Arheologi so izkopali celotno mesto. Foto: EPA
Arheologi so izkopali celotno mesto. Foto: EPA

Mesto je bilo zgrajeno pred več kot 3400 leti v obdobju vladanja Amenhotepa III., enega od najvplivnejših faraonov, je v četrtek bistvene podatke o izjemnem odkritju pojasnil Zaji Havas, nekdanji minister za starine in vodja skupine arheologov, ki je odkrila mesto.

Kot je pojasnil, je ekipa septembra začela iskati tempelj med templjema Ramzesa III. in Amenhotepa III. v bližini Luksorja, približno 500 kilometrov južno od prestolnice Kairo. Po Havasovih besedah so sicer izgubljeno mesto v preteklosti že iskale številne tuje odprave, a zaman.

Od opek do dobro ohranjenega mesta

Po nekaj tednih izkopavanj so v blatu našli formacije iz opek, in sicer v vseh smereh. Tako so se dokopali do dobro ohranjenega mesta s skoraj popolnoma ohranjenimi zidovi in sobami, polnimi predmetov za vsakdanje življenje, med njimi so bili prstani, obarvane lončene posode in opeke iz blata, v katere je bil odtisnjen pečat Amenhotepa III. Našli so več tisoč različnih kipov, pa tudi večje število pečic in peči za pihanje stekla. "Ulice mesta so polne hiš, nekatere imajo trimetrske zidove," je dejal Havas. "To je zelo pomembno odkritje," je dejal Peter Lacovara, direktor sklada za egiptovsko dediščino in arheologijo s sedežem v ZDA, in ob tem potegnil vzporednico s Pompeji. "Gre za neke vrste egiptovske Pompeje in to kaže na kritično potrebo po zaščiti tega območja kot arheološkega parka."

Mesto se je razprostiralo na velikem območju, med drugim naj bi vsebovalo tudi tri palače Amenhotepa III., v njem pa je bilo tudi administrativno in industrijsko središče imperija, je še pojasnil Havas. Mesto je po navedbah arheologov živelo naprej tudi še v času Tutankamona in Aja. Najdbo so v sporočilu za javnost opisali kot "največje starodavno mesto v Egiptu".

Profesorica za egiptovsko umetnost in arheologinja Betsy Bryan z Univerze Johnsa Hopkinsa v Baltimoru v ZDA je najdbo opisala kot "drugo najpomembnejše arheološko odkritje po Tutankamonovi grobnici", APF navaja izjavo za javnost.

Našli so različne predmete. Foto: EPA
Našli so različne predmete. Foto: EPA

"Odkrili smo veliko in dobro ohranjeno mesto s skoraj popolnoma ohranjenimi zidovi in s prostori, v katerih smo naleteli na orodja, ki so jih uporabljali v vsakdanjem življenju," je povedal Havas.

Čas Amenhotepa III. sinonim za blaginjo in umetniški sijaj

Amenhotep III., znan tudi kot Amenhotep Veličastni, je bil deveti faraon 18. dinastije. Njegova vladavina je bila obdobje izjemne blaginje in umetniškega sijaja, v katerem je Egipt dosegel vrhunec svoje umetniške in mednarodne moči. Po smrti, verjetno v 39. letu svojega vladanja, ga je nasledil sin Amenhotep IV., ki se je pozneje preimenoval v Ehnatona.

Kot arheološka ekipa še navaja v sporočilu za javnost, so arheološke plasti ostale nedotaknjene, mesto se je ohranilo takšno, kot so ga zapustili starodavni prebivalci. Po besedah Betsy Bryan bo tako mesto "omogočilo edinstven vpogled v življenje starih Egipčanov v času največjega bogastva kraljestva".

Ekipa pričakuje, da bodo nadaljnja izkopavanja razkrila še druge pomembne najdbe. Kot so še sporočili, so naleteli tudi na skupine grobnic, do katerih je dostop po stopnicah, vklesanih v skalo, podobno kot v Dolini kraljev. Obetajo si, da so nedotaknjene in da bodo razkrile številne zaklade.