V Cerknem je voda odnašala avtomobile in uničevala infrastrukturo. Foto: Danilo Rejc
V Cerknem je voda odnašala avtomobile in uničevala infrastrukturo. Foto: Danilo Rejc
Primorski ni bilo prizaneseno
Od Franje ostalo bore malo

"Stanje je hudo. Tudi baraki, ki še stojita na svojem mestu, sta močno poškodovani. Največjo škodo pa predstavlja izguba inventarja oziroma muzejskih predmetov, ki so bili v barakah, saj gre za originalne predmete," pojasnjuje direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec.

Minister za okolje Janez Podobnik je prepričan, da bi bolnišnico ob pomoči stroke, vlade, občine in civilne družbe lahko spet postavili, vlada pa je že sklenila, da bo poskrbela za celovito obnovo bolnišnice. Prizorišče neurja je obiskal tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je povedal, da je slika Franje še slabša, kot so predvidevali.

Predstavniki Mestnega muzeja Idrija, občine Cerkno, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in kulturnega ministrstva so se že dogovorili, da bodo alpinisti v četrtek začeli urejati dostopne poti do območja tega spomenika človeški humanosti. Pobočja v soteski Pasice, po katerih so razmetani ostanki Franje, naj namreč ne bi bila nevarna.

Potem ko bodo alpinisti uredili pot do bolnišnice, si bodo posledice neurja lahko končno ogledali še restavratorji, konservatorji in drugi strokovni delavci, ki bodo podali podrobnejšo oceno stanja.

Na Primorskem odnašalo mostove
Na severnem Primorskem je sicer torkovo neurje najbolj prizadelo tolminsko in cerkljansko območje. Voda je odnašala mostove in avtomobile.

V Cerknem je zaradi porušenih mostov okoli 100 ljudi še vedno odrezanih od sveta. Poleg poškodb stanovanjskih objektov in cestišč je motena tudi oskrba s pitno vodo. Več hiš še vedno ogrožajo zemeljski plazovi. Razmere se umirjajo, saj so se vodotoki vrnili v struge.

Na Tolminskem so nekatere tamkajšnje ceste še vedno neprevozne.

Burja je na Goriškem odnesla strehi graščine v Dobrovem in stanovanjske hiše. Neurje je prizadelo tudi Kras, veter je lomil drevesa in drogove, zato je nekaj naselij ostalo brez elektrike.

Primorski ni bilo prizaneseno
Od Franje ostalo bore malo