona Jesusa Falcaa

23.1.2023

Iztok Osojnik, vsestranski pisec, esejist, komparativist, filozof, antropolog, alpinist in prevajalec, je avgusta za pesniški opus – ta obsega več kot trideset pesniških zbirk – prejel Veronikin zlatnik poezije.

Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

Beremo Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

22.1.2023

Primož Sturman je premišljevalec meje, tudi v literaturi, na kar kaže že naslov prvenca, zbirke sedmih kratkih zgodb Gorica je naša.

Mirana Likar: Ženska hiša

Beremo Mirana Likar: Ženska hiša

21.1.2023

Podobno kot v romanu Pripovedovalec izpred dveh let Mirana Likar tudi v kratkoprozni zbirki Ženska hiša izpostavlja sugestivno moč pripovedovanja zgodb junakov, ki se po svojih zmožnostih bojujejo z razmerami, v katerih so se znašli.

Matjaž Pikalo: Riba z zlatimi brazgotinami

Beremo Matjaž Pikalo: Riba z zlatimi brazgotinami

19.1.2023

Pesniško zbirko Matjaža Pikala Riba z zlatimi brazgotinami bi bilo mogoče uvrstiti med pisanje, ki v verzih govori o osebni rasti in duhovnosti.

Carlos Pascual: Nilski konji v puščavi

Beremo Carlos Pascual: Nilski konji v puščavi

18.1.2023

V Nilskih konjih v puščavi je 24 besedil, ki so bila prvič objavljena v prilogi časopisa Dnevnik Objektiv med decembrom 2016 in avgustom 2021, vsaj tako je razbrati iz kazala na koncu knjige.

Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

Beremo Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

16.1.2023

Primož Sturman je premišljevalec meje, tudi v literaturi, na kar kaže že naslov prvenca, zbirke sedmih kratkih zgodb Gorica je naša.

Andreja Štepec: Jesenožki

Beremo Andreja Štepec: Jesenožki

15.1.2023

Andreja Štepec, najprej pesnica in šele potem prevajalka, italijanistka, pedagoška delavka, učiteljica, je kot pesnica zelo zahtevna, nadarjena in nepredvidljiva in takšna je tudi njena druga pesniška zbirka Jesenožki (jst sm tok utrujena).

Nicolas Chamfort: Maksime in misli

Beremo Nicolas Chamfort: Maksime in misli

13.1.2023

Chamfort je bil subverzivnež par excellence – načelen, dosleden, pogumen, radikalen, brezkompromisen, samozavesten, in to v svetu, ki je bil zaradi svojega neizmernega egoizma obsojen na pospešeno razpadanje na smetišču zgodovine.

Marija Švajncer: Iskanje ljubezni

Beremo Marija Švajncer: Iskanje ljubezni

8.1.2023

Pesnica, pisateljica, pravljičarka, literarna kritičarka, esejistka in filozofinja Marija Švajncer je v Iskanju ljubezni prikazala vse tisto, kar lahko spremljamo v njeni poeziji in esejih. To je predvsem poanta, da je vredno upati in verjeti v dobro.

Virginie Despentes: Vernon Subutex, prva knjiga

Beremo Virginie Despentes: Vernon Subutex, prva knjiga

6.1.2023

Virginie Despentes sem doslej poznal predvsem po kontroverznem prvencu (1992) in še bolj kontroverzni filmski adaptaciji Baise-moi (kar v njenem svetu ne pomeni Poljubi me), s trilogijo Vernon Subutex pa zdaj, kot kaže, nagovarja mojo generacijo.

Ivo Svetina: Smisel rože

Beremo Ivo Svetina: Smisel rože

5.1.2023

Smisel rože je avtobiografija, ki se zaveda svoje literarne narave. To je še posebej očitno v poglavjih, imenovanih komentar, v katerih secira svoje preteklo literarno ustvarjanje, natančneje mladostno ljubezensko poezijo, s hvalevredno samokritičnostjo.

Primož Čučnik: Niti v sanjah

Beremo Primož Čučnik: Niti v sanjah

4.1.2023

Priznani pesniki imajo, morda podobno kot glasbene skupine, nesrečo, da so njihove knjige po določenem času manj željno pričakovane, hitro se ustvari avra že branega, bralci se ozirajo po novih glasovih. Najbrž kult pesnika spremlja tudi kult mladosti.

Stran 1 od 69
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov