Po Temzi in malo naokoli v slogu visoke družbe. Foto: RTV SLO
Po Temzi in malo naokoli v slogu visoke družbe. Foto: RTV SLO

Delo z nenavadnim naslovom Trije možje v čolnu, da o psu niti ne govorimo je pripoved o treh prijateljih, Georgeu, Harrisu in J.-ju (začetnica označuje avtorja), ki se podajo na križarjenje po Temzi. Štirinajst dni veslanja naj bi jim utrdilo zdravje, bolj kot nabiranje kondicije in občudovanje narave ob poti pa tri mladeniče skrbi, da bi bili na reki videti kar najbolj elegantno in da bi bili dobri predstavniki sodobne britanske mlade generacije.


Prvotni načrti o potovanju s preprostim čolničkom, ki bi ga družba vsak večer sklenila s skromno večerjo v prijaznem zavetju obrežnega drevja, so se kaj hitro spremenili v megalomansko potovanje z vrsto najimenitnejših jedi in z razmišljanjem o tem, kako bi lahko z najmanjšo porabo energije veslali učinkovito, pa bi še vedno pri tem ohranili podobo rahlo zanemarjene elegance (takšna eleganca je namreč prirojena le potomcem odličnih družin), ki je bila tedaj med mladimi zadnji modni hit.

Jerome Klapka Jerome je sprva nameraval napisati običajen turistični vodnik po "materi britanskih rek" Temzi, ki je konec 19.stoletja (knjiga je izšla leta 1889) kar vrvela od navdušenih veslačev, ki so britanski nacionalni šport veslanje vzpostavili kot neizbežen element vsakega dobrega dopusta.

Delo ni le zbirka zabavnih anekdot, ampak je tudi prikrita kritika z videzom obsedene britanske mladine. Tudi iz običajnega nakupa novih zalog hrane za nadaljnjo pot je bilo treba narediti pravi teater; plemeniti teater, se razume. Ko so junaki odhajali iz obrečnega mesteca Marlow, se jim je posrečil še posebno veličasten odhod, misel na katerega jim je še dolgo razveseljevala srce: "Ko smo končali, smo imeli za seboj lepo zbirko trgovskih vajencev s košarami, ki so nam sledili, kakor nam je srce poželelo; in naš zadnji spust po sredini glavne ulice je moral biti najimenitnejši prizor, ki ga je Marlow videl leta nazaj. Sprevod je korakal v takemle redu: Montmorency s palico. Dva zanikrna cucka, Montmorencyjeva prijatelja. George s plašči in odejami in kratko pipo v ustih. Harris, ki je nosil v eni roki napihnjen kovček, v drugi pa steklenico limonade in se trudil hoditi lahkotno in elegantno.

Zelenjadarjev in pekov vajenec s košarama. Hotelski sluga s popotno košaro. Slaščičarjev vajenec s košaro. Špeceristov vajenec s košaro. Dolgodlak pes. Vajenec iz sirarne s košaro. Nosač s torbo. Nosačev najboljši prijatelj z rokami v žepih in kratko glinasto pipo v ustih. Vajenec prodajalca sadja s košaro. Jaz s tremi klobuki in parom škornjev; delal sem se, kakor da tega ne vem: Šest fantičkov in štirje potepinski psi."

Potovanje po slikovitih krajih med Kingstonom in Oxfordom spremljajo tudi duhovite anekdote iz britanske zgodovine, ki nič kaj spoštljivo ne pripovedujejo o gosposkih prednikih sedanje kraljevske družine, Klapka Jerome pa ne pozabi omeniti tudi nekaj prav posebnih navad britanskih turistov, kot je prav neverjetno zanimanje za stare grobove. Brez poštenega ogleda pokopališča ne more miniti prav noben obisk tujega mesta.

Da je zgodba predhodnica sodobnih humorističnih serij dokazujejo tudi posrečeni vložki črnega humorja, ki se jih ne bi sramoval izustiti tudi slavni Črni Gad. Tako glavni junak prav slikovito opiše truplo, na katerega so prijatelji naleteli med veslanjem in za katerega se kasneje izkaže, da je pripadal zgarani materi, ki jo je puritanska družba zavrgla zaradi prešuštvovanja: "Bilo je žensko truplo. Zelo lahkotno je ležalo na vodi in njegov obraz je bil nežen in miren. Lep ni bil; za to je bil videti prezgodaj ostarel, presuh in upadel; bil pa je kljub pečatu stiske in revščine blag in ljubezniv in na njem je bil tisti izraz spokojnega miru, kakršen se včasih zariše na obrazu bolnika, ko ga bolečina nazadnje zapusti."

Prebiranje knjige vam ne bo ukradlo več kot enega popoldneva, ob koncu katerega pa se boste lahko pohvalili z zaradi sunkovitega in intenzivnega smeha za odtenek bolj krepkimi trebušnimi mišicami ter s kančkom dodatnega znanja iz zgodovine imenitnega britanskega naroda in njegovih potovalnih navad.