Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Beremo - Arhiv

Slavko Pregl: Prodajalci megle

Beremo Slavko Pregl: Prodajalci megle

Če bi se v našem prostoru nenadoma pojavila znamenita slika velikega slikarskega mojstra, kakršen je Španec Diego Velazquez, bi v medijih gotovo završalo, kot se zgodi v kriminalki Slavka Pregla Prodajalci megle.

Marija Stanonik: Pesnjenje v vojaški suknji in proti njej (1515–1918)

Beremo Marija Stanonik: Pesnjenje v vojaški suknji in proti njej (1515–1918)

Marija Stanonik v podnaslovu knjige Pesnjenje v vojaški suknji in proti njej (1515–1918) pojasnjuje, da gre za monografijo z antologijo vojaških pesmi.

Katarina Gomboc Čeh: Naselili smo se v tkanine

Beremo Katarina Gomboc Čeh: Naselili smo se v tkanine

Mlada pesnica, kritičarka in esejistka Katarina Gomboc Čeh je nase opozorila že s pesniškim prvencem Negotovosti navkljub, zbirko, ki je izšla kot nagrada zmagovalke literarnega festivala Urška 2017.

Boris Kolar: Trinajst

Beremo Boris Kolar: Trinajst

Biolog, ekolog, kolumnist in pisatelj Boris Kolar je bil leta 2009 z romanom Iqball hotel nominiran za nagrado kresnik, potem pa si je vzel dolg izdajateljski odmor.

Jamal Ouariachi: Lakota

Beremo Jamal Ouariachi: Lakota

Za roman nizozemskega pisatelja Jamala Ouariachija Lakota velja paradigma, ki jo je v eni izmed kolumn v devetdesetih letih zapisala Nataša Velikonja: “Vsako pisanje je kulturni dogodek ali slutnja določene senzibilitete.”

Andrej Brvar: Fusnote

Beremo Andrej Brvar: Fusnote

Primerno naslovu, ki ga je svoji deseti pesniški zbirki poiskal Andrej Brvar, s Fusnotami v dobivamo branje knjigo kratkih prozno-pesniških zapisov, okruškov, fragmentov … skratka, pod pregovorno črto zapisanih opomb.

Emanuele Trevi: Nekaj zapisanega

Beremo Emanuele Trevi: Nekaj zapisanega

Prozni kolaž v mešani tehniki Emanueleja Trevija ima naslov Nekaj zapisanega.

Franjo Frančič: Zlatolaska

Beremo Franjo Frančič: Zlatolaska

Franjo Frančič, eden najbolj kritičnih piscev svoje generacije pri nas, se lahko pohvali z več kot petdesetimi knjigami proze, poezije in dramatike.

Miha Kovač: Berem, da se poberem

Beremo Miha Kovač: Berem, da se poberem

V času, ko sta naglica in storilnost bolj cenjeni kot znanje in razgledanost in vse bolj velja prepričanje, da je branje nekaj nekoristno zamudnega, češ saj je vse, kar človek potrebuje, na internetu, je profesor Miha Kovač trdno prepriča o nasprotnem.

Alma Karlin: Daljna ženska

Beremo Alma Karlin: Daljna ženska

Knjigo Alme Karlin Daljna ženska bi bilo žanrsko mogoče imeti za spominsko prozo, v njej pa je tudi kar nekaj prvin kriminalke in odlomkov, v katerih pisateljica prodira v človekovo duševnost.

Maja Vidmar: Pojavi

Beremo Maja Vidmar: Pojavi

Pred petimi leti smo bili v pesniški zbirki Maje Vidmar Minute prednosti priča razpadu subjekta. Ta je razpadel na različne glasove, a prav z razpadom se je šele lahko na novo vzpostavil ter se na novo soočil s svetom in s samim seboj.

Jernej Juren: Ekoton in drugi grehi mladosti

Beremo Jernej Juren: Ekoton in drugi grehi mladosti

Vsaka generacija se na novo izumlja, vsaka prinaša nove odtenke, če že ne tudi prelomov v družbenih praksah. In spolne so, poleg nakupovalnih, ene najboljših kazalnikov sprememb.

Marija Pirjevec: Tržaška branja

Beremo Marija Pirjevec: Tržaška branja

Delo Tržaška branja univerzitetne profesorice in literarne zgodovinarke Marije Pirjevec prinaša zajeten nabor osemnajstih zbranih študij in esejev.

Velibor Čolić: Priročnik za izgnance

Beremo Velibor Čolić: Priročnik za izgnance

Značilen priročnik za pisanje romanov zelo verjetno vsebuje tudi poglavje z naslovom Kako začeti roman, skratka, kakšen naj bo uvodni stavek, odstavek, da bo zgrabil bralko in bralca ter da ju ne bo izpustil do zadnje pike v knjigi.

Uroš Zupan: Sanjska knjiga

Beremo Uroš Zupan: Sanjska knjiga

Pesnik, esejist, prevajalec in urednik Uroš Zupan spada med najplodovitejše ustvarjalce v slovenskem literarnem prostoru. To znova potrjuje z letošnjo bero.

F. H. Naji: Zadnji gozd

Beremo F. H. Naji: Zadnji gozd

Ko smo leta 2015 z romanom Andreja Skubica Igre brez meja menda dobili “prvo slovensko literarno delo o evropski begunski krizi”, kot navaja Petra Vidali, se je zdelo, da je bila izkušnja srečanja z drugim opisana precej površno in liki papirnati.

Patrizia Cavalli: Ti lepi dnevi

Knjižna recenzija Patrizia Cavalli: Ti lepi dnevi

Sodobna italijanska pesnica, filozofinja in prevajalka klasičnih dramskih del Patrizia Cavalli (roj. 1947) je s knjigo Ti lepi dnevi prvič dostopna v slovenščini.

Človek človeku virus in Karantenozofija : razmišljanja o pandemiji

Knjižni recenziji Človek človeku virus in Karantenozofija : razmišljanja o pandemiji

Kratko besedilo mednarodno uveljavljene filozofinje Renate Salecl Človek človeku virus je videti kot esej, vendar ga je zaradi tehtnosti sporočila in sklicevanja na vire, tako spletne kot knjižne, mogoče imeti za študijo.

Aleksander Peršolja: Poklekni in moli bogovom

Beremo Aleksander Peršolja: Poklekni in moli bogovom

Enajsta pesniška zbirka Aleksandra Peršolje Poklekni in moli bogovom je razdeljena v tri sklope: Vračanje, Bil je ocean in Pogreb.

Uroš Zupan: Arheologija sedanjosti

Beremo Uroš Zupan: Arheologija sedanjosti

V zbirki esejev Arheologija sedanjosti se Uroš Zupan z nostalgijo spominja časov, ko je bil svet še obvladljiv, življenjske izbire omejene, knjig malo, bralcev pa veliko.

Stran 1 od 48
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov