Z uvodnim navedkom je Steve Bannon, nekdanji glavni strateg Donalda Trumpa, opisal akademijo skrajno konservativnega katoliškega Inštituta za človekovo dostojanstvo (Dignitatis Humanae Institute - DHI), ki je v letu 2018 dobil koncesijo za najem opuščene kartuzije Trisulti iz 13. stoletja. Samostan v kraju Collepardo v deželi Lacij so sprva dobili v najem za 19 let, vendar so nato oktobra lani z italijanskega ministrstva za kulturo naznanili prekinitev koncesije.

Steve Bannon se je v letu 2018 sešel s številnimi evropskimi desničarskimi politiki, vključno z Nigelom Farageem, Marine Le Pen in Viktorjem Orbanom. Foto: Reuters
Steve Bannon se je v letu 2018 sešel s številnimi evropskimi desničarskimi politiki, vključno z Nigelom Farageem, Marine Le Pen in Viktorjem Orbanom. Foto: Reuters

Izobraževanje nadobudnih nacionalistov
Kot so sporočili z ministrstva, inštitut v nasprotju z navedbami v vlogi ni izpolnjeval pogojev za najem tega zgodovinskega objekta nacionalnega pomena. Inštitutu, ki ga vodi britanski konservativec Benjamin Harnwell, je ministrstvo odobrilo najem samostana kot del pobude za vključevanje zasebnega sektorja v upravljanje zapuščenih ali propadajočih kulturnih znamenitosti v Italiji.

Vendar po tem ko sta Bannon in Harnwell napovedala, da bosta tam ustanovila politično, zahodno judovsko-krščansko akademijo, na kateri bodo nadobudne nacionaliste poučevali politične, teološke, filozofske in zgodovinske predmete, si je ministrstvo premislilo. Ustanovitev politične akademije je namreč v nasprotju z določili najemne pogodbe. Prav tako pa naj bi bili bančni dokumenti, ki jih je inštitut priložil vlogi za najem, ponarejeni, je poročal časnik La Repubblica.

Kartuzija Trisulti, ki stoji jugovzhodno od Rima v odročnem hribovitem predelu dežele Lacij, se razteza na 15.000 kvadratnih metrih. Foto: Wikipedia
Kartuzija Trisulti, ki stoji jugovzhodno od Rima v odročnem hribovitem predelu dežele Lacij, se razteza na 15.000 kvadratnih metrih. Foto: Wikipedia

Z jesensko prekinitvijo koncesije je prišla tudi zahteva za deložacijo v desetih dneh, inštitut pa se je takoj pritožil na obe zahtevi. Na obravnavi v Rimu v prejšnjem tednu je najvišje upravno sodišče v Italiji dokončno razveljavilo poskuse ministrstva, da bi DHI deložiralo iz samostana, preden bo nižje sodišče preučilo veljavnost poskusov vlade, da razveljavi najem, ki ga je odobrila religiozni skupini, poroča The Art Newspaper.

Sodišče je v odločbi, objavljeni v tem tednu, zapisalo, da bi lahko odločitev o poskusih ministrstva, da bi inštitut deložiralo "v desetih dneh", vplivala na delo nižjega upravnega sodišča, ki bo 11. marca preučilo pravno utemeljenost poskusa ministrstva, da razveljavi najemno pogodbo.

Poslanstvo "razkrivanja resnice italijanskemu narodu in celotnemu svetu"
V primeru zmage inštituta na naslednji ‒ in hkrati najpomembnejši ‒ stopnji pravnega spora, ne bo več ovir za zagon njegove šole za nacionaliste. "Komaj čakam na glavni sodni postopek, ko bo DHI končno lahko začel razkrivati resnico italijanskemu narodu in celotnemu svetu ter grozljivo ravnanje ministrstva," je zapisal Harnwell v izjavi za The Art Newspaper. Italijansko ministrstvo za kulturo pa ni želelo komentirati trenutnga položaja.