Besedilo dopolnjujejo ilustracije priznanih umetnikov. Foto: RTV Slo
Besedilo dopolnjujejo ilustracije priznanih umetnikov. Foto: RTV Slo

Pogašeni zmaj je zbirka petnajstih pravljic, ki so na papir prihitele izpod peresa vse bolj uveljavljene slovenske pravljičarke Bine Štampe Žmavc, knjiga pa je opremljena tudi z barvnimi ilustracijami Daniela Demšarja, Kamile Volčanšek, poljskega umetnika Jozefa Wilkona, španskega ilustratorja Arcadia Lobata in nemških slikarjev Ingrid ter Dietra Schuberta.

Kje pa se vse skupaj začne? Na začetku, seveda. In ta začetek v pravljici je ... pri čarobnih besedah. Tako v prvi pravljici izvemo, da sta nekoč živela čarovnica Abra in čarovnik Kadabra. Ravno tako je naneslo, da sta se nekoč srečala v mestu Čarambul in njuno srečanje je v vsem svetu coprnije pustil velike posledice, med katerimi je danes dobro znana čarobna beseda abrakadabra.

Avtorica nas prek domiselnih zgodb, v katerih nastopajo junaki, ki bralce popeljejo na razmišljujočo pravljično dogodivščino, popelje od pekarne za peko predolgih piškotov do čudovite novoletne noči v prodajalni, ki prodaja samo zastonj. Med drugim v naslovni pravljici knjige lahko izveste, kaj narediti z zmajem, ki na sodišču zahteva rehabilitacijo oziroma postopek za ponovno pridobitev zmajskega ugleda, v naslednjih pa več o pošastki Katki, ki ni mogla iti po stopinjah matere Pohrustlje II. in očeta Lomastislava IV., mucku Mustafi in pikapolonici Tini, medvedkoma Jedku in Tacu, ognjenemu duhcu Luki, neučakanem Poldku ...

Zgodbe Bine Štampe Žmavc na prijazen in bralcu nemoteč način spregovorijo tudi o temah, ki niso namenjene samo malim bralcem. Med vrsticami in v njih tako lahko preberemo tudi več o drugačnosti, nestrpnosti, avtorica postavi ogledalo družbi, ki hoče vse takoj in v prevelikih količinah, vendar pa ne pridiga, ampak nas enostavno postavi v tipizirano situacijo, v kateri so te napake še toliko bolj očitne, in pokaže, da gre tudi drugače. Z deljenjem, prijaznostjo, razumevanjem.

Slikanica Pogašeni zmaj bo zadovoljila tudi najzahtevnejše okuse in bralce prepričala, da zmaji niso le pod vprašaji, ampak zmaji so - v resnici.