O odkritju so arheologi poročali v televizijski oddaji Izgubljeno bogastvo Egipta na National Geographicu. Foto: CNN
O odkritju so arheologi poročali v televizijski oddaji Izgubljeno bogastvo Egipta na National Geographicu. Foto: CNN

Tempelj iz sredine 25. stoletja pred našim štetjem so odkrili pod nekim drugim templjem v Abu Gurabu, ki je nekaj več kot deset kilometrov oddaljen od Kaira.

"Arheologi so v 19. stoletju izkopali le majhen del teh opek iz blata pod kamnitim templjem Njuserra, sklepali so, da je bila to le predhodna gradnja istega templja," je za CNN Travel povedal egiptolog in profesor z univerze v Varšavi Massimiliano Nuzzolo. "Naše ugotovitve pa kažejo, da je to popolnoma drug objekt, nastal pred Njuserro."

Arheologi so namreč leta 1898 med izkopavanjem odkrili sončni tempelj Njuserre, znanega tudi kot Nuserre ali Njuserre, iz obdobja pete dinastije, ko je med letoma 2400 in 2370 pred našim štetjem vladal šesti kralj oziroma faraon.

Med izjemnimi najdbami tudi neodprte posode s pivom

Med izjemnimi najdbami so zamaški za posodo z vgraviranimi imeni kraljev, ki so vladali še pred Njuserro, pa tudi dva podstavka stebrov, ki so bili nekoč del vhodnega portika iz apnenca.

Prvotna zasnova je bila v celoti narejena iz opek iz blata, je dejal Nuzzolo, čigar ekipa je odkrila več ducatov neodprtih posod s pivom. Nekatere posode so napolnjene z obrednim blatom, ki so ga uporabljali pri posebnih verskih obredih. Lončevina datira v sredino 25. stoletja pred našim štetjem, kar je generacija ali dve pred kraljem Njuserro.

Kdo in zakaj je hotel templje izbrisati z obličja Zemlje?

Profesor Nuzzolo je še poudaril, da je bil izgubljeni tempelj impresiven v svoji velikosti, vendar ga je dal Njuserra uničiti, saj je na njem zgradil svoj sončni tempelj, poroča CNN Travel. Čeprav je bil tempelj posvečen bogu sonca Raju, pa je Njuserra svoje vladanje ustoličil ravno na osnovi tega templja, saj se je predstavljal kot edini bog Sonca na Zemlji. "Edini namen templja je bil torej ustoličenje živečega kralja."

Zgodovinski viri navajajo, da naj bi bilo skupno zgrajenih šest sončnih templjev, do zdaj sta bila odkrita le dva. Na podlagi novega odkritja pa so arheologi prepričani, da je večina teh templjev zgrajena v okolici Abu Guraba.

Pri novem odkritju pa je zanimivo to, da je zgrajen iz opek iz blata – egipčanski kralji so templje namreč gradili oziroma zgradili na novo iz kamenja. "Po navadi je bilo tako, da so faraoni iz neznanega razloga in v naglici zgradili templje iz opek iz blata, a z elementi iz kamna (…) Zelo mogoče je, da je tudi nekaj še neodkritih sončnih templjev, zgrajenih iz te mešanice materialov."

Ekipa upa, da bo ugotovila, kateri faraon je postavil prvotni tempelj, pa tudi, da bi izvedeli še kaj več o življenju v takratnem času. Izkopavanje je skupna naloga univerze v Neaplju L'Orientale in poljske akademije znanosti.