Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Beremo - Arhiv

Milan Jesih in Mirko Bratuša: Tudi

Beremo Milan Jesih in Mirko Bratuša: Tudi

14.6.2024

Ali lahko poezija prinaša aluzijo na likovnost? Se ta njena posebnost nanaša na mimezis, torej na oponašanje, posnemanje, predstavljanje narave kot najvišji princip poezije, tako razumljen od Platona dalje? In nasprotno: je lahko likovno delo poezija?

Adriana Kuči: Noč, ko je preplavala reko

Beremo Adriana Kuči: Noč, ko je preplavala reko

12.6.2024

Adriana Kuči, novinarka in pisateljica iz Sarajeva, ki zadnja leta živi in ustvarja v Sloveniji, se v romanu Noč, ko je preplavala reko enako neizprosno, kot je v romanu Ime mi je Sarajevo opisovala vojno, loteva problematike intimnopartnerskega nasilja.

Matic Slapšak: Mračni labirinti

Beremo Matic Slapšak: Mračni labirinti

11.6.2024

Naslov zbirke 15 zgodb Matica Slapšaka Mračni labirinti ne bi mogel bolje, tako zgoščeno in ilustrativno, napovedati značaja njegove prve knjige za odrasle, katere značilnosti so temačnost, zavitost in izgubljanje v prepletanju resničnosti in domišljije.

Édouard Louis: Spremeniti se: metoda

Beremo Édouard Louis: Spremeniti se: metoda

7.6.2024

''Žal mi je'' je ena najpogostejših besednih zvez zadnjega dela francoskega pisatelja Édouarda Louisa, literarne senzacije, ki je pri rosnih 22 letih vzniknil pred desetletjem in doslej objavil pet knjig.

Pino Pograjc: Trepete

Beremo Pino Pograjc: Trepete

5.6.2024

Pograjčeva druga zbirka Trepete se tako po simbolni kot po stilistični plati navezuje na njegovo prvo zbirko Trgetanje. Prvenec je bil odet v črnino, druga zbirka pa je bela knjižica, ki po videzu precej spominja na White album skupine The Beatles.

Jedrt Maležič: Dvoliki

Beremo Jedrt Maležič: Dvoliki

4.6.2024

Po knjigah kratke proze Bojne barve in Težkomentalci, izšlih leta 2016, se pisateljica in prevajalka Jedrt Maležič z dvema ducatoma zgodb v knjigi Dvoliki približuje lastnemu Dekameronu, v prihodnosti najbrž dopolnjenemu še z novo zbirko novelet.

Andrej Blatnik: Knjige na poti

Beremo Andrej Blatnik: Knjige na poti

3.6.2024

Nabor ključnih besed ob predstavitvi zbirke esejev Andreja Blatnika Knjige na poti in drugi eseji bi med drugim navrgel pojme: knjiga, založba, avtor, urednik, branje, prevajanje, honorar, recenzija, knjigarna, nagrada itn.

Nina Kremžar: Opazovalnica

Beremo Nina Kremžar: Opazovalnica

30.5.2024

Nina Kremžar se je leta 2019 s pesmimi predstavila v prvencu Dostop na odprto morje, zdaj pa je izšla še njena prva zbirka kratke proze Opazovalnica.

Marianna Deganutti: Moj jezik v tvojih besedah

Beremo Marianna Deganutti: Moj jezik v tvojih besedah

29.5.2024

Moj jezik v tvojih besedah ali La mia lingua nelle tue parole je naslov dvojezične pesniške zbirke, pesniškega prvenca Marianne Deganutti, ki je izšel pri založbi Mladika v Trstu.

Strip preobrazbe

Beremo Strip preobrazbe

28.5.2024

Tako kot film se tudi slovenski strip pogosteje kot v drugih deželah napaja v literaturi. Kar ni nujno slabo – zakaj bi si namreč risarji morali vsakič sami izmišljati zgodbe, če pa so za razvijanje idej in pripovedništvo poklicani tudi pisatelji?

Tone Rode: Nablus

Beremo Tone Rode: Nablus

23.5.2024

Večsmerna pesnitev Toneta Rodeta Nablus se naslanja na eno ključnih del modernega pesništva, pred dobrimi stotimi leti objavljeno Eliotovo pesnitev Pusta dežela.

Laura Buzeti: Posuj se s pepelom vaših očetov

Beremo Laura Buzeti: Posuj se s pepelom vaših očetov

22.5.2024

Laura Buzeti prihaja iz Bakovcev in je študentka podiplomskega študija psihologije v Mariboru. Roman Posuj se s pepelom vaših očetov je napisala v obdobju karantene in ga popravljala ter dograjevala v letu po epidemiji.

Andrej Ule: O naravi duha

Beremo Andrej Ule: O naravi duha

21.5.2024

Andrej Ule, eden najvidnejših sodobnih slovenskih filozofov, je velik erudit, saj je diplomiral iz tehnične matematike, doktoriral pa s temo iz sodobne logike.

Krištof Dovjak: Razstreljeni soneti ali neobstoječi dnevnik

Beremo Krištof Dovjak: Razstreljeni soneti ali neobstoječi dnevnik

19.5.2024

Pesniška zbirka Krištofa Dovjaka Razstreljeni soneti ali neobstoječi dnevnik se začne v cerkvi na severu Ukrajine ob reki Snov ob meji z Rusijo in je časovno umeščena v vojno med državama.

Salman Rushdie: Nož

Beremo Salman Rushdie: Nož

17.5.2024

"Tudi pome je prihajala smrt, vendar se mi ni zdela prav nič mogočna. Če kaj, se mi je zdela anahronistična," zapiše Salman Rushdie v svoji najnovejši knjigi Nož o trenutku, ko se mu je približeval atentator z nožem v roki.

Štefan Kardoš: Stric Geza pripoveduje

Beremo Štefan Kardoš: Stric Geza pripoveduje

16.5.2024

Stric Geza pripoveduje je že tretja pripoved prekmurskega ustvarjalca Štefana Kardoša, v knjižni zbirki Med Muro in Rabo.

Tereza Vuk: Zakaj ima moj hudič krila

Beremo Tereza Vuk: Zakaj ima moj hudič krila

15.5.2024

Založbino spletno oglaševanje romana Tereze Vuk Zakaj ima moj hudič krila se začne z uvodnim stavkom, da njegova avtorica nima življenjepisa

Hilary Mantel: Pripeljite obtožence

Beremo Hilary Mantel: Pripeljite obtožence

13.5.2024

Osrednji del triptiha o Thomasu Cromwellu in Tudorjih v 16. stoletju je v literarno-uživaškem smislu nadgradnja prvega romana Wolf Hall.

Vesna Liponik: Jabk

Beremo Vesna Liponik: Jabk

8.5.2024

Drugo pesniško zbirko pesnice in aktivistke Vesne Liponik precej natančno označuje kompakten in luciden spremni zapis Varje Balžalorsky Antić:

Vlado Žabot: Gral

Beremo Vlado Žabot: Gral

7.5.2024

Gral Vlada Žabota je roman, za katerega je ena najbolj ključnih besed primež. Odvija se v močvirju, v katerem peščica vojakov biva v nekem liminalnem prostoru med ujetništvom in zagozdenostjo v neznanem jim delu sveta.

Stran 1 od 81
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov