Med "večjimi odkritji" skupine arheologov, ki jo je vodil egiptolog Zahi Havas, je tudi več kot petdeset sarkofagov, poroča Guardian.

Leseni sarkofagi, ki so jih odkrili v bližini piramide, kjer je pokopan kralj Teti. Foto: EPA
Leseni sarkofagi, ki so jih odkrili v bližini piramide, kjer je pokopan kralj Teti. Foto: EPA

Leseni sarkofagi, ki segajo v obdobje novega kraljestva – med 16. in 11. stoletjem pred našim štetjem – so ležali v 52 pokopaliških jaških, ki so se nahajali na globini od deset do dvanajst metrov.

V zadnjih letih se lotevajo intenzivnih izkopavanj v Sakari, kjer je bila stopničasta piramida Djoserja, ena najzgodnejših v starem Egiptu.

Piramide, samostani in pokopališča
Sakara, v kateri je bilo več kot ducat piramid, starodavnih samostanov in živalskih pokopališč, je bila velika nekropola starodavne egiptovske prestolnice Memfis, ki je uvrščena v svetovno dediščino Unesca.

Havas je za Guardian povedal tudi, da bi najnovejša odkritja lahko osvetlila zgodovino Sakare v času novega kraljestva. Najdba je bila odkrita v bližini piramide, kjer je pokopan faraon Teti, prvi faraon šeste dinastije starega kraljestva. Zdaj so našli tudi pogrebni tempelj faraonke Naert, žene faraona Tetija, pa tudi tri skladišča iz opeke.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zapečatene lesene krste, ki so jih odkrili ob kipih starodavnih božanstev, so stare več kot 2500 let in so pripadale najvišjim uradnikom poznega obdobja in ptolemajskega obdobja starega Egipta. Minister za starine in turizem Khaled Al Anani je že pred časom napovedal, da "Sakara še ni razkrila vseh svojih vsebin".

Načrti za Veliki egipčanski muzej
V Egiptu upajo, da bodo arheološka odkritja spodbudila turizem, ta sektor je bil v zadnjih letih deležen več pretresov – od vstaj leta 2011 do trenutne epidemije. Pozneje letos nameravajo v Gizi odpreti nov muzej, ki se bo imenoval Veliki egipčanski muzej, še poroča Guardian.