V Mestnem muzeju Idrija so takoj po uničujočih ujmah začeli zbirati sredstva za obnovo Franje in do konca oktobra zbrali 14.000 evrov. Foto: BoBo
V Mestnem muzeju Idrija so takoj po uničujočih ujmah začeli zbirati sredstva za obnovo Franje in do konca oktobra zbrali 14.000 evrov. Foto: BoBo

Zaposleni v Mestnem muzeju Idrija, ki upravlja Partizansko bolnico Franja pri Cerknem, so danes sporočili prve ocene obnove tega kulturnega spomenika državnega pomena. Po tem, ko je Franjo dež dobesedno odplaknil že septembra 2007 in so obnovitvena dela potekala dobri dve leti in pol, je letošnje julijsko neurje ponovno poškodovalo dobršen del zgradb in popolnoma zaprl pot do nje. Uničena je dostopna pot, poškodovana je tudi večina barak, od tega tri v celoti.

Julijsko neurje je znova pustilo znatno škodo na objektih partizanske bolnišnice. Foto: Žarko Rejc
Julijsko neurje je znova pustilo znatno škodo na objektih partizanske bolnišnice. Foto: Žarko Rejc

Upajo, da bodo spomeniško območje lahko ponovno odprli v letu 2025
Prva ocena stroška gradbenih del za vzpostavitev stanja, da bi lahko Franja ponovno sprejela obiskovalce, znaša približno 450.000 evrov. Po besedah direktorja muzeja Mihe Kosmača bo veliko odvisno od priprave finančne konstrukcije in vremena, ki je že povzročilo časovni zamik. Dodal je, da bodo končni stroški seveda odvisni tudi od cen na trgu in da bodo lahko bolj točno oceno podali, ko bodo začeli sanacijo. Sanacija neurja leta 2007 je za sanacijo barakarskega dela bolnišnice znašala skoraj 700.000 evrov.

Prvi del sanacije želijo urediti še pred začetkom zime
Na novinarsko vprašanje, kdaj se bo sanacija začela, je Kosmač pojasnil, da je njihov cilj, da pred zimo uredijo prvi del dostopne poti na ožje spomeniško območje, da preprečijo nadaljnjo škodo ter da lahko del inventarja in predmetov umaknejo pred zimo.

Urejanje zaledja bolnišnice pogoj za odprtje za javnost
Pred končanjem sanacije Franje bo treba sanirati tudi zaledje, zato je Kosmač glede napovedi, kdaj bo ponovno odprta za obiskovalce, previden. Kot pravi, je pri tem vprašanju največje vprašanje to, kako hitro bo potekalo urejanje zaledja. "Čeprav sanacija zaledja ni v naši pristojnosti, si prizadevamo, da bi se k sanaciji Franje pristopilo celostno, saj je ureditev zaledja – praznjenje lovilnih pregrad in urejanje plazovitega območja – ključno za sanacijo ožjega spomeniškega območja. Vseeno je naša časovnica postavljena optimistično z željo, da bo Partizanska bolnica Franja obiskovalce sprejela leta 2025, ko bomo praznovali obletnico konca druge svetovne vojne," je povedal.

Franja je bila edina partizanska bolnišnica s skrbno izdelanim obrambnim sistemom visoko v skalovju. Foto: Wikipedia
Franja je bila edina partizanska bolnišnica s skrbno izdelanim obrambnim sistemom visoko v skalovju. Foto: Wikipedia

V muzeju se bodo še vedno trudili z različnimi dogodki ohranjati spomin na Franjo
Dostop do bolnišnice bo do preklica zaprt, a v Mestnem muzeju Idrija bodo še naprej promovirali ta spomenk. Sicer potujoča razstava Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope se bo za dalj časa ustavila v Cerkljanskem muzeju v Cerknem. Dopolnili so jo s predmeti, ki so jih po povodnji rešili iz soteske in z njimi rekonstruirali operacijsko sobo.

Milojka Magajne, vodja Cerkljanskega muzeja, je pojasnila, da bo bolnica Franja imela pomembno mesto tudi v muzejskem programu naslednje leto: "Ob tem, da bomo spremljali obnovo in sanacijo spomeniškega območja, bomo pripravili več dogodkov, s katerimi želimo opozoriti na pomen bolnice Franja. Prvi bo že v sklopu praznovanja kulturnega praznika v februarju, ko bo na sporedu spominski večer, posvečen Franji. Načrtujemo tudi posvet na temo ogrožene dediščine upravljanja z njo. Naslednjo jesen pa bomo predstavili zbornik o Partizanski bolnici Franja, kjer bodo uveljavljeni slovenski zgodovinarji iz različnih zornih kotov osvetlili ta pomembni spomenik."