Kako najti smisel življenja? Foto:
Kako najti smisel življenja? Foto:

Srednješolka Nadine si je končno opomogla po koncu prve velike ljubezni, ko ji pismo nekdanjega fanta Floriana na glavo obrne ves njen svet. Nadine, okužen sem z virusom HIV, testiraj se tudi ti, ji sporoča v pismu, zaradi katerega njeno življenje nikoli več ne bo enako.

Zgodba Marliese Arold je sicer napisana za otroke in mlade, a bi jo morali kot obvezno branje predpisati vsem, ki so trdno prepričani, da so okuženi z virusom HIV, in tistim, ki so za aidsom že zboleli. V knjigi spoznamo Nadine, ki se ni nikoli drogirala, ki trenira, živi zdravo in ki je imela spolne odnose le z enim fantom, s katerim sta se na ta dogodek skrbno pripravila. S fantom, ki prav tako kot Nadine ni živel tvegano, le smolo je imel, da so mu pri operaciji po prometni nesreči, ki jo je doživel, pomagali z okuženo krvjo.

Nadine je nad pismom sprva le ogorčena in noče na testiranje, ko pa gre, izve kruto resnico - okužena je tudi sama. Njen odziv je verjetno podoben odzivu večine, ki so prav tako prejeli novico, ki jo mnogi dojemajo kot obsodbo na smrt. V življenju ne vidi več smisla. Čemu sploh hoditi v šolo, če lahko čez deset let že umre, čemu se truditi, zakaj se ukvarjati s športom in trenirati odbojko, če bo kljub zdravemu življenju mlada umrla? Muči jo tudi vprašanje, če bo sploh kdaj še imela fanta in kdo bi se bil pripravljen zbližati z njo, če ga lahko ljubezen z njo spravi v smrtno nevarnost. Novico je treba sporočiti staršem in - komu še? Kdo ima še pravico vedeti?

Aroldova piše povsem realno in prav zato se bralci tako zlahka vživijo v svet mlade tragične junakinje, ki tragična nikakor noče ostati. Po začetnem šoku se ob veliki pomoči staršev začne spet postavljati na noge, pri tem pa ji pomagajo tudi v posvetovalnici za ljudi, okužene z virusom HIV. Prav njihova pomoč ji pomaga, da premaga predsodke, nerazumevanje in obsojanja nekaterih sošolk in drugih znancev. In Nadine je vedno bolj odločena - živeti hočem!

Sklep, zaradi katerega lahko mlado dekle le občudujemo v delu, zaradi katerega bo mogoče vsaj kak bralec bolj strpen do "drugačnih".