Na razstavi, ki so jo pripravili slovenski državni muzeji, izpostavljajo trenutke, ki so
Na razstavi, ki so jo pripravili slovenski državni muzeji, izpostavljajo trenutke, ki so "bistveno zaznamovali naših zadnjih 30 let." Foto: SEM

Razstavo, ki jo odpirajo danes, so slovenski državni muzeji pripravili ob 30-letnici samostojnosti Slovenije.

Na razstavi se predstavljajo Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, SEM, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Slovenska kinoteka, Prirodoslovni muzej Slovenije, Muzej krščanstva na Slovenskem, Slovenski šolski muzej, Vojaški muzej Slovenske vojske, Tehniški muzej Slovenije ter Slovenski gledališki inštitut - Gledališki muzej (SLOGI).

Direktorica SLOGI Mojca Jan Zoran je v uvodniku razstave zapisala, da je "30 let doba, ko sodobnost postane tradicija, sedanjost dediščina, jutri včeraj".

Sorodna novica Muzeji kot aktivni člen sprememb ponujajo tudi premislek o odnosu do skupnosti

Spomnila je, se je pred 30 leti "rodila samostojna Slovenija in danes je bil za mnoge odmaknjen v mikavno prihodnost, muzeji smo bili 30 let mlajši ... 30 let – celotno življenje, obdobje rasti in razvoja, trenutek zrelosti, lahko zgolj utrinek v trajanju". Občutje časa je po njenih besedah relativno, saj državni muzeji v letu, ko praznujejo 30. rojstni dan države, obenem praznujejo tudi 200. obletnico rojstva prvega muzeja na Slovenskem.

"Dediščina je porok za samozavestno prihodnost"
"Zato je za nas teh 30 let obdobje zorenja ter trenutek, ko se zazremo nazaj in pogledamo naprej,"
je pojasnila. Na razstavi, ki so jo pripravili slovenski državni muzeji, tako poudarjajo trenutke, ki so bistveno zaznamovali "naših zadnjih 30 let. Zaradi njih smo rasli, se razvijali, postajali samozavestnejši in dostopnejši. Z njimi smo širili in ohranjali spomin preteklosti za nas, za naše starše in zanamce. V muzejih domuje dediščina. In ta dediščina je porok za samozavestno prihodnost posameznika in skupnosti," še piše Mojca Jan Zoran.

Danes tam poteka tudi neformalno srečanje direktorjev sodelujočih muzejev, so še sporočili iz SEM.

Razstava bo odprta do septembra.

Trenutki v času