Potovalni likalnik iz 60. let minulega stoletja. Foto: Televizija Slovenija
Potovalni likalnik iz 60. let minulega stoletja. Foto: Televizija Slovenija

Mariborski muzej je z družbo ZEOS ob svetovnem dnevu voda zagnal akcijo Stari aparati za prihodnost, s katero so pozvali ljudi, naj male gospodinjske aparate, ki ne služijo več svojemu namenu, prinesejo v muzej, da lahko tam zaživijo v novi vlogi.

Nabralo se je tudi veliko stacionarnih in mobilnih telefonskih aparatov. Foto: Televizija Slovenija
Nabralo se je tudi veliko stacionarnih in mobilnih telefonskih aparatov. Foto: Televizija Slovenija

Kavni mlinčki, brivniki, telefoni, gospodinjski mešalniki ...
Zbirali so male gospodinjske aparate iz bližnje in daljne preteklosti, ki so zanimivi za uvrstitev v muzejske zbirke, pa tudi druge odpadne aparate, sijalke in baterije. Nabralo se je veliko kavnih mlinčkov, brivskih aparatov, stacionarnih in mobilnih telefonskih aparatov, gospodinjskih mešalnikov.

Z akcijo želijo seznanjati javnost o pravilnem ravnanju s starimi aparati, odpadnimi sijalkami in baterijami.

"Tudi napačno odloženi e-odpadki, predvsem stare baterije in sijalke, ki vsebujejo težke kovine, imajo velik negativen vpliv na naše okolje, med drugim tudi na podtalnico. Zato je zelo pomembno, da tovrstne odpadke ločeno zbiramo in jih oddamo na pravilna zbirna mesta, saj s tem omogočimo pravilno nadaljnjo obdelavo," so ob tem poudarili organizatorji akcije.

Kam sicer z odpadno elektroniko, sijalkami in baterijami?

Tovrstne odpadke se oddaja v zeleno-sive ulične zbiralnike, ki so postavljeni na nekaterih ekootokih po Sloveniji, med drugim tudi v Mariboru in okoliških občinah. Prav tako jih je mogoče odložiti v zelene kote v nekaterih tehničnih trgovinah oz. v druge priložnostne zabojčke, ki jih imajo pri blagajnah teh trgovin, občasno pa tudi v sklopu premičnega zbiranja tovrstnih odpadkov, ki je organiziran skupaj s krajevnim izvajalcem javne službe za ravnanje z odpadki. Po Sloveniji je na voljo tudi veliko število zbirnih centrov, ki sprejemajo tudi druge vrste odpadkov.

Nives Cvikl iz Pokrajinskega muzeja Maribor pravi, da ti predmeti že dobivajo neko muzejsko vrednost. Foto: Radio Maribor
Nives Cvikl iz Pokrajinskega muzeja Maribor pravi, da ti predmeti že dobivajo neko muzejsko vrednost. Foto: Radio Maribor

S predmeti pridejo tudi zgodbe
V muzeju so izmed vseh prinesenih kosov izbrali 40 najstarejših in najzanimivejših malih gospodinjskih aparatov, ki so zanimivi za muzejsko zbirko. Tri najbolj zanimive – v uvodu navedeni moški brivnik, potovalni likalnik in glasbeni center ‒ so tudi nagradili. Preostanek prinesenega so v družbi ZEOS oddali v okolju primerno obdelavo.

"Tako smo s skupnimi močmi dodali svoj prispevek k čistejši naravi," so sporočili v petek ob zaključku akcije. "Darovalci so skupaj s predmeti muzeju zaupali tudi zgodbe, vezane na te predmete, in jim s tem dali še dodatno vrednost," pa pojasnjujejo v muzeju, ob tem pa dodajajo, da je bil odziv dober, saj so prejeli lepo število zanimivih predmetov.

"Predmeti, ki smo jih mogoče uporabljali pred desetimi leti, so danes tehnološko povsem zastareli in dobivajo že neko muzejsko vrednost, ker se ne uporabljajo več," pa je za Televizijo Slovenija povedala Nives Cvikl iz Pokrajinskega muzeja Maribor.

MARIBORSKI MUZEJ ZBIRA STARE GOSPODINJSKE APARATE