Eden izmed predmetov, ki so na ogled na razstavi Emoglifi: slikovno pisanje od hieroglifov do emotikonov. Foto: Izraelski muzej
Eden izmed predmetov, ki so na ogled na razstavi Emoglifi: slikovno pisanje od hieroglifov do emotikonov. Foto: Izraelski muzej

V muzeju so si sprva zastavili vprašanje, kako naj akademik sodobnemu obiskovalcu, ki je praviloma prilepljen na svoj telefon, razloži pomen starodavnih hieroglifov. Odločili so se, da pri tem uporabijo emodžije oziroma čustvenčke ter tako primerjajo starodavne piktograme s temi, ki so v uporabi danes.

Nekateri emodžiji imajo svoje hieroglifske ustreznike
"Običajno mi je zelo težko razložiti, kako so hieroglifi uporabljeni kot besedilo," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala kustosinja razstave Shirly Ben-Dor Evian. "Takrat mi je padlo na pamet, da lahko nekatere stvari zdaj lažje razložim, saj danes vsi pišemo s slikami – to je postalo zelo razširjeno."

Od simbola srca do majhnih opic ali spenjenih kozarcev piva – piktogrami našega časa bogatijo razprave na družbenih medijih in v spletnih sporočilih vse od konca 90. let preteklega stoletja. Po besedah kustosinje imajo pravzaprav nekateri čustvenčki svoje hieroglifske ustreznike, prav tako pravi, da so slike same po sebi jezik.

Razstava Emoglifi je na ogled v majhni galeriji v Izraelskega muzeja, kjer so na stenah ogled sorodni piktogrami obeh dob. Videti je denimo mogoče emodži sodobnega, škrlatno oblečenega plesalca z dvignjeno roko, čigar drža je podobna drži hieroglifa Egipčana s predpasnikom okoli bokov izpred treh tisočletij. "Obstaja podobnost v dizajnu in samih oblikah, kar je zelo zanimivo, saj ta dva sistema ločijo tisočletja in velik kulturni razkorak," je še dejala Shirly Ben-Dor Evian.

V egipčanskem sistemu so lahko hieroglifi v tako imenovanih ideogramih označevali predmet ali idejo, navajali zvok besede (fonogrami) ali služili kot klasifikatorji, ki določajo semantično kategorijo besede. Po drugi strani so čustvenčki tako rekoč samozadostni pri označevanju ideje, občutka ali predmeta in ni mišljeno, da bi se jih nizalo za oblikovanje stavka, je izpostavila kustosinja.

Kot je še dejala, se sodobna uporaba piktogramov niti ne razlikuje tako zelo od starodavne. Ena izmed razlik je v tem, da se sporočevalec odloči, kako bo uporabil emodži, medtem ko so imeli stari Egipčani stroga pravila glede uporabe hieroglifov, saj so namreč zanje verjeli, da so sveti.

Od egipčanskega skarabeja do sodobne pikapolonice
Razstava Emoglifi: Slikovno pisanje od hieroglifov do emojijev je na ogled do konca tega leta. Med drugim vključuje tudi prej nerazstavljene predmete iz lastne zbirke muzeja in nekaj izposojenih iz tujine. Med njimi je ogrlica, izdelana iz lanu in papirusa, prevlečenima z zlatom iz leta 100 pr. n. št., na kateri je upodobljen skarabej, egipčanski simbol vstajenja. Kustosinja ob tem simbolu izpostavi v današnjem času uporabljan emotikon pikapolonice.

"Moj cilj kot egiptologinje je pokazati ljudem, da je nekaj, kar je starodavno, še danes pomembno za njihova življenja," je še za AFP dejala Shirly Ben-Dor Evian.

Foto: Izraelski muzej
Foto: Izraelski muzej