Najdbe na istem mestu kažejo, da so jih požrle kamenodobne hijene. Poleg ostankov neandertalcev so našli še kosti hijen, slonov in nosorogov.

Odkritje v jami Guattari na obalnem območju med Rimom in Neapljem. Foto: Italijansko ministrstvo za kulturo
Odkritje v jami Guattari na obalnem območju med Rimom in Neapljem. Foto: Italijansko ministrstvo za kulturo

Eno najbolje ohranjenih lobanj neandertalca so našli leta 1939 v jami Guattari v obalnem mestu San Felice Circeo južno od Rima. Takrat se je porodila teorija, da so se neandertalci posluževali obrednega kanibalizma in da so pojedli možgane svojih žrtev, poroča spletni portal Art Daily.

Sorodna novica "Izjemno odkritje": v jami v Italiji odkrili fosilne ostanke devetih neandertalcev

V soboto pa so strokovnjaki predstavili ostanke še devetih neandertalcev z istega najdišča, ki naj bi dokazovali, da so jih pojedle kamenodobne hijene.

Po pisanju spletnega portala bodo ostanki neandertalcev različnih spolov in starosti, že davno izumrlih hijen, slonov in nosorogov ter turov, predhodnikov domačega goveda, strokovnjakom med drugim ponudili nov vpogled v prehrano neandertalcev. Po besedah antropologa Maura Rubinija lahko okostja razkrijejo marsikaj: njihovo starost, spol, višino, genom, s čim so se prehranjevali, kakšne so imeli bolezni, pa tudi koliko so hodili in celo ali so se zabavali. Eden od neandertalcev iz jame je živel pred od 90.000 do 100.000 leti, osem okostij pa naj bi bilo starih od 50.000 do 65.000 let, navaja Art Daily.

Jamo, ki jo je v davni preteklosti zasul plaz, zaradi česar je bila njena vsebina dobro zapečatena, je februarja 1939 po naključju odkrila skupina delavcev. Kmalu po njihovem odkritju je lokacijo obiskal italijanski paleontolog Albert Carlo Blanc in odkril osupljivo najdbo – dobro ohranjeno lobanjo neandertalca.

Lobanja, najdena pred 82 leti, ima na sencih veliko luknjo, na podlagi katere je paleontolog Alberto Carlo Blanc dobil idejo o obrednem kanibalizmu. Na najdišču od oktobra 2019 deluje multidisciplinarna ekipa, ki je odkrila več sto živalskih kosti, ki so jih obglodale hijene – kamenodobni predniki današnjih mesojedcev. Po besedah profesorja arheologije Maria Rolfa naj bi hijene jamo uporabljale kot kraj za shranjevanje hrane.

"Resničnost je banalnejša"
Kaže, da so se lotile tudi neandertalcev, saj so v eni od pred kratkim odkritih lobanj zasledili luknjo, podobno tisti v lobanji iz leta 1939. Odkritje je ovrglo Blancove domneve o kanibalizmu in obredih.

"Resničnost je banalnejša," je dejal Rolfo in dodal, da so hijene rade glodale kosti in verjetno tudi naredile luknjo v lobanjo. Kot še piše spletni portal, pa ni jasno, ali jo hijene tudi ubile nendertalce ali so umrli iz drugih razlogov in so se jih lotile šele potem, ko so bili že mrtvi.

Neandertalci so v Evropi izumrli pred 40.000 leti. Njihove kosti so našli v Evropi in zahodni Aziji, od Španije pa do Sibirije. Vendar je odkritje toliko okostij na enem mestu velika redkost, je povedal arheolog Francesco Di Mario.