Junija lani so protestniki 125 let star kip zvlekli s piedestala in ga vrgli v reko Avon. Foto: AP
Junija lani so protestniki 125 let star kip zvlekli s piedestala in ga vrgli v reko Avon. Foto: AP

Ulični umetnik je na svojem profilu na Instagramu objavil fotografijo sive majice, ki je od sobote naprej na prodaj v Bristolu. Na majici je upodobljen prazen piedestal, na katerem je nekoč stal Colstonov spomenik, z njega visi vrv, po tleh okrog pa so vidni ostanki protestov, na primer odvržen transparent.

Prispevek "za pivo"
Pod sliko je pripisal, da bo zaslužek podaril štirim posameznikom, ki v teh dneh prestajajo sojenje, "da bodo lahko šli na pivo". Vsak kupec lahko kupi eno samo majico, stane pa 25 funtov.

"Colstonova četverica" – Rhian Graham (29), Jake Skuse (36), Sage Willoughby (21) in Milo Ponsford (25) – so obtoženi, da so "s skupnimi močmi in s pomočjo neznanih drugih ter brez zakonitega razloga" poškodovali kip in njegov podstavek; oba sta bila pod spomeniškim varstvom občine.

Sojenje se je začelo v ponedeljek, vsi obtoženci so se izrekli za nedolžne. Tožilstvo je poroti položilo na srce, da je podatek, da je bil Colston trgovec s sužnji, v tem primeru "popolnoma nerelevanten".

Sorodna novica V Bristolu protirasistični protestniki podrli kip trgovca s sužnji

Kipa ne bodo restavrirali
Bronasti kip, posvečen trgovcu s sužnji iz 17. stoletja, je bil zrušen junija lani, med protesti proti sistemskemu rasizmu s sloganom Black Lives Matter. Protestniki so kip odvlekli do reke in ga prekucnili vanjo; pozneje so ga iz vode izvlekle mestne oblasti. Odločeno je bilo, da poškodb na kipu ne bodo popravljali: v svojem trenutnem stanju, torej popackan z barvo, je spravljen v mestnem muzeju.

Mesto, ki je obogatelo z dobički od suženjstva
Colston je bil član Kraljeve afriške družbe (Royal African Company), ki je prepeljala okoli 80.000 moških, žensk in otrok iz Afrike v Severno in Južno Ameriko. Iz Amerike je nato sladkor in bombaž, ki sta bila pridobljena s suženjsko silo, pošiljal nazaj v Veliko Britanijo in tako pripomogel k razcvetu industrijske revolucije.

Pred smrtjo leta 1721 je svoje premoženje zapustil v dobrodelne namene, njegova dediščina pa je še vedno vidna na ulicah, spomenikih in stavbah Bristola.