Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Tarča: S predsedniki strank o usklajevanju pokojnin

Dediščina - Arhiv

Vlada je sprejela strategijo kulturne dediščine 2020–2023

Na današnji seji je vlada sprejela strategijo kulturne dediščine za obdobje 2020–2023, ki jo Slovenija prvič sprejema kot samostojen dokument.

Belgijski karneval, deležen očitkov antisemitizma, želi odstranitev z Unescovega seznama

Iz belgijskega mesta Aalst, ki slovi po svoji pustni paradi, so sporočili, da so se pripravljeni umakniti z Unescovega seznama svetovne dediščine, potem ko je bil njihov dogodek deležen kritik zaradi uporabe domnevno antisemitskih podob.

Portret razcvetelega mariborskega meščanstva 19. stoletja

"Portret meščanstva je neke vrste kombinacija razsvetljenskih idealov, ki so se vzpostavljali ob koncu 17. in 18. stoletja, in meščanstvo prav v 19. stoletju doživi svoj popolni razcvet, ki se kaže na različnih področjih."

V Kopru se obeta petletno slavje 1.500-letnice mesta

Potem ko so se pred kratkim v Kopru spominjali 500-letnice enega najslavnejših slikarjev, ki so v mestu pustili pečat, se bodo kmalu vrnili še dlje v zgodovino – v leto 524, ki ga povezujejo z nastankom Kopra, "kot ga poznamo danes".

"V teh zaostrenih pogojih smo darovalcem pisne dediščine zelo hvaležni"

V Narodni in univerzitetni knjižnici se s podelitvijo Trubarjevih priznanj tradicionalno zahvaljujejo za skrb za knjižno dediščino. Priznanji prejmeta Miklavž Komelj in Anton Janko, zahvalne listine pa 14 darovalcev zapuščin.

Nemčija vrnila posmrtne ostanke 45 avstralskih staroselcev

V etnološkem muzeju Grassi v Leipzigu so se odločili vrniti posmrtne ostanke 45 avstralskih staroselcev, ki so bili ukradeni med ropanjem grobov ali pa je šlo za žrtve nasilja.

Kraja v berlinskem muzeju nekdanje tajne policije Stasi

"Ne gre za velike zaklade. Smo zgodovinski muzej in ne pričakujemo, da bodo ljudje vlamljali vanj," pravi Jörg Drieselmann, direktor muzeja tajne policije Stasi, ki je delovala v nekdanji Nemški demokratični republiki (NDR).

V Egiptu odkrili 3.500 let stare živopisno poslikane lesene sarkofage

Skupina francoskih arheologov je v nekropoli Asasif v egiptovskem mestu Luksor odkrila tri lesene sarkofage, na katerih so napisi v hieroglifih in ki se jih še drži izvorna barva. V odkritih sarkofagih so pokopani en moški in dve ženski.

"Najstarejša zgodovina naših krajev je še kako vredna obeležbe"

Znamenita neandertalčeva piščal iz Divjih bab že dolgo domuje v Narodnem muzeju Slovenije, zdaj pa je ta najbolj znana in najbolj preučevana slovenska arheološka najdba dobila novo umestitev.

Zgodovinski arhiv Ljubljana mora po 122 letih zapustiti prostore v središču mesta

Mestna občina Ljubljana je Zgodovinskemu arhivu Ljubljana (ZAL) odpovedala najemno pogodbo za uporabo prostorov, ki jih morajo zapustiti do junija 2020.

"Zapiranje knjižnice INZ-ja je za preučevanje novejše zgodovine katastrofalno"

Na napoved o zaprtju vrat knjižnice Inštituta za novejšo zgodovino (INZ) za zunanje uporabnike se je v odprtem pismu odzval tudi Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Laboratorij, ki bo iz Ptuja naredil arheološko središče Slovenije?

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je na Ptuju odprl laboratorij za karakterizacijo in obravnavo arheoloških materialov.

Tretjič na pot po slovenskih mestnih promenadah

V dokumentarni seriji, ki nastaja v Izobraževalnem programu TV Slovenija, so že predstavili Ptuj, Škofjo Loko, Ribnico, Izolo, Ljubljano, Rogatec, Radovljico in Metliko, v tretji sezoni pa jim bodo dodali še Kamnik, Piran, Maribor in Novo mesto.

Za obnovo antične Palmire bo potrebna politična odločitev

"Škoda je ogromna, a ne tako huda, kot se je sprva zdelo s fotografij. Starodavni način gradnje z velikimi kamnitimi bloki je zelo trden, tako da zdaj templji zgledajo, kot da jih je uničil potres," glede Palmire ugotavlja arhitekt Maksim Atajants.

Med množico živalskih mumij tudi dva levja mladiča

Egiptovsko ministrstvo za starine je razkrilo podrobnosti o pred kratkim odkritih živalskih mumijah, med katerimi sta dva mumificirana levja mladiča, pa tudi več krokodilov, ptic in mačk.

Milijon evrov za Biblijo iz Gutenbergove tiskarne

Na dražbi hiše Ketterer Kunst v Hamburgu so za milijon evrov prodali izvod Biblije, ki je bil natisnjen v znameniti tiskarni Johannesa Gutenberga v Mainzu. Kot navajajo pri tej dražbeni hiši, gre za doslej najdražjo Biblijo, prodano na dražbi v Nemčiji.

Starorimska kuhinja ali časi, ko so ob jedi redno pili vino, pomešano z vodo

Starorimska kuhinja se je v podobni ali nekoliko preoblikovani obliki ohranila vse do danes.

Film o Juriju Kraigherju – Žoretu, pilotu, ki je preletel stoletja

Jurija Kraigherja – Žoreta je letalo popeljalo čez marsikatero polje, številne dogodivščine, čudovite pokrajine in pretresljive prizore.

Roparji iz muzeja v Dresdnu odnesli del "neprecenljive" baročne zbirke

Roparji so v ponedeljek zjutraj vdrli v zgodovinski del zakladnice muzeja v Dresdnu, ki hrani eno izmed največjih in najbolje ohranjenih zbirk baročnih dragocenosti v Evropi.

Restavriranje Michelangelove marmorne pieta pred očmi firenške javnosti

Michelangelova marmorna skulptura, naslovljena Polaganje v grob, ki jo hranijo v firenškem stolniškem muzeju (Museo dell'Opera del Duomo), bo deležna restavratorskih del, ki jih bodo lahko obiskovalci muzeja v celoti spremljali v živo.