Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Dediščina - Arhiv

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...

V Egiptu prvič obnavljajo zlato Tutankamonovo krsto

Konservatorji so v Egiptu začeli postopek restavracije Tutankamonove zlate krste. To bo prva obnova krste mladega faraona, vse odkar je Howard Carter leta 1922 grobnico odkril.

Bo imel notredamski zvonik po obnovi sodoben dizajn?

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo glede na nov zakon morda le uspel s svojim spornim načrtom – notredamski zvonik po katastrofalnem aprilskem požaru nadomestiti z "modernim" dizajnom.

V Izraelu odkrili ostanke 9.000 let starega obsežnega naselja

Arheologi so zahodno od Jeruzalema odkrili ostanke neolitskega naselja, ki se je razprostiralo na več kot 4.000 kvadratnih metrih in za katerega ocenjujejo, da je v njem sočasno bivalo okoli 3.000 ljudi.

Turška muzeja v spomin na poskus državnega udara

V Turčiji zaznamujejo tri leta od poskusa državnega udara, ki se je zgodil 15. julija, kar bosta pospremili še odprtji muzejev v Carigradu in Ankari, ki sta posvečena spominu na ta spodleteli državni udar, ki ga je poskušal izvesti del vojske.

Potomci zadnjega nemškega cesarja si prizadevajo za vrnitev premoženja

Potomci zadnjega nemškega cesarja zahtevajo vrnitev na tisoče dragocenosti, ki so bile njihovi dinastiji zaplenjene po padcu monarhije leta 1918. Nekatera od teh del so trenutno razstavljena v državnih muzejih.

Slavna "upognjena" piramida v Dahšurju odprta za (neklavstrofobične) turiste

Od sobote naprej si obiskovalci lahko ogledajo slovito "upognjeno" piramido, morebitno poslednje počivališče faraona Sneferuja južno od Kaira. 101 meter visoka struktura zaznamuje ključen korak v razvoju gradnje piramid.

Pametna očala oživijo Žičko kartuzijo v vsem njenem nekdanjem sijaju

V Žički kartuziji vsako leto beležijo več obiskovalcev, med katerimi narašča predvsem število tujih. Te dni so v ponudbo dodali novost, ki obiskovalcem omogoča drugačno izkušnjo izjemnega spomenika kulturne dediščine: oglede s pametnimi očali.

Kaj nas bo najstarejši človeški fosil, najden zunaj Afrike, naučil o naši vrsti?

Fragment lobanje, ki so ga arheologi v sedemdesetih našli v jami na jugu Grčije, se je izkazal za najstarejši fosil homo sapiensa, kar jih je bilo kdaj odkritih v Evropi.

Presenetljiva arheološka najdba v Cerkljah - slovanski grobovi

Ko so se na cesti skozi Cerklje začela gradbena dela, je naključni mimoidoči opazil nekaj nenavadnega. Na pomoč so priskočili arheologi, ki jih je čakala nenadejana najdba: več kot 30 slovanskih grobov iz 11. stol. ter ostanke zidu iz časa turških vpadov.

Egipt bo tožil Christie's zaradi prodaje kipa Tutankamona

Egipt je napovedal, da bo v Veliki Britaniji vložil civilno tožbo zaradi prodaje kipa faraona Tutankamona. Na dražbi hiše Christie's v Londonu so ga prodali kljub opozorilom, da je bil verjetno odtujen iz tempeljskega kompleksa v Karnaku.

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta na Unescovem seznamu

Na Unescovem seznamu svetovne dediščine je odslej tudi osem stavb ameriškega arhitekta Franka Lloyda Wrighta, med njimi znameniti Guggenheimov muzej v New Yorku.

Pomlad 1897: O vremenu, kmetijstvu in železnicah

V drugi polovici junija nas res ni zeblo, čeprav se je še v maju nakazovalo povsem drugačno poletje.

Mezopotamski Babilon na seznamu Unescove svetovne dediščine

Babilon je bilo glavno mesto najpomembnejšega kraljestva v antični Mezopotamiji, Babilonije, in velja za zibelko civilizacije. Od petka je ta 4.300 let star kraj vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine.

Začenja se Operacija Nočna straža …

Prihodnji teden bodo v amsterdamskem Rijksmuseumu začeli konservatorsko-restavratorski poseg ne le na enem ključnih del njihove lastne zbirke, pač pa enem od bolj ikoničnih del umetnostne zgodovine sploh.

Tutankamonov kip kljub pritožbam Egipta prodan za milijone

Na četrtkovi dražbi hiše Christie's je bil sporni kip glave egiptovskega faraona Tutankamona prodan za dobrih 4,7 milijona funtov (5,24 milijonov evrov).

ISIS potolkel kip, ki je na novo zaživel s 3D-tiskom

Februarja 2015 so privrženci Islamske države (ISIS) vdrli v mosulski muzej v Iraku ter ga nasilno razdejali, pri čemer so uničili približno četrtino artefaktov iz njegove zbirke. Med njimi je bil tudi 3.000 let star kipec leva.

Več stoletij slovenskega življa na Hrvaškem

Na hrvaških tleh živi nekaj več kot 10.000 pripadnikov slovenskega naroda, za 9.000 izmed njih je slovenščina materni jezik. Na Hrvaškem deluje tudi okoli 15 slovenskih društev, pri čemer je Slovenski dom najstarejše slovensko društvo v Evropi.

Ljubljana ni bila le ožičeno, temveč tudi obmejno mesto

Da je bila Ljubljana med drugo svetovno vojno obmejno mesto, je danes skoraj neznano. A med Italijo in Nemčijo so bili na robovih Ljubljane trije državni mejni prehodi, meja pa močno zastražena in težko prehodna, navaja nova razstava v Mestni hiši.

820 tisoč evrov za srednjeveško šahovsko figuro

Šahovska figura iz poznega 12. ali zgodnjega 13. stoletja, ki je bila dolga leta pozabljena v predalu, je šla na dražbo pri hiši Sotheby's in svojim donedavnim lastnikom navrgla 735 tisoč britanskih funtov (dobrih 819 tisoč evrov).

Projekt Ljubljanica prejel Unescovo priznanje

Unesco je projektu Ljubljanica podelil znak najboljših praks za podvodno kulturno dediščino. Posebna čast je doletela tudi priznanega arheologa Andreja Gasparija, ki so ga izvolili v posvetovalno telo Konvencije o varovanju podvodne kulturne dediščine.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...